Вести:

среда, 30. јул 2014.

Шеснаест воштаница за првог мученика Великог рата

среда, 30. јул 2014. | КМ новине 0

Србски Образ обележио 100 година од погибије ђака-добровољца Душана Ђоновића, првог Србина страдалог у Првом светском рату.

... 

Пре тачно 100 година је пала прва крвна жртва у Краљевини Србији (нападнутој од бахате и крволочне Европе), на самом почетку почетка Великог рата, као први млаз океански бескрајног, мученичког крволиптања читавог нашег народа.

Душан Ђоновић, млади четник из јуначког одреда војводе Јована Бабунског, шеснаестогодишњи бранилац Отаџбине и њене поносне престонице, пао је као први погинули ратник српске војске након неочекиваног удара (са воде) аустро-угарске војске на Србију и Београд, у ноћи 16/29. јула 1914. Он је имао ту страшну и величанствену част да се његова крв пролила на ратом разровану српску земљу, претходећи свим оним безбројним погибијама на Церу, Сувобору, Мачковом камену, Груништу, Кајмакчалану… све до последњих наших страдалих војника у Албанији (након 1. децембра 1918, у борбама са шиптарским герилцима и побуњеницима).


Наш млади Душан је својом митском и конкретном жртвом постао живи причесни пехар наше ратничке, отаџбинобранитељске литургије што је чудесно преобразила у васкрсну наду сва наша непрекинута, вишегодишња опела и заупокојене молитве (које се као гробни венац преплићу, пошто се завршетак једног одмах претапа у почетак оног следећег опела — у симултаној полифонији смрти и погибија)… 


  На месту Душанове погибије — испод Старог железничког моста на Савском кеју — тачно 100 година после његовог последњег уздаха, дошли су аутентични настављачи Душанове борбе и његових ратничких и четничких завета. Младен Обрадовић (користећи тако она два сата дозвољеног дневног одсуства из кућног затвора) и његов „Образ“ запалили су 16 воштаница за покој душе светог српског ратника-хероја — по једну за сваку његову годину живота. „Образовци“ су најпре били на помену Душану Ђоновићу у Вазнесењској цркви (који су они и организовали), а онда и на самом стратишту, тамо где је душа првог погинулог српског војника отишла, као стрела, у Небо.

>>> Прочитајте више на страни ФБ Репортера (ВЕЗА)


Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине