Вести:

Sunday, May 26, 2024

Родољубиве организације спровеле блокаду прелаза Јариње упркос бројним опструкцијама

Sunday, May 26, 2024 | Уреднички колегијум 3

Родољубиве организације спровеле блокаду прелаза Јариње упркос бројним опструкцијама

У организацији неколико родољубивих удружења блокада административног прелаза Јариње, из правца централне Србије ка Косову и Метохији, симболично је јуче започела у 12.44 часова.

У организацији неколико родољубивих удружења блокада административног прелаза Јариње, из правца централне Србије ка Косову и Метохији, симболично је јуче започела у 12.44 часоваМУП Србије одобрио је овај протест али упркос томе учесници су на путу ка Јарињу заустављани, претресани и малтретирани од стране припадника полиције. Водећи медији али и већина алтернативних, махом со одбили да пренесу најаву протеста као и видео позив који су организатори упутили јавности што је учинило да се за њега готово и не зна. Још и горе учињено је касније када је у извештајима са протеста истина потпуно изопачена о чему ће бити речи при крају текста. Уз то представници неких од удружења која су најавила своје учешће у овом протесту, на крају се нису појавили. Основни план је ипак спроведен и прелаз је био блокиран нешто дуже од сат времена а рекације на њега су биле тихе али неочекивано снажне. 

На протесту се окупило седмадесетак људи а отворио га је један од иницјатора Бобан Дончић који је у најави нагласио да смо ми "Свету земљу, наше Косово, први изорали, посејали семе и нико нема право на Косово осим нас".

Затим је реч припала професору Божидару Митровићу испред Сабора универзитетских професора који је говорио о пореклу термина и њиховој каснијој злоупотреби ради малициозног утицаја на нашу свест о пореклу и права на Косову и Метохију али и на део земље коју данас зовемо Албанија а који је Србима преотет лажи стварања тамошње вештачке нације. Професор Митровић је нарочито истакао историјско присуство српског народа ширем простору Балкана, те навео да посебно о томе сведоче налазишта Винча и остали локалитети, да ми предстаљамо европску цивилизацију и да се морамо борити свим уставним и законским средствима за Косово и Метохију.

Присутнима су се затим обратили и други говорници испред Сабора универзитетских професора. Јована Крстић је подсетила да нас светиње обавезују на борбу, а Јелена Костић је прочитала захтеве скупа којима се тражи да се:

1. ПОШТУЈЕ УСТАВ СРБИЈЕ и Резолуција 1244

2. Одмах омогући трајна слобода кретања без нелегитимних државних граница и сигуран приступ нашим имањима у градовима и селима на КиМ, без хапшења и напада на људе и имовину и такође да се омогући повратак на огњишта свих расељених Срба са КиМ који су у избеглиштву

3. Под хитно на равноправној основи уједине све грађанске и политичке снаге око Косова, нарочито млада српска интелигенција, и да се сви уључе у процес одлучивања о судбини Косова и Метохије. Првенствено они који живе на КиМ, по један из сваког села, енклаве, градића, манастира, наша будућност мора да зависи од нас. Да се оснују локалне родољубиве групе грађана као део велике саборне мреже ослобођене од страха и да се оснаже за одрживу свакодневну борбу за људска и имовинска права на КиМ и повежу са светом 4. Да се омогући несметано годишње обележавање „Видовдана“ на
Газиместану
 
5. Поштују имовинска и религиозна права српског и других неалбанских народа на КиМ, посебно безбедност и опстанак Православних и других светиња које се налазе на листи заштићене светске баштине UNESCO као и њихова обнова из рушевина које су последица комунистичког, албанског и фашистичког терора

6. Да се Патријарх и део Патријаршије пребаце из Београда да столују у Пећи и тако потврде искрену и пожртвовану веру у Бога и Православље

7. Да се српски парламент и народни посланици одмах пребаце у Косовску Митровицу и ту обаве бар једно заседање Скупштине

8. Да Влада Србије под хитно распише и организује изборе за Србе и неалбанце на регионалном и локалном нивоу на целој територији Косова и Метохије и позове и албанско становништво да се прикључи тим изборима


Затим је говорила Гордана Кангрга-Микулић која је нагласила да су велеиздајнички споразуми, а посебно француско-немачки план и Охридски споразум, погазили све чланове Устава Србије, да је Александар Вучић, председник Србије, неуставан Председник јер је у више циклуса погазио изборне законске оквире, између осталог да избори буду расписани на Косову и Метохији. Надаље да је велеиздајник поред крвавог 20. века пропустио да подсети УН на страдање малог Слободана Стојановића и 110 000 деце у јединим дечијим логорима у НДХ, па сад имамо епитет да смо и геноцидни.

Посебно је наглашено да је излаз из проблема у којима се налазимо у надстраначком окупљању разних облика свих патриотских снага под предложеним именом "Сабор против велеиздаје".

Др Милица Томашевић је истакла да се ми морамо борити јер другог излаза немамо и подсетила на речи патријарха Павла да ћемо сви морати да дамо одговор шта смо учинили за Косово и Метохију. 

Академски тон говорника дао је озбиљност и висок ниво овом протесту, исказујући снагу српског интелекта у коју је народ с правом почео да губи веру након деценијског празног бусања у "интелектуалне груди" извиканих српских квази-патриота и "ренџера" слободне али не и делотворне речи. 

Истим набојем настављено је упечатљивим излагање Ивана Воштића испред организације "Глас Метохије" који је својим непосредним, аутентичним и искуственим доживљајем пренео огорченост али и борбеност и оних расељених Срба са Косова и Метохије. Указујући на огољену суштину проблема Воштић је посебно истакао то да иако велеиздајник, Александар Вучић не би могао ништа да учини да нема за савезнике људе у униформама који спроводе све нелгалне одлуке власти те тако и на Јарињу штите управо албанску а не српску страну нити интересе.

Окупљенима су се обратили и други говорници и представници покрета-суорганизатора овог скупа којхи је затворио професор Митровић поручујући да је ово била блокада упозорења а да ће убудуће затворити све прелазе али не да би штитили своје интересе и само територијалну целовитост Србије, већ да би штитили древну расенску (српску) цивилизацију. 


Значајно је да је скуп нарочито интересовао присутне припаднике полиције која је, према речима организатора, била веома предусретљива и рекло би се посебно затечена догађајем.

Иако би се по броју учесника рекло да се не ради о великом скупу он је ипак изазвао снажну рекацију КФОР-а. Како тврде Срби са севера Косова и Метохије КФОР је у великом броју на улице изашао са борним и оклопним возилима а што се не памти да се догодило дуже време уназад. Сви ово тумаче искључиво блокадом прелаза Јариње јер других дешавања нити је било, нити их је ко образложио. Очигледно да скуп за очување КиМ чака и када није нарочито масован, изазива огромну забинутост. Основа тога лежи у чињеници да су Косово и Метохија српски и да уколико се и најмањи број Срба затражи правду, темељ лажи и пропаганде на којој Запад гради монструм-творевину на Косову и Метохији лако може да склизне у пропаст. Зато је неопходно ангажовати како снаге издајничког режима у Србији, тако и КФОР који последњих годину дана нарочито увећава број војника.

Ово јасно упућује на чињеницу да борба за Косово и Метохију не само да није изгубљена већ да се све лако може довести у питање па и поништити јер право и правда су на српској страни. Зато треба истрајати, што масовније и што одлучније изаћи на сваки следећи протест и ствари ће "саме по себи" брзо почети да се враћају на своје место. А где је коме место, то сви одлично знамо.

Пише: Иван Максимовић, дописник са Косова и Метохије


 
* * *


Због цензуре и блокирања свих медија и алтернативних погледа, пратите наш Телеграм канал


КМ новине су једини независни српски медиј са Косова и Метохије који се ослања искључиво на подршку својих читалаца због чега је наш даљи рад озбиљно угрожен 

Помозите нам да опстанемо и унапредимо извештавање  

Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2024 ::    Хвала на интересовању

3 comments:

 1. Добар дан виддо сам Вашу објаву у вези са протестима на Јаеињу желим да исправите пошто Иван Воштић није члан Гласа Метохије већ удружења Слобода без страха
  Председник Удружења Глас Метохије
  Стојан н Предовић

  ReplyDelete
  Replies
  1. Хвала Вам на исправци! Мада се људи ионако јављају да нас исправе углавном, нико да нешто јави, да пошаље, да подржи...

   Пријатан дан Вам желимо.

   Delete
 2. Христос воскресе - радост донесе ...хвала као и увек на свим вестима....много људи не разуме да било какав протест, догађај је ужасно битно за све на косову и Метохији чак и ако скуп није велики...види се како је реаговао КФОР а сви наши душмани ( на челу са АВ ) све то знају зато се ни не објављује нигде ништа ...и тако изгледа као да нас Србе ни не интересује ни КиМ ни браћа и сестре на истом,а и сви који су протерани.Ово је права ствар и то треба да се настави у што вечем броју.Ничија није до зоре горела,па неће ни њихова.Поново хвала на свим информацијама које нам преносите већ годинама.Света Слога Србина Спашава

  ReplyDelete

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.