Вести:

понедељак, 4. јул 2022.

НАТО-вих сто Хирошима у Србији

понедељак, 4. јул 2022. | Уреднички колегијум 0

НАТО-вих сто Хирошима у Србији Наташа Ђ. Радевић, адвокат из Крагујевца, заступа жртве НАТО бомбаровања

НАТО-вих сто Хирошима у Србији
НАТО бомбардовање фабрике "Застава" у Крагујевцу / Фото: Зоран Петровић


Зрачење осиромашеног уранијума било сто пута веће од Хирошиме 1945. године, од хиљаду оболелих „Заставиних“ радника њих 350 умрло, списак злочиначког учинка НАТО агресије 1999. непрегледан. Правда вапи ка небу, зато НАТО мора да плати - каже крагујевачки адвокат Наташа Ђ. Радевић.


Пише: Ранко Милосављевић




Одговор НАТО-а да му се не може судити за последице гађања Србије пројектилима који су садржали осиромашени уранијум и изазивања хемијске катастрофе разарањем трафостаница које су садржале канцерогени пирален, циничан је и својствен ономе ко због своје бахатости поодавно не зна шта је одговорност. Позивање на Споразум о приступању Партнерству за мир, који је министар иностраних послова Србије 2005. потписао, а Србија наредне године ратификовала, не ослобађа највећу војну организацију од одговорности за штету коју је починила 1999. године, гађајући и цивилне циљеве, укључујући фабрике, саобраћајну инфарструктуру, куће, школе, мостове, па чак и болнице.

адвокат Наташа Радевић
Тим речима Наташа Ђ. Радевић, адвокат из Крагујевца, тумачи одговор НАТО на тужбу оболелог од рака домаћем суду. Наташа Ђ. Радевић заступа породице „Заставиних“ радника који су умрли од канцера после рашчишћавања рушевина насталих услед бомбардовања НАТО у априлу 1999. године, али и оболеле од најтеже болести. Око хиљаду радника „Заставе“ оболелео је од канцера. Њих више од триста је већ умрло. Неколико стотина се лечи.


- НАТО је гађао велике трансформаторе у „Застави“, који су се хладили пираленом. Ова отровна метерија је формирала велику бару у кругу фабрике. Нисмо ни знали колико је пирален опасан, већ смо гасили пожар, а потом рашчишћавали рушевине. Део пиралена је отекао у Лепеницу, загадивши корито, али и пољоприврдено земљиште са обе стране реке. Током протекле две деценије велики број нашх другова је умро, а многи се данас лече од канцера. Пате и породице умрлих и оболелих - каже Саша Ђорђевић, председник Градског већа Савеза самосталног синдиката Крагујевца, који је у време бомбардовања „Заставе“ био председник Одбора за заштиту животне средине у синдикату „Заставе“.

Нишком адвокату Срђану Алексићу обратило се скоро три ипо хиљада оболелих грађана, али и чланова породица оних који су већ преминули услед зрачења осиронашеним уранијумом. Акцију утуживања НАТО-а подржао је и италијански адвокат Анђело Фјоре Тартаља, који је италијанским судовима поднео преко 500 тужби заступајући знатан број од око седам хиљада оболелих италијанских војника који су од 1999. године боравили на Косову и Метохији у оквиру КФОР-а. Око 350 тужби је окончано правоснажним пресудама.


НАТО-вих сто Хирошима у Србији
НАТО бомбардовање фабрике "Застава" у Крагујевцу / Фото: Зоран Петровић



Да су оболења италијанских војника узрочно последично повезана са боравком на контаминираном подручју Космета, потврдила је стручним анализама др Рита Чели, чувена професорица Медицинског факултета у Торину. Проф. Рита Чели је недавно узорке крви два оболела становника Србије однела на анализу у Италију, резултати очекују ускоро. Адвокат Тартаља, да би могао да наступа пред судовима у Србији, учланио се у нишку Адвокатску комору.

Према речима адвоката Алексића НАТО је признао да је на Србију, током 76 дана агресије 1999. године, бацио око 15 тона осромашеног уранијума. То је изазвало радијацију која је око сто пута већа од оне у Хирошими, 1945. године. Познато је и да је на Косову и Метохији гађана 81 локација осиромашеним уранијумом.

- Домаћи судови, нажалост, не праве разлику када су тужбе за надокнаду штете у питању. За тужбу којом се, на пример, тражи накнада штете од 100.000 евра, према Закону о судским таксама, потребно је платити скоро 100.000 динара! Моји клијенти толике паре немају, ионако су суочени са болешћу, малим примањима или пензијама, а многи су и незапослени. Зато наша канцеларија шаље НАТО пакту прво предлог за вансудско поравнање. Неспорно је да је НАТО изазвао штету, да људи пате од њихове агресије која је над Србијом спроведена без сагласности Савета безбедности Уједињених нација. Одговорна организација води рачуна да накнади штету коју је проузроковао, а не да се позива на непостојећи имунитет. Чак и да постоји имунитет из фамозног споразума из 2005. године, он се не би могао примењивати ретроактивно. Уз то, ако неко има имунитет, такав имунитет се може и опозвати од стране оног ко му је имунитет дао. Не може неко, па макар то био и НАТО, сам себи давати имунитет. - каже адвокат Наташа Ђ. Радевић, очекујући подршку државе Србије макар у томе да оне који подносе тужбе против НАТО ослободи судске таксе.


Њена канцеларија заступа не само оболеле раднике из Крагујевца и чланове породица умрлих, већ и знатан број грађана са Косова и Метохије, који трпе стравичне последице зрачења осиромашеног уранијума и канцерогеног дејства пиралена.

Сви заинтересовани могу се јавити на телефоне 064 152 75 14 и 069 152 75 14, или контактирати имејлом на advokat.natasa.radevic@gmail.com.

Ранко Милосављевић

* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2022 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине