Вести:

среда, 3. септембар 2014.

Широм Европе акције сећања на жртве трагедије у Одеси

среда, 3. септембар 2014. | КМ новине 0

на жртве у Одеси
МУП Украјине саопштило да је у Дому синдиката у Одеси погинуло 48 људи. Хлороформ био узрок смрти 32-је људи, шест је страдало од ватреног оружја, а 10 је „пало“ са спратова и разбило се.
 ...

 Према незваничним подацима, број погинулих у Дому синдиката Одесе већи је од 100.
У уторак, 2. септембра, навршила су се четири месеца од трагедије у Одеси.


          Све више земаља се придружује „антифашистичком маратону“ у знак солидарности са антифашистичким отпором у Украјини.

          Активисти из Летоније, Португалије, Шпаније и Италије данас су изашли на улице и одржали акције против попустљивости украјинских власти и европских политичара према неонацизму.

          У Немачкој, Аустрији и Пољској су одржане церемоније отварања фото изложби посвећених догађајима у одеском Дому синдиката и хуманитарној катастрофи на истоку Украјине.

          У Одеси је обележавање трагедије почело у 18.00 сати на Куликовом пољу. Организовао га је „Глас Одесе“. Конкретно, одржан је флеш моб „Одеса пре и после 2. маја...“, након којег су активисти у Одеси и Харкову истовремено пустили црне балоне и запалили свеће.

          У Летонији су активисти антифашистичких покрета направили живи ланац између амбасада Русије и Украјине, симболизујући вишевековно братство два словенска народа.

          У Данској је друштвена организација „Група антифашиста Данске“ организовала митинг захтевајући објективну истрагу догађаја у Одеси. Акцији су присуствовали представници политичких партија те земље и организација за заштиту људских права.

Дом синдиката у Одеси, 2. мај 2014.
  У Бриселу је одржана заједничка европска акција на Тргу Луксембург испред зграде Европског парламента. Учесници су држали у рукама црне балоне с натписом „Remember Odessa“ („Памтимо Одесу“) и фотографије трагедије.

          У Берлину је у 17 сати поред Брандербуршке капије почео митинг у знак сећања на жртве у Одеси. Акција је завршена испред амбасаде Украјине у Немачкој.

          У Ирској је одржан митинг испред украјинске амбасаде.

          У Лисабону - акција у знак сећања на жртве у Одеси.

          Подсетимо, националисти су 2. маја у Одеси запалили зграду Дома синдиката, у којој су се сакрили противници кијевског преврата. Оне који су покушавали да побегну из зграде националисти су дотукли ватреним оружјем, палицама и камењем.

          Према подацима МУП Украјине, тада је погинуло 48 људи.

          То Министарство је саопштило и да су у Дому синдиката пронађени трагови хлороформа и да је та материја била узрок смрти 32 људи.

          Шест људи је страдало од ватреног оружја, а 10 је "пало" са спратова и разбило.

          Према незваничним подацима, број погинулих у Дому синдиката Одесе већи је од 100.



  Извор: Факти.орг

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине