Вести:

четвртак, 4. септембар 2014.

Након извештаја кључна заштита сведока

четвртак, 4. септембар 2014. | КМ новине 0

Након објављивања специјалног тима Еулекса за истрагу о илегалној трговини органима киднапованих Срба, наведеним у извештају Дика Мартија, европски званичници су усредсређени на питање заштите сведока.
...

Истражни тим је потврдио да су у току истражне активности и конкретни кораци на спречавање утицаја на сведоке укључујући операције ван Косова и Метохије, наводе извори.

О отпужбама ће сведочити најмање 100 лица која су интервјуисана током истраге.


Имена особа против којих ће бити подигнута оптужница пред специјалним судом за истрагу о овим злочинима још увек нису званично објављена, а "лов на сведоке је већ почео".


У свом извештају доскорашњи шеф Специјалног истражног тима Клинт Вилијамсон је рекао да су "свесни да има покушаја да се минира процес путем застрашивања сведока у процесу и да се ти покушаји настављају. Ми смо предузели кораке да прекинемо застрашивање сведока и наставићцемо да то чинимо", рекао је Вилијамсон, наводи лист.

Медији су раније писали да ће се на оптужници Клинта Вилијамсона наћи врх терористичке ОВК и актулени утицајни шиптарски политичари на КиМ.

Медији су навели да ће предмет оптужнице поред убиства Срба током 1998-1999 бити и убиства како Срба тако и Албанаца током привремене владе Косова (1999-2001) када је на челу те владе био садашњи такозвани "премијер Косова" Хашим Тачи.

У том периоду је убијено и киднаповано много Срба али и рома а убијен је и велики број Албанаца који су означени као лојални држави Србији и наводно сарадници тајне српске служе као и сарадници Ибрахима Ругове, наводе агенције.


Заштита сведока шиптарских ратних злочина, такође спроведено на целом тлу Европе, довела је да тога да готово сви сведоци против Рамуша Харадинаја буду убијени а он - у недостатку доказа и сведока, ослобођен оптужби. До сада ни један злочин над Србима Међународна заједнице није решила и нема одговорних.




Агенције

Припремиле: КМ Новине 

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине