Вести:

четвртак, 31. јул 2014.

Састављен списак осумњичених терориста ''УЋК''?

четвртак, 31. јул 2014. | КМ новине 0

 На списку осумњичених за убиства Срба и неалбанаца, који је начинио Клинт Вилијамсон, налази се сам врх ОВК, са Рамушем Харадинајем и Хашимом Тачијем на челу, сазнаје Срна у седишту Еулекса у Приштини.
...

Осим њих, на списку су и Даут Харадинај, Сулејман Селими, Фатмир Лимај, Харадин Баљај, Исак Муслију, Љах Брахимај и још десетак бивших вођа терористичке ОВК.

Према истом извору, Вилијамсон је прикупио довољно доказа за обнову поступка против Харадинаја, Баљаја и Муслијуа, које је претходно ослободио Хашки трибунал, као и против Хашима Тачија, водећег косовског Албанца одговорног за “прогон и етничко чишћење Срба, Рома и нелојаних Албанаца”.

Хашим Тачи, Агим Чеку, Јакуп Краснићи, Даут Харадинај, Нуредин Баљај, Фатимир Лимај, Сулејман Селими, Азем Суља и Сахит Јашари предводе деветнаесточлану групу која је у име терористичке ОВК починила бројне злочине, укључујући И трговину органима, над цивилним становништвом на Косову током 1998. и 1999. године, тврди извор Срне.

Лимај је у јулу 1998. године предводио преговарачки тим ОВК на састанку са шефом посматрачке мисије ОЕБС-а Виљемом Вокером у месту Драгобиље код Малишева.

На састанку је требало да се договори размена ухапшених радника Дома Здравља из Ораховца и 14 Срба киднапованих у селима Оптеруша и Ретимље надомак Велике Хоче.

Састанак је одржан иза затворених врата, али су касније процуриле информације да је Лимај Вокера обавестио да су сви “заробљени” Срби одведени ван зоне његове одговорности, ван подруја Малишева , тачније у регион Волујака уз пут Ораховац - Ђаковица.

То подручје је било под контролом Рамуша Харадинаја и његове браће, износи саговорник Срне.

Он наводи да су комплетни докази предати бившим истражиоцима УНМИК-а, али су онда "нестали", јер је неко из УНМИК-а радио као "кртица“, откривајући све детаље истраге клановима окупљенима око Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја.

С циљем уништавања доказа, чуваних делимично у станици УН полиције у Пећи, осумњичени су извели ракетни напад почетком јануара 2003. године на полицијску станицу и на тај начин уништили доказе и застрашили сведока.

Вилијамсону је предата чипована докуметација, која је сачувана у седишту ЕУ у Приштини.

Застрашивање сведока и уништавање доказа, према неким сазнањима, одвијало се под непосредном контролом самог врха ОВК и уз свесрдну сарадњу обавештајаца САД и немачког БНД-а, тврди Срнин извор.

Оно што је сада сасвим извесно јесте да је Вилијамсон одустао од оптужбе за "колективна одговорност команде ОВК", па ће оптужнице бити засноване на индивидуалној одговорности.

Томе је највише допринео утицај САД, које на тај начин задржавају опцију "праведне борбе" ОВК, наводи Срна.

Да је на листи оптужених за ратне злочине и бивши премијер Косова Хашим Тачи, тврди и београдски "Блиц"

Изјава главног тужиоца за истрагу о трговини људским органима на КиМ 1999. Клинта Вилијамсона да ће лидери ОВК бити оптужени за злочине над Србима и неалбанцима открива да ће се на листи оптужених за ратне злочине наћи бивши вођа ОВК, косовски премијер Хашим Тачи и још десеторица чланова ОВК, пише "Блиц".

Извор "Блица"из Владе Србије је рекао и "да се не треба изненадити уколико се пред новим судом за злочине ОВК буду покренути и поступци за трговину органима".

"Извештај тужиоца Вилијамсона је врло позитиван за Србију и представља јако значајну ствар. Пун значај видеће се када дође време подизања оптужнице", додао је извор београдског дневника.

Вилијамсон је у уторак рекао у Бриселу да није нађено довољно доказа да су киднапованим лицима на Косову 1999. године насилно вађени органи, али да постоје докази о умешаности врха Ослободилачке војске Косова (ОВК) у етничко чишћење.

"То што за сада нема доказа за узимање органа, не значи да их неће бити", указао је, између осталог, Вилијамсон и додао да ће се истрага наставити.



Припремиле: КМ Новинe

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине