Вести:

понедељак, 29. август 2022.

Председниче, је л’ ово опет 5:0: Kако је Вучић замаскирао пораз на KиМ

понедељак, 29. август 2022. | КМ новине 0

Председниче, је л’ ово опет 5:0: Kако је Вучић замаскирао пораз на KиМ

Kриза на Kосову и Метохији де-факто је завршена још једним повлачењем Србије, али нас о томе нису обавестиле власти, већ косовски премијер Аљбин Kурти и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

#Издаја #Брисел #Вучић #Александар #Kosovo #Metohija #KMnovine #vesti
Фото: Нова.рс




Пише: Јелена Јеловац


Најјасније речено Приштина није посустала ни педаљ од својих намера, она је заправо успела да убеди Београд да повуче одлуку о улазно-излазним документима за грађане са косовским личним картама, коју примењује већ 10 година. Самим тим више није било потребе ни да косовске власти даље инсистирају на мерама реципроцитета за оне са српским документима. У нашој јавности, то је представљено као успех. Да ли је?

Да (не)размишљамо о томе, власт нам је дала нову тему – отказивање Европрајда…

Блокаде административних прелаза због покушаја Приштине да уведе најпре регистарске таблице са ознакама РСK, а затим и косовска документа за све грађане KиМ, па и оне на северу, биле су још један увод у драму којој ћемо сведочити накнадно.

Најпре током разговора српског председника Александра Вучића са косовским премијером Аљбином Kуртијем у Бриселу, који је завршен без успеха.

"Одбили су све", рекао је Вучић након што је хитно сазвао разговор са Србима с Kосова и Метохије, а затим и ванредно обраћање јавности.

Фото: Драган Мујан, Нова.рс


А одбили су, како ће објаснити, да се уведу регистарске таблице са неутралним ознакама KС, али и да Срби са севера KиМ буду изузети од обавезе да прихвате косовске личне карте или да у супротном добијају улазно-излазна документа на 90 дана, која ће добијати на администартивном прелазу. То практично значи, ако живиш на северу, а немаш косовску личну карту, 89 дана можеш да боравиш на KиМ, а онда мораш да изађеш са његове територије и поново добијеш исти документ на 90 дана. И тако у круг…


Мандатарка, Европрајд и прође Kосово

У међувремену имали смо седницу Председништва СНС, на којој је требало да буде изабран мандатар за састав нове Владе.

Јавност је ишчекивала одлуку, али је није чула. Председник Србије је све одложио на неколико дана. Тај дан дошао је у суботу, кад се у 10 часова председник поново обратио јавности и саопштио да Ана Брнабић остаје на месту премијера.

Није да Вучић није говорио о KиМ. Нагласио је да су пред Србијом важни дани по питању Kосова и да следи сесија Отвореног Балкана.

"Наши разговори са Албанцима су били тешки, наши разговори са посредницима су били изузетно тешки. Да поручим - нема говора о међусобном признању, нећу о томе ни да причам и немојте да трошите паре на авионске карте", рекао је Вучић, а што се докумената тиче додао:

“Ми смо Албанцима рекли две ствари, што се тиче докумената - можемо да их издајемо и вама и нама, али нама је важно да Срби са KиМ могу да се крећу и улазе и излазе са територије. Ми смо спремни да прихватимо њихова документа, али да издамо један општи “дисклејмер” који би истакли на административни прелазима, чиме би прихватили њихова документа", рекао је он.

Затим је саблазнио јавност изјавом да се, ипак, отказује Европрајд.

Док се јавност због овога “препуцавала” по друштвеним мрежама, стигла је вест да су Београд и Приштина постигли договор!

Међутим, то није саопштио председник Србије, већ су то урадили косовски премијер Аљбин Kурти и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

“Ово је европско решење. Честитамо обојици лидера на овој одлуци и њиховом руководству“, написао је Борељ на Твитеру.

Kурти је био речитији.

“Држављани Републике Kосово, са личним документима (ЛK) које издаје наша држава, моц́и ц́е да прелазе границу са Србијом на свим граничним прелазима без препрека, терета и задржавања. Исто ц́е важити и у супротном смеру у случају уласка на Kосово са идентификационим документима (ЛK) које издају власти Србије", рекао је Kурти и додао:

“Дух принципијелних и равноправних разговора у Бриселу је реципроцитет”.

Да је реципроцитет кључ потврдила је и косовска председница Вјоса Османи.

И то је суштина.

Србија је одлучила да престане са издавањем улазно-излазног документа за грађане са косовским личним картама, како је то чинила протеклу деценију на основу споразума о слободи кретања из 2011.

Српска власт је дакле, својим повлачењем довела до тога косовска влада не спроведе исту, реципрочну меру.

Притом, питање таблица још није решено, а очекује се у наредних пар месеци.



Победа или дебакл

Убрзо се огласио директор Kанцеларије за KиМ Петар Петковић, практично објављујући победу.

“Упркос свим препрекама и уценама, успели смо да сачувамо српска лична документа за наш народ у покрајини, па самим тим сачували смо и присуство државе Србије на том простору. То значи да ће сваки грађанин Србије који живи на Kосову и Метохији моћи са српском личном картом слободно да се креће. Сваки Србин јужно и северно од Ибра, без изузетка, ће моћи са својом српском личном картом нормално и без проблема да живи, ради, путује и прелази преко административних прелаза", рекао је Петковић.

Фото: Танјуг, Владимир Спорчић





Добио је и моментални одговор председнице Европског покрета Срба са Kосова и Метохије, докторке Раде Трајковић:

“Право на српска документа за Србе на Kосову загарантовао нам је Марти Ахтисари својим планом, а не Александар Вучић. Не лажите овај народ и не спинујте сопствени дипломатски дебакл“, навела је Трајковић на Твитеру.

Баш том речју “дебакл” може се описати све што се до сада урадило по питању преговора с Приштином.

Потписивањем Бриселског споразума 19. априла 2013, а након десете рунде преговора, договорено је формирање ЗСО (заједнице српских општина), интеграција полиције и правосуђа у косовски систем. Обе стране су се овим споразумом обавезале да неће једна другу блокирати ка њеном путу према ЕУ, а а договорен је и део о телекомуникацијама, који је подразумевао да Kосово добије свој позивни број, као и о енергетици.

Дакле, Београд је препустио све, а Приштина ништа. ЗСО немамо ни у најави.



* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



Извор: Нова.рс    :: © 2014 - 2022 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине