Вести:

уторак, 29. јул 2014.

Награђене мајке за одгајање деце у православном духу! (видео)

уторак, 29. јул 2014. | КМ новине 0

На сабору младости и родитељства удружење “Срби на Окуп” је уручило поклоне за 145 мајки.
Уручено је 27 златних ордена мајкама са петоро и више деце, 22 сребрна ордена мајкама са четворо деце и 96 плакета са књигама уручено је мајкама са троје деце.


...

Тог дана манастир Пресвете Богородице у Мушветама био је слика рајске Србије, преплављен децом и пун радости весеља младости љубави и живота, где смо сви били окупљени око свога духовног пастира – епископа Артемија.






И данас има мајки које рађају децу и одгајају их у хришћанском духу – ово је мали знак признања за велико дело родитељства

Срећан Празник данашњи. Срећан овај дан и овај Сабор – Сабор младости и родитељства.

Наш народ, браћо и сестре, сви то знамо да пролазимо тешке дане и тешки период наше историје. Многе невоље нас муче са свих страна, и са земље и из ваздуха и из воде. Недавно смо пострадали у поплавама, а онда у невремену које је многе крајеве наше земље погодило, али има једна невоља, једна непогода која нас прати већ више од 50. година. То је потоп или невреме звано бела куга. Сви знамо шта то значи.

Недавно је објављено да 35% нашега народа је у минусу. Наиме, на 100 умрлих роди се 65 тако да остајемо у мањку великом. У задњих 10 година српски народ се смањио за пола милиона, за 500 000. И није чудо јер смо погазили Закон Божји, погазили смо Заповест Божју која је дата првоме човеку и првој жени још у Рају, Адаму и Еви, да се размножавају, напуне земљу и владају њоме.

Уместо да рађамо децу, у нашем народу остају неожењени, неудати, аи они који ступе у брак роде једно, евентуално двоје или често и ниједно дете. А шта бива са оном нерођеном децом? То треба да неко пита медицинске раднике који врше геноцид над сопственим народом, геноцид који се зове чишћење или абортуси. У Србији званично преко 200 000 годишње нерођене деце се убије. Читав град Ниш сваке године ми уништимо сами.

Али, има и добрих примера у нашем народу. Зато смо и скупили овај Сабор родитељства и младости да укажемо на то. Наше баке и наше мајке рађале су по петоро, осморо, десеторо, па и петнаесторо деце. Имало је и за војску, и за манастир, и за кућу да одржава, и за све је имало деце. Данас, данас је проблем што немамо подмлатка и немамо омладине.

И пример мајке девет Југовића која је девет синова родила, одхранила, одгајила и упутила са Кнезом Лазаром на бој на Косово где су сви дали своје животе младе за Крст часни и Слободу златну.

Данашњи овај Сабор, браћо и сестре, сабран је по иницијативи организације Срби на окуп, на чијем челу је господин Драган Велић са Косова, да укажемо на данашње мајке које рађају децу и које их одгајају у хришћанском духу.

Предвиђено је да неке мајке добију извесне награде овде, одликовања као мали знак признања за велико дело родитељства. О томе ће говорити и остали овде, а господин Велић, он ће после ове академије скромне да подели мајкама оно што су заслужиле.

Са троје деце мајке добијају једну повељу и једну књигу која говори о родитељству. Мајке са четворо деце добијају орден Свете Богородице Тројеручице сребрни, а мајке са петоро и више деце добијају златни медаљон – позлаћени боље речено, није од злата, немамо толико злата али је позлаћен као оне што су позлатиле своју децу а деца њих позлатила.

Тако да, то је један стимуланс, једно признање, једна жеља наша да се таквих мајки што више умножава у нашем народу, да остављају децу иза себе јер ту је почетак нашега и духовнога и народнога и економскога препорода.

Нека би Света Богородица благословила данашње мајке које су заслужиле ова признања а и све остале који су дошли овде на ову малу и скромну свечаност у лепоме селу Мушвете на Златибору.

Нека би дао Бог да се ова традиција одржава и убудуће сваке године на данашњи дан.

Добро сте дошли и Бог вас све благословио!
(Транскрипт – СРБски ФБРепортер)

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине