Вести:

четвртак, 11. август 2022.

Зоран Влашковић: Од 1. септембра у Србију се не може ући са РКС таблицама

четвртак, 11. август 2022. | Уреднички колегијум 0

Зоран Влашковић: Од 1. септембра у Србију се не може ући са РКС таблицама

Од 1. септембра 2022. године ниједан грађанин Косова и Метохије не може ући у Србију са таблицама РКС већ искључиво са таблицама регистарских ознака : „ПР“, „КМ“, „ПЗ“, „ГЛ“, „УР“, „ПЕ“ , или „ЂА“...

Зоран Влашковић:  Од 1. септембра у Србију се не може ући са РКС таблицама


Пише: Зоран Влашковић



То је сасвим легитиман одговор Београда према Албину Куртију на реципроцитет у вези регистарских ознака аута са српским таблицама и на српска лична документа и то је у овом тренутку најбољи допринос миру и стабилизацији на овом простору – каже један од од најбољих позаваоца Бриселског споразума у Београду.

Он подсећа да је бивши специјални изасланик председника САД за преговоре Београда и Приштине, Ричард Гренел, поводом дешавања на Косову и Метохији уочи 1. августа, оценио да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти живи у прошлости и да је "фашистички премијер", а саветује српске лидере да не смеју да наседну.

Високи званичник Београда цитира Гренела: "Још једном, радикални левичар и искусни фашистички премијер Косова Аљбин Курти једнострано повлачи потез којим забрањује српске таблице и личне карте на Косову. То је глупо, безобзирно и непотребно. Зашто му (саветник Беле куће за националну безбедност) Џејк Саливен и (државни секретар САД) Ентони Блинкен не кажу да прекине са фашистичким методама", навео је Гренел на Твитеру.


Зоран Влашковић:  Од 1. септембра у Србију се не може ући са РКС таблицама

Са забраном уласка косовских таблица РКС у Србију Курти ће бити забетониран.

Такође, сваки грађанин са Косова и Метохије може ући у Србију са српском личном картом. У овом тренуткуи чак 134.567 Албанаца са КиМ поседује српске пасоше и српске личне карте. У Београду су и данас редови Албанаца са КиМ који предају документа за српске пасоше и српске личне карте. Они без икаквог проблема добијају ова документа као грађани Србије.

Држава Србија има легитимно право на овај потез, реципроцитет према Приштини, када су у питању регистарске српске ознаке на таблицама аутомобила и на српска лична документа, на основу Р -1244 и на основу пријема у ОУН 1. новембра 2000. године, са Косовом и Метохијом као својим саставним делом.

Од 1, септембра у Србију се не може ући са РКС таблицама са Косова и Метохије, Бугарске, Румуније, Мађарске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније.

Оваквом одлуком Србија поступа као чланица ОУН према неком ко није члан ОУН нити то може да буде.

Oва садашња ситуација у вези са одлуком Приштине о реципроцитету регистарским ознакама возила и личним документима на овај начин се решава ефикасно.


Аљбин Курти
Насилник Курти ће се од 1. септембра позабавити само са својим сународницима шта ће и како ће даље. Резолуција 1244 је јача, старија и важнија од Бриселског споразума. Р -1244 јасно и недвосмислено говори да је Косово и Метохија под суверенитетом Србије.

Србија је међународно призната држава са КиМ у оквиру својих граница. Ако неко кога Србија не признаје као државу може да уводи реципроцитет међународној признатој држави, Србија сасвим легитимно, оправдано и цивилизацијски оваквим реципроцитетом остварује мир. Сасвим оправдано, сасвим логично и законито.



 author-pic Аутор: Зоран Влашковић

Дугогодишњи је новинар листа "Јединство" који се до 1999. године штампао у Приштини. Вишеструки је добитник награде матичног листа за најбољег новинара године. Аутор је три књиге о Косову и Метохији.

Први је обишао караулу Кошаре после окупације КиМ од стране НАТО-а, први фотографисао немачке војнике окупаторских снага на бункерима из Другог светског рата које су такође Немци саградили на северу КиМ. Данас је сарадник многих гласила у Србији али и широм света где се издају листови на српском језику.

Рођен је и живи у Косовској Митровици.


* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2022 ::    Хвала на интересова

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине