Вести:

четвртак, 21. август 2014.

Север окупираних територија: Скандалозни потези Еулекса, правда за Србе

четвртак, 21. август 2014. | КМ новине 0

Челници локалних самоуправа на северу затражили су данас од Еулекса и међународне заједнице да за Србе важе иста права у примени владавине закона као и за све остале грађане окупираних територија.
...

„Док се Албанцима, оптуженима за најтеже кривична дела, омогућава одбрана са слободе и у најгорем случају одређује кућни притвор, за Србе важе посебна Еулексова ‘лекс специалис’ правила, а то је да су криви док не докажу супротно“, наводи се у отвореном писму.

Документ су потписали градоначелници наметнути на бојкотованим шиптарским изборима на северу КиМ, њихови председници скупштина општина и председници привремених органа са севера које је незаконито успоставила српска власт из Београда као и начелник Косовско-митровачког округа.

У писму се наводи да је поражавајуће да се „ни гаранције Владе Србије за одбрану са слободе не уважавају, а да могућности инструмента кауције и других гаранција одбране са слободе, не важе само за Србе“.

„Затечени смо и шокирани последњим поступцима мисије владавина права према супругама садашњег и бившег председника општине Зубин Поток које су узнемираване и више часова саслушаване у просторијама мисије Еулекс у јужном делу Косовске Митровице, иако су претходно уредно дале изјаве КПС-у“, оценили су челници локалних самоуправа на северу.

Додаје се да се потезима Еулекса, и поред опредељености и напора Владе Србије и руководства четири општине са севера окупираних територија да се Бриселски споразум спроведе у целости, индиректно додатно отежава спровођење споразума.


Потписници писма су најавили да ће, на захтев грађана(?) и представника локалних самоуправа, у петак 29. августа, бити одржана заједничка седница одборника четири општине са севера на којој ће бити разматрана новонастала ситуација и донети закључци о даљем деловању.

„Очекујемо од мисије Еулекс да у међувремену, са представницима локалних самоуправа, одржи састанак на којем би се разговарало о правичности примене владавине права“, наводи се у писму.

(Додатак редакције: 

Тренутни ставови, такозваних представника власти који су на ту позицију дошли уценама и застрашивањем српског народа а по неуставном бриселском споразуму и подржавају такво безакоње, збуњују јер они сами траже правду а залажу се за успостваљање незаконитих и противдржавних институција са чиме у складу Еулекс и делује Тражење било каквог закона и држања до њега од стране оних који су лажирали српске злочине а штите шиптарске криминалце, унапред је и апсолутно осуђен једино на пропаст).

Бета / Васељенска ТВ

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине