Вести:

понедељак, 8. мај 2023.

Одузете камере за надзор у Штрпцу, безбедност Срба угрожена, прећутна сагласност Београда

понедељак, 8. мај 2023. | Уреднички колегијум 0

Одузете камере за надзор у Штрпцу, безбедност Срба угрожена, прећутна сагласност Београда Служба албанских сепаратиста на КиМ, одузела је камере за надзор у Штрпцу које су постављене ради веће безбедности Срба.

Служба албанских сепаратиста на КиМ, одузела је камере за надзор у Штрпцу које су постављене ради веће безбедности Срба.




У штуром саопштењу илегалне "Агенције за информисање и приватност" у паралелном систему сепаратиста, наведено је да је "након извршених увиђаја према плану инспекцијског надзора", у координацији са њиховим службама, уклоњено више камера и а су оне одузете јер су "у јавни простор општине Штрпце постављене супротно законским критеријумима".


Наводно, пошто се "агенција бави "свим кршењима" Закона о заштити личних података ово је урађено са "циљем да обезбеди приватност грађана у складу са свим важећим законима и прописима".

Камере за надзор у овој, али и другим срединама у којима већински живе Срби, постављене су пре неколико година управо због угрожене безбедности Срба.

Како то на терену изгледа, на жалост, могли смо да видимо почетком ове године када су у општини Штрпце на Бадњи дан упуцана два брата док су носила бадњак. Њих је покушао да убије припаднк тзв. "Косовских безбедносних снага" а ухваћен је баш захваљујући чињеници да су се на том месту налазиле бзбдносне камере!





    • Упркос томе на овај потез сепаратиста не сам да није реаговао нико из режима Александра Вучића, па чак ни директор Канцеларије за КиМ, Петар Петковић, већ није реаговала ни Вучићева "Српска листа". А није било тако када се исто десило пре мање од годину дана.

      Јула месеца прошле године специјалне јединице шиптарске полиције РОСУ упале су у Штрпце, извршиле рацију и одузеле сет камера као и сервер који је бележио снимано. Представници паралелних албанских инстиуција на КиМ тада су Србе оптужили за "нелегално праћење и шпијунажу". 




      Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ,  је у свом саопштењу тада навео да је то учињено "с циљем новог застрашивања и малтретирања Срба у овој општини".

      "Иако јединице из Приштине добро знају да камере које су легално постављене пре скоро десет година, нису у функцији већ дуже време и то су проверавали и претходних дана у више наврата, то им је послужило као изговор да поново упадну у Штрпце, малтретирају народ који не може нормално да функционише. С каквим оправдањем специјалци Росу упадају у српску основну школу у Штрпцу?

      Нема сумње да је по среди нови атак и притисак на Србе да напусте свој кућни праг јер не постоји ниједан оправдани разлог за нову акцију Росу у овој српској средини"
      речено је између осталог у у званичном саопштењу.

      Руководство Општине Штрпце тада је акцију Kосовске полиције окарактерисало као још "један вид притиска" на грађане ове општине са циљем "застрашивања", подсећајући да су камере уграђене од стране општине која ради и функционише по "косовским" односно закона шиптарских законима.

      Да је стални надзор улица и кретања потребан, видели смо овог Божића када је припадник такозваних "Косовских безбедносних снага", син члана терористичке УЋК убијеног током рата на КиМ, пуцао из службеног пиштоља у Стефана и Милоша Стојановића само зато што су Срби који су носили бадњак, тада је за мало усмртио двојицу од којих је један дечак од 11 година. Након тога уследило је више напада па и убистава у покушају од стране Албанаца у којима су жртве били Срби. Тамо где камера има а контролишу их косовски Албанци, снимака нема па се једноставно каже да су криви сами Срби.




      Реакција српских званичника изостаје овај пут иако, за разлику од ранијег периода, и нарочито прошле године када нисмо имали, овај пут имамо конкретне најновије примере због чега се мора радити на повећаној а не умањеној безбедности Срба на Косову и Метохији! Зашто онда све пролази ћутке?

      Једино објашњење јесте низ договора склопљених од почетка Бриселског дијалога па до Охридског споразума којима су све надлежности у потпуности предате у руке шиптарским сепаратистима. Не само да су предате надлежности већ су предати и живота Срба на Косову и Метохији и то је једини разлог због кога се нико не оглашава тим поводом иако одлично можемо већ сада да видимо у ком се правцу креће таква политика косовских Албанаца према Србима.

      На крају треба додати и то да се осим ћутања надлежних може приметити и организовано ћутање медија, такозваних "српских" а који то и нису, већ медија који извештавају на српском са Косова и Метохије. Они су одавно на платним списковима на којима су сви они који за ситан новац продају судбине и животе косовскометохијских Срба и српске земље.



      * * *

      Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



       

      Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



      Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2023 ::    Хвала на интересовању

      Постави коментар

      Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

       
      Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине