Вести:

субота, 9. август 2014.

Апел српској јавности: Размислите о монструмима!

субота, 9. август 2014. | КМ новине 0

„КМ Новине“ се нису бавиле недавнм страдањем девојчице са севера Србије из више разлога иако смо лично врло активно пратили извештавање о томе.
...

Али, о овоме што се дешава данас, неопходно је проговорити. Да ли новинари уопште размишљају о суровости догађаја када пишу о њему или само о својој читаности? Да ли мисле да њихову безобзирност оправдава то што уопште о томе пишу? да ли су, осим читаности, уопште желели да нешто добро постигну јер видимо да су неки чак уцењивали оца девојчице да би уопште објавили фотографију. Ако не да изјаву, неће бити ни фотографије ни речи о њој.

А било је неопходно што више писати како би починилац злочина био пронађен. Толика пажња усмерена ка било коме ко се крије а не може да има саучеснике у злочину, натераће га да направи грешку, да призна, да се преда. Са друге стране очи јавности, непомично упрте о службе задужене за проналажење починилаца, додатно ће извршити притисак да исти буде пронађен и посегнуће се за сваком познатом методом да се он приведе правди.

Али, Србијо – починилац је сада пронађен!

У притвору је и одговараће за то што је учинио. Шта добијамо тиме што стално потенцирамо доброту заувек изгубљену са девојчицом и несрећну душу починиоца недела? Добијамо само следеће:


  • Популарност медија који нас на тај начин потпуно контролишу трујући нас превеликим злом.

  • Додатну бол и јако повређивање родитеља, родбине и пријатеља страдале девочице.

  • Додатну бол и повређивање породице починиоца злочина.


И ништа више... Да би смо донекле измерили и осетили оно што ови људи (изузев мојих колега новинара) осећају, хајде да пробамо следеће:

Испред сваког придева у наслову ставите име свог детета, супружника, брата, сестре, родитеља и других које волите. На пример „Монструм Милош, Петар, Горан, Александар (дакле, неко од ваших најрођенијих) зверски убио Јелену, Милену, Невену, Зорицу (опет некога од ваших најрођенијих)“ и додајте све оно што би сте тако радо додали поред имена несрећне девојчице и починилаца недела над њом.

Овим једино желим да дође до општег отрежњења и да већ једном схватимо да јавност ништа више не може да учини!

Лично можемо, молитвом, сећањем, било каквом врстом помоћи - од утехе до онога што је потребно породицама, које сада скрхане болом и страдањем, можда не могу саме иако су то сасвим обичне ствари.

Исто тако, запитајте се, када сте са толиким жаром, ревношћу и трудом говорили о нечему добром што се у Србији догодило?

Сада сами размислите коме сте сличнији из немилог догађаја о коме се највише прича протеклих дана у Србији.




Насловна фотографија: Илустрација, Фото: КМ Новине

Иван Максимовић, КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине