Вести:

недеља, 20. јул 2014.

Туристичка организација Чачка „испустила“ Косово и Метохију

недеља, 20. јул 2014. | КМ новине 0


На конференцији за новинаре у сали Градског већа поводом одржавања Сабора фрулаша у Прислоници, присутнима је подељена промотивна брошура, коју је издала Туристичка организација Чачка са мапом Србије - без Косова и Метохије!
...

 Материјал под називом “Манифестације, програм догађаја на подручју Чачка за 2014” потенцијалним посетиоцима овог дела наше земље треба да помогне да се лакше снађу у мноштву догађаја и одаберу најприкладнији свом укусу.

Међутим, на корицама брошуре одштампана је карта Републике Србије, чије границе не обухватају јужну покрајину, Косово и Метохију, већ на том делу мапе стоји видљива бела празнина.


Будући да у преамбули Устава, највишег правног акта Републике Србије стоји “…да је Покрајина Косово и Метохија саставни део територије Србије”, позвали смо челнике ТОЧ-а и града Чачка који су говорили на конференцији и затражили појашњење овог озбиљног пропуста.

Директор ТОЧ-а, Драгомир Савић, нам је рекао да се ради о материјалу који је штампан за потребе Сајма туризма у Београду, да је већ тада примећена грешка. Спорна брошура је одмах повучена, није дељена на сајму, и требало је да буде уништена, објаснио је он, и додао да их је техничко лице, без претходних консултација са њим донело на конференцију и поделило мали број присутним новинарима. Савић се извинио због овог пропуста.


 Помоћник градоначелника за друштвене делатности, Александар Дачић, је истакао да се ради о озбиљној грешци која је случајно промакла, и напоменуо мапа Србије не може бити штампана без Косова и Метохије, због чега материјал мора бити повучен и уништен.

Из брошуре ТО Чачак. (Прилог: ТО Чачак)
 Иако је речено да ће одмах бити скинута, брошура се још увек налази на истом месту и истог састава. Тако непромењену можете је наћи кликом на везу до текста.

Међутим, информатичари КМ Новина су пронашли податак да је, брошура која се помиње, на званични сајт ове организације постављена још новембра 2013. године! Колико је могуће да она од тада стоји на сајту као свима доступан документ а да баш нико из те организације није приметио шта они у ствари "нуде"?

Оваквих пропуста је било и у другим организацијама. Државној Туристичкој организацији Србије - у више наврата а чак су и финансирали стране пројекте којим се Србија промовише без своје јужне покрајине (део 1, део 2), затим на РТС-у, неким интернетем сајтовима, билбордима...

Однос према овога је потпуно исти као и према свим злочинима над Србима са Косова и Метохије - нико никада није одговарао.


Припремиле: КМ Новине
Извор: Медиапортал, ТО Чачак

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине