Вести:

петак, 15. август 2014.

Векарић: Истрага против српског генерала, тек је прва у низу

петак, 15. август 2014. | КМ новине 0

Истрага која се води против српског генерала Драгана Живановића за наводне злочине почињене на Косову 1999. године обележила је почетак истрага против високих полицијских и војних званичника којима није суђено у Хагу, рекао је један званичник.


...
„Незахвално је лицитирати против кога ће све бити истраге, јер то зависи од доказа. Али, то је све важно за Србију, јер злочини не могу остати без одговора“, рекао је заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић за СИТајмс.
Бруно Векарић (КМ Новине)


Српско тужилаштво за ратне злочине наредило је истрагу против Живановића, бившег команданта 125. Моторизоване бригаде Војске Југославије, на основу сумње да није спречио ратне злочине над цивилима у селима Ћушка, Пављан, Љубенић и Захач у периоду од 1. априла до 15. маја 1999. године.

 Војници на чијем је челу био Живановић наводно су убили најмање 118 цивила. Дванаесторици српских војника суђено је у Београду за злочине у региону Пећи, а Живановић је први високи официр против кога је тужилац наредио истрагу.

Шиптарски "званичници" поздравили су истрагу, али су изразили одређену резервисаност.


„Србија се још није дистанцирала од те политике која је узроковала рат; криминалци су и даље цењени и уважени као хероји. Српска држава још није спремна бар да затражи опроштај за жртве које је узроковала током рата“, рекао је Пренк Ђетај, председник комисије косовске владе за нестала лица, у изјави за СИТајмс.

Ђетај је, међутим, рекао да је сваки корак усмерен ка разоткривању истине добродошао и да га Косово поздравља.

„После 14 година, коначно, надамо се да ће они који су починили ратне злочине на Косову изаћи пред лице правде, да ће одговарати и добити заслужену казну. Не треба само један генерал да изађе пред лице правде, постоје стотине генерала, официра и појединаца укључених у полицијске и војне структуре који су починили злочине равне геноциду“, рекао је Ђетај за СИТајмс.

Хаки Касуми из Координационог савета удружења породица несталих лица рекао је за СИТајмс да ће истрагу поздравити породице над којима су српске војне и полицијске снаге које су деловале на Косову извршиле кривична дела.

„Али, треба такође узети у обзир да је српско правосуђе изгубило поверење Шиптара са Косова и да је већина њих забринута зато што су одговарајући кораци одлагани и што су могли бити само формални. Генерал Живановић један је од многих карика у дугом ланцу многих српских криминалаца који су починили тешке злочине над Шиптарима, цивилима који нису учинили било шта да испровоцирају српске оружане снаге“, рекао је Касуми.



Терористи са КиМ: Српска војска их напал без повода.

Али, неки, међу којима је Милан Ивановић из Косовске Митровице, критикују истрагу.

„Генерал Живановић само је бранио свој народ и своју земљу током напада НАТО-а 1999. године. МКСЈ је осудио целокупно руководство Србије и никога од Албанаца, мада су пре 1999. и након тога починили многе злочине над Србима на Косову“, рекао је Ивановић за СИТајмс.

Дописница из Приштине Линда Карадаку допринела је пристраности и одбацивању постојања српских жртава у овом извештају кога је наручио СИТајмс.




Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине