Вести:

четвртак, 11. септембар 2014.

НАТО жели да се више не осећамо кривима што су нас бомбардовали јер су нам опростили

четвртак, 11. септембар 2014. | КМ новине 0

У поверљивом документу стратези алијансе препоручују црногорским властима како да утичу на јавност у погледу евроатлантских интеграција.
... 

Званична Подгорица признаје да је подршка грађана чланству Црне Горе у НАТО-у у стагнацији, да је свега 26,4 одсто испитаника изјавило да подржавају чланство Црне Горе у НАТО-у, 42,3 је било против, а 31,3 одсто је било неодлучно, наведено је у поверљивом документу НАТО-а, именованом као „Комуникационе смернице за покретање и вођење јавног дијалога о црногорском путу у НАТО”.

Како смо јуче објавили, Одсек за јавну дипломатију НАТО-а у препорукама владајућој структури Црне Горе за вођење кампање о атлантским интеграцијама наводи да треба утицати на јавно мњење тако да референдум о чланству није обавезан и да Црна Гора не треба да се осећа кривом за бомбардовање Југославије 1999. године.


Садржај овог тајног документа објављује подгорички портал „Ин4С” који сведочи како алијанса диктира домаће задатке црногорском премијеру, председнику државе, шефу парламента, Влади Црне Горе, политичким партијама и Координационом тиму НАТО-а шта све треба да ураде не би ли имали више успеха у промовисању НАТО-а.

Иако скоро свакодневно већ месецима црногорска власт саопштава да расте подршка грађана за улазак Црне Горе у НАТО, из документа се види да је реч о нетачним подацима па Одсек за јавну дипломатију НАТО-а у препорукама владајућој структури Црне Горе поручује да, како су написали, „не треба седети скрштених руку већ ’неуким’ грађанима Црне Горе објаснити све благодети приступања НАТО-у”. Они сугеришу да треба користити причу да ће улазак у НАТО донети квалитетније образовање, бољу здравствену помоћ и низ економских бенефита.

„Треба повећати ниво информисаности грађана о НАТО-у и разумевање импликације чланства у тој мери да може да допринесе развоју ставова и избора на основу реалних аргумената”, наводи се у документу.

„НАТО пропагандисти признају да неће имати лак задатак, па, по рецепту Гебелса, инсистирају да се црногорске власти фокусирају на ’ширење информација’ о Северноатлантској алијанси”, пише „Ин4С”.

А у документу НАТО-а пише да је „потребна обука и размена аргумената да би се демистификовале предрасуде и стереотипи и указати на потенцијалне предности чланства”. НАТО стратези планирају да мета НАТО пропаганде буду неопредељени грађани као и они који, како се наводи, нису тврдо против уласка у алијансу.

„Комуникација има за циљ да мења перцепцију и веровања пре свега међу онима који су неодлучни или имају ’меке’ ставове. Све ово чини процес екстремно сложен и захтева пажљиво управљање очекивањима јавности”, пише у документу.
С обзиром на то да деценијска кампања за учлањење није донела резултате који су очекивани и замишљени, службе НАТО-а су одлучиле да утичу на неспособност домаћих промотора, тако што им је саставила „буквар”, правила шта да говоре о најчешћим дилемама и „незгодним” темама, за које још увек нису смислили одговор достојан пажње црногорске јавности.

Једно од могућих реторичких питања за дијалог може бити: „Да ли желите да Црна Гора иде кроз глобалну кризу сама или у друштву најбогатијих земаља света”.

Додаје се и да питање независности Црне Горе треба искористити како би се задобио што већи број присталица уласка у Северноатлантски савез.

„Анкете показују да велики број грађана види чланство у алијанси као стални печат на резултат референдума. Овај потенцијал не би требало да се изгубио из вида. Штавише, треба да се одржава и евентуално ојача”, пише у документу, при чему експерти НАТО-а нису пропустили прилику да укажу на националну и партијску припадност оних који не подржавају улазак Црне Горе у алијансу. „Анкете показују да етничка припадност и преференција политичких партија у великој мери утичу на формирање мишљења о чланству Црне Горе. Већина неопредељених су Црногорци, а потом присталице Бошњачке странке и Позитивне Црне Горе, док је већина ’меких’ противника српске националности и присталица НОВА”.

Посебно је занимљив одељак у ком се владајућој структури и странкама у Црној Гори сугерише шта радити да би се грађани Црне Горе лишили емоција, како би заборавили НАТО бомбардовање 1999. У документу се наводи да је један од главних разлога противника приступања НАТО-у чињеница да је тај војни савез 1999. бомбардовао Србију и Црну Гору и констатује да „анкете потврђују присуство високог нивоа негативног емотивног набоја узрокованог војним интервенцијама 1999. године”.

„Препоручује се Влади Црне Горе да утиче на грађане да забораве нелегално бомбардовање и страдање 1999. године”, пише портал, док у наводима документа алијансе пише: „Чињеница је да грађани често имају емотивне уместо рационалних разлога када размишљају о приступању Црне Горе у НАТО”, да су „емоције главни непријатељ рационалног расуђивања”, па грађане Црне Горе треба ослободити било каквих осећања.

У документу се не преза ни од препоруке да се „јасно и отворено указује на штетност емоционалног приступа”.
„Од почетка јавног дијалога емоције треба да буду јасно означене као прва препрека рационалног расуђивања. Тешке одлуке морају бити донете на рационалан начин”, стоји у НАТО документу.

„Јасно је да НАТО покушава да се из сећања грађана Црне Горе избришу хиљаде невиних жртава бесомучног НАТО бомбардовања”, каже за „Политику” директор невладине организације „Не у НАТО, не у рат” Гојко Раичевић. „Хоће да се под тепих гурне страдање у Мурину, као и бројна друга недела Северноатлантског савеза”.



Новица Ђурић
 "Политика.рс"



Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине