Вести:

петак, 29. август 2014.

Погинули и нестали гледају у правцу Тужилаштва и поручују: ‘Хоћемо правду за српске жртве’ (ФОТО+ВИДЕО

петак, 29. август 2014. | КМ новине 0

Преко пута Тужилаштва за ратне злочине, у Устаничкој улици у Београду налазе се лица преко 2500 мушкараца и жена који су изгубили живот, или нестали током 1998. и 1999. године.

...

Она, под будним оком чувара, гледају у зграду, а они који су их ту поставили, махом чланови њихових породица, надају се да ће ова лица убедити надлежне да пронађу и казне одговорне за њихову погибију.



Портал "Дневно.рс" је можда и једини који се на прави начин, одговорно и људски бавио покушајем чланова породица убијених и киднапованих Срба на КиМ да се укаже на српске жртве. Обимним извештајем, искреним приступим, илустрован фотографијама и видео прилозима, преносимо извештај о вишедневном протесту у Устаничкој улици у Београду. Догађај кога у српским медијима нема.


Међутим, лица са слика као да не привлаче довољно пажње. Удружење породица киднапованих и убијених на КиМ их је ту поставило 24. августа, међутим, већ три дана нико из Тужилаштва им се није обратио. Према речима Симе Спасића, председника овог удружења, који по сопственим признању и дању и ноћу „чува" лица несталих, остаће ту све док их неко из Тужилаштва не прими.

 –  
Огорчени смо. Овде стоји ликом, именом и презименом 2500 људи заједно са датумом убиства или отмице. На сликама су војници, полицајци и цивили којима није дато право на живот. Сматрамо да имамо право на истину и правду и тражимо одговорност оних који су клали и убијали – каже за Дневно.рс Симо Спасић, председник Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ и додаје да се нада да ће их из Тужилаштва примити до 30. августа, када се обележава Дан несталих.



 Тужилаштво за ратне злочине Удружењу породица киднапованих и убијених на КиМ дужно је доста одговора, тврди Спасић.

– Наше породице су годинама давале изјаве и документацију Тужилаштву. Давали смо имена киднапера и убица, и договор је био да нам се у догледно време каже шта је урађено. Имали смо неколико контаката, међутим од када су ухапшени Караџић, Младић и Хаџић и од тада је Тужилаштво завршило сарадњу са Хагом. Од тог момента престала је комуникација и сарадња са нама – објашњава он.


Председник Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ посебно је огорчен јер их нико још увек није примио. Објаснио нам је да су они једино удружење на простору бивше СФРЈ који обједињује све жртве - на њиховом списку страдалника су цивили, војна лица и полицајци. Они не броје само српске, већ и муслиманске И црногорске жртве, као и Горанце и Роме.


– Једноставно тражимо правду за те жртве. Нисмо имали ништа против док смо гледали Мајке Сребренице како иду овим степеницама, чак је И сам тужилац Владимир Вукчевић изашао да се поздрави са њима. Нама то не смета, и оне су породице жртава, али сматрамо и да и наше мајке имају право да буду примљене – додао је он.


Хвалио се одсеченим главама Срба, па постао генерал.

Међу сликама лица несталих преко пута Тужилаштва у Устаничкој улици налази се и фотографија Албанца Сабита Ћуфлаји како држи одсечене главе српских војника, и потом их ставља у џак. Према речима Сима Спасића, председника Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ, овај човек се данас налази на слободи, у штабу код Агима Чекуа, и командант је једног од заштитних корпуса на Косову.


И сам Спасић је, како сам каже, део трагедије још од 1998. године. На Косову је изгубио два рођена брата, Жарка и Вељка Спасића. Обојица су киднаповани, Жарко 1998. године а Вељко 1999. по доласку НАТО трупа. Посебно га боли то што лица која већ три дана стоје преко пута Тужилаштва нико из те зграде није стао ни да погледа.


Већ три дана и три ноћи спавамо испод ових слика, а они нас не примају. Није часно и није поштено. Они знају да смо овде, гледају са прозора и пролазе поред нас. Нико није стао чак ни да погледа ове слике – огорчен је Спасић.

И истина, тек понеки пролазник Устаничком улицом застане, погледа и пита Спасића о чему се ради. Он свима радо одговара и најављује да ће тражити да лица погинулих и несталих остану да гледају у правцу Тужилаштва и поручују „Хоћемо правду за српске жртве" све док та иста правда не буде задовољена.




Аутори: А.Белоти / Ј.Одабашић


Извор: Портал Дневно.рс

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине