Вести:

четвртак, 11. септембар 2014.

Приштина:Потврђена пресуда за инциденте у Митровици 2008

четвртак, 11. септембар 2014. | КМ новине 0

Шиптарски, такозвани "Апелациони суд у Приштини" потврдио првостепену пресуду у монтираном случају петорице Срба и једног Рома са севера Косова и Метохије за нереде које је изазвао окупатор и Међународна заједница.
...

Шиптарско "правосуђе" и  већ доказани Еулекс по дељењу "правде" Србима са КиМ, терете Србе да су учествовали у мартовским нередима 2008. године, у близини зграде Суда у северној Косовској Митровици које су, по сопственом признању, организовали и пажљиво планирали припадници окупаторских снага на Косову и Метохији.

Такозвани "Апелациони суд" одбацио је као закаснелу жалбу тужиоца Еулекса и потврдио првостепену пресуду против шесторице особа из Косовске Митровице који се терете за учешће у нередима 2008. године када је погинуо један полицајац УНМИК-а из Украјине. Њега је, по сазнањима које имају српске снаге безбедности, највероватније убио његов колега Румун у гужви која је настала.

По пресуди Марјану Илинчићу је потврђена затворска казна од једне године и 10 месеци, а Драгану Милојевићу годину и три месеца затвора. Зорану Чавићу је потврђена условна казна затвора од девет месеци за период од годину дана, док су Миодраг Ралић, Авни Краснићи и Небојша Јовић правоснажно ослобођени.

Шесторица Срба терете се за нереде од 17. марта 2008. испред суда у северном делу Косовске Митровице када више дестина припадника међународних окупатора и Срба повређено.


Одмах је било уочљиво да акција окупатора има за циљ изазивање општег хаоса након чега би могла да протера српске институције из зграда у власништву државе Србије. Пошто је напад пажљиво планиран и осмишљен, онда ни мало није случајно што се то догодило свега месец дана после самопроглашења квази-државе на Косову и Метохији док су тензије још увек биле високе а читава ситуација лако запаљива. Као уље на ватру нарочито је изабран 17. март, када су Шиптари такође организовано изазвали насиље, спалили преко 35 цркава у једном дану и протерали више хиљада Срба свега 4 године пре тога.

Тог дана је окупатор, који је за себе тврдио да је "неутралан", ухапсио све српске судије које су дошле на посао и са везаним рукама спровео их у Приштину да их саслушају шиптарски "иследници". Оправдање за то насиље није наведено а окривљени су и оптужени Срби док је окупатор просто остао недоступан праву и правди, својим највећим жртвама у овом делу Србије.


СЕ



Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине