https://1.bp.blogspot.com/-mlNCiaaJGtw/YBljytHAOqI/AAAAAAAAEK8/HNNDuRfgNkoowVRPiBJBwUFeeUTO8ExZACLcBGAsYHQ/s468/%25D0%25B2%25D0%25B8%25D0%25B4%25D0%25B5%25D0%25BE-%25D0%25BE%25D0%25BF%25D1%2580%25D0%25B5%25D0%25BC%25D0%25B0.gif
Вести:

четвртак, 21. август 2014.

Јединствена фотографија - Свети Сава благосиља српску децу!

четвртак, 21. август 2014. | КМ новине 0


На фотографији се виде деца која се моле испред светог Саве, заштитника српских школа, народа и државе.
...


Сигурно знате и видели сте репродукцију, а можда и оригиналан рад српског сликара Уроша Предића под називом "Свети Сава благосиља Српчад" из 1921., која се налази у Народном Музеју у Београду. Иначе, слика представља ремек-дело и једно од највећих достигнућа овог сликара.

Много мање је познато, готово уопште, да постоји и фотографија са истоветним називом. Прича која је прати је такође врло занимљива и доста говори о времену у коме је настала и даје још једну потпору традиционалним вредностима чијем повратку тежи родољубиви део Србије. не треба рећи да време које је дошло након тог периода заправо представља опомену и показатељ укупне тежине и опасности коју носи одступање са тог пута.

Сцена приказана на фотографија данас може изгледати можда и неозбиљно и чудно. Није познато која је ситуација тачно приказана, да ли школска представа или молитва неким одређеним поводом. Тајна је и да ли је назив само инспирисан познатом сликом или лик заиста тумачи поменутог светитеља. У сваком случају труд уложен да се деца, тако удаљена од куће, задрже у националном родољубивом духу достојан је дивљења. 
 

Фотографија је настала у сиротишту у Ници, у Француској. Овде су била смештена деца из Србије која су била евакуисана, приликом повлачења преко Албаније. У овом ''Српско американском'' сиротишту / орфелинату деца су уз помоћ добротвора похађала школу и заједно са другима којима је помоћ била потребна, а долазили су из Србије, живела далеко од ратних страхота. Запослени су успели да направе албум, чији је део и ова фотографија, у коме се најбоље могу видети активности ове деце, њихови старатељи и учитељи. Овај албум је касније са посветом поклоњен Његовом Величанству краљу Александру Карађорђевићу.
 
Култура и традиција која је била негована у Србији, негована је и у овом сиротишту у Француској. Ова фотографија је пример оновремене свакодневице, када је верско васпитање (не само теоретски попут данашњег) било саставни део образовног система Краљевине Србије. Данас је у власништву Народне Библиотеке Србије.


Припремиле: КМ Новине

Share/Bookmark

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.