Вести:

субота, 2. август 2014.

НАТО плаћа Хашки трибунал, на истој смо страни

субота, 2. август 2014. | КМ новине 0

Одломак са НАТО конференције за стампу, одрзане 17. маја 1999., на којој је порт-парол Алијансе Џејми Шеј изјавио да НАТО контролише Хашки "трибунал".
...

Питање: Џејми, интересује ме да ли би сте могли да прокоментаришете прошлонедељну изјаву Судије Арбоур из Међународног Трибунала за Ратне Злочине, чију копију сам оставио код ваше секретарице, за вашу информацију.

 Судија Арбоур је изјавила да ће се, као резултат иницијативе НАТО-а од 24 марта, земље чланице НАТО-а "добровољно подврћи јуридискцији њеног суда чији мандат се односи на дату војну операцију и која превазилази питања националности, а чије истраге су покренуте на основу мишљења тужиоца који има предност над било којим националним судом." Да ли НАТО признаје јуридискцију Судије Арбоур над његовим активностима?

Џејми Шеј: Прво, моје разумевање резолуције УН, на основу које је Трибунал основан, је да се односи на бившу Југославију и на ратне злочине који су почињени на тлу бивше Југославије.

А као друго, морамо разлучити теоретско и практично. Ја верујем да ће судија Арбоур отворити своју истрагу чим јој ми то будемо омогућили. Господин Милошевић није тај који је Судији Арбоур обезбедио визу за Косово и омогућио јој да почне са истрагом. Њеном суду ће бити допуштен приступ само захваљујући НАТО-у, НАТО је пријатељ Трибунала, НАТО чине људи који су приводили оптужене за ратне злочине у Босни. До сада смо имали 14 хапшења од стране СФОР-а и наставићемо са хапшењима.

Земље НАТО-а су обезбедиле буџет Трибунала, ми смо међу највећим финансијерима и обезбедили смо отварање друге суднице која ће убрзати процесе, зато будите уверени да смо Трибунал и ми на истој страни, ми желимо да ратни злочинци буду доведени пред лице правде и сигуран сам да када Судија Арбоур буде отишла на Косово у потрази за чињеницама оптужнице ће бити подигнуте против људи Југословенске националности и никога другог у овом тренутку.




Насловна фотографија: Џејми Шеј и Генерал Валтер Џерц, Аутор: НАТО

[Мај 17, 1999. Транскрипт конференције за штампу НАТО-а коју су одржали Џејми Шеј и Генерал Валтер Џерц у Бриселу. Траскрибовано од стране M2 PRESSWIRE (c) 1999.]


Извор: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине