Вести:

петак, 18. јул 2014.

КиМ: Драма са чиновима у којима се радња понавља

петак, 18. јул 2014. | КМ новине 0

Данас медији брује о "изградњи будућности" на Косову и Метохији. Срби се заклињу "држави" Косово и даље називају Србима, оба - без срамоте. Да се подсетимао и како се, 1998. градило ово што данас имамо. Готово да нема да није по злу запамћен.
...

У раним јутарњим часовима 18. јула 1998. на подручју караула Ђеравица и Кошаре 700 до 800 терориста са оружјем натовареним коњима ушла је на територију СРЈ. У сукобу са ВЈ страдало је 36 терориста као и један разводник ВЈ је био рањен, а заплењена је већа количина наоружања.

Циљ ОВК у јулу 1998. је био да освоје барем један већи град. Избор је пао на Ораховац, у ком није било гарнизона ВЈ или јаче станице полиције. Напад на Ораховац је почео 17. јула 1998. Припадници МУП-а Србије су били блокирани у станици и у хотелу. После дводневних борби, војска и полиција су поново овладале Ораховцем.

(Фото: БиБиСи)
Борбе су се углавном водиле пешадисјким наоружањем и није било веће материјалне штете али је Ораховац тада постаo "град духова", односно - напуштен је. Подаци о погинулима се нису могли са сигурношћу потврдити али је сарајевска телевизија јавила да је на шиптарској страни страдало 150 терориста а на српској  Занимљиво је да у Ораховцу живе Шиптари који су директни потомци Срба који су прихватили ислам. Њихов говор је у то време, у доброј мери и данас међу старијим житељима, представљао најстарију живу сачувану верзију српског језика.

Православни манастир Зочиште, 5 км од Ораховца, у ком су се чувале мошти светог Козме и Дамјана, је опљачкан и срушен, а монаси су одведени у логор "ОВК". ОВК се повукла према Малишеву и Дреници и са собом као таоце одвела око 80 људи. Из те групе је, посредовањем Међународног комитета Црвеног крста, касније пуштено четрдесетак жена и деца, док су се остали водили као нестали.
(Фото: "Вера" Јелена Спасић - порушени манастир Зочиште)
Почетком лета 1998. ОВК је имала око 25.000 припадника и успела да овлада са око 40% територије, углавном села и мање варошице на Косову и Метохији, док су већа насељена места у којима је било већих полицијских одреда била у блокади.

Посебно драматично било је у месту Дечани, одсечено од територије под надзором српских снага, претрпано српским избеглицама, без електричне струје и телефонских веза. Деблокада Дечана је почела у јуну 1998, а први пут у борбама са ОВК у унутрашњости Косова и Метохије учествовала је Војска Југославије. У току борби око Дечана, по проценама УН, у збеговима се привремено пронашло најмање 65.000 Албанаца.

САД и ЕУ су оптужиле Србију за ратне злочине, етничко чишћење и хуманитарну катастрофу, па је под овим разговором НАТО распоредио своје трупе у Македонији и Албанији. У исто време, Контакт група је захтевала од Србије да повуче своје специјалне снаге ван покрајине и омогући несметано кретање западних дипломата по Косову који никако нисумогли бити сметња дипломатама. Србија је подршку тражила од Русије, али после сусрета Милошевића и Јељцина 16. јуна 1998. у Москви, Милошевић је морао удовољити захтевима Контакт групе.

 
Охрабрена интервенцијом Запада, ОВК је 28. јуна, 3 дана након сусрета америчког изасланика Ричарда Холбрука са представницима "ОВК" у селу Јуник, заузела рудник угља Белаћевац удаљен 15 км од Приштине и том приликом отели 9 радника чија даља судбина никада није расветљена.









...


Такође, на данашњи 1918 године , мучки је убијена Руска царска породица Романов од стране безбожничког комунистичког режима. 

Романови са руским родољубима свог времена.


Извори: Википедија / Агенције
Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине