Вести:

петак, 1. август 2014.

ЕПС: Бујановац и Прешево дугују две милијарде динара за струју

петак, 1. август 2014. | КМ новине 0

Привреда и грађани Бујановца и Прешева на име утрошене електричне енергије ЕПС-у дугују готово две милијарде динара, саопштило је данас то јавно предузеће које је истовремено најоштрије осудило физичке нападе на монтере Електропривреде Србије у Врању.
...

Четворо запослених у "Електродистрибуцији" Врање нападнути су јуче у селу Велики Трновац, код Бујановца, приликом покушаја да са електромреже искључе нелегалне потрошаче, пренели су локални медији.

Иначе, према подацима ЕПС-а, на подручју општине Бујановац до 1. јула 2013. године, до када их је снабдевало ПД “Југоисток”, грађани и привреда дугују од 872 милиона динара, а од 1. јула 2013. године, од када их снабдева „ЕПС Снабдевање“, 119,3 милиона динара.

Грађани и привреда на подручју општине Прешево до 1. јула 2013. године, до када их је снабдевало ПД “Југоисток” 840,7 милиона динара, а од 1. јула 2013. године, од када их снабдева „ЕПС Снабдевање“ 84,8 милиона динара.

ЕПС је истовремено најоштрије осудио нападе на монтере у Врању и указује да су монтери у привредним друштвима за дистрибуцију електричне енергије свакодневно изложени вербалном малтретирању дужника, а често доживљавају и физичке нападе, пуштање паса, претње пушкама, пиштољима, ножевима...

Нужно је да је заједничко деловање државних институција да би се спречили даљи инциденти и заштитили радници „Електропривреде Србије“ у обављању свакодневних радних задатака, поручују из ЕПС-а.




О овом проблему писало се и крајем, тачније новембра прошле године.

У низу инцидената најупечатљивији је онај  када су двојица радника буквално била заробљена у дворишту куће у прешевском селу Алигиерце.

Кад су ушли у двориште, изашао је власник, закључао капију и није им дао да изађу напоље. На сву срећу, један од радника је имао мобилни телефон, којим је позвао своје претпостављене, који су алармирали полицију, чији су припадници тек након неколико сати успели да “ослободе” двојицу несрећника из дворишта нервозног Албанца.

Село Велики Трновац код Бујановца је један од највећих проблема кад је реч о наплати струје, али још већи проблем је крађа струје. Из ЕДБ подсећају да је Влада Србије 2002. свим становницима у Копненој зони безбедности отписала дуг за струју, али судећи по огромним рачунима ова одлука није дала резултате.

Просечан дуг за струју у Великом Трновцу је 100.000 динара. Тамо влада уверење да струју не треба плаћати. Ово село прати глас да је највећи дистрибутивни центар за нарко-бизнис у овом делу Европе. Како се прича, у њему живи најмање 10.000 људи, али тај број никад није прецизно утврђен.


Насловна фотографија: Велики Трновац, Новости.рс, 2013.

Извор:Блиц, Новости, Србин.инфо
Припремиле: КМ Новине


Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине