Вести:

четвртак, 9. јун 2022.

Немачки илегални ''амбасадор'' на Косову и Метохији: Србе је дозвољено убијати?

четвртак, 9. јун 2022. | Уреднички колегијум 0

Немачки илегални ''амбасадор'' на Косову и Метохији: Србе је дозвољено убијати?Запањујуће је колико отворено и без "да трепну", Немци немају никакав проблем да прећуте убијање Срба када су у те злочине умешани они или њиховипослушници, макар их се данас одрицали!

Немачки илегални ''амбасадор'' на Косову и Метохији: Србе је дозвољено убијати?
Јорн Роде, илегални амбасадор* Немачке на Косову и Метохији






Илегални "амбасадор" Немачке* на Kосову и Метохији Јорн Роде који је почетком фебруара забринуто реаговао након вести о рестаурацији куће Џафера Деве, појаснио је да Немачка нема проблем са рестаурацијом историјских кућа, већ са ликом Џафера Деве, за којег са уверењем каже да је био сарадник нациста и да је био део злогласне дивизије „Скендербег“, преноси шиптарски "Kљан Kосова".

Ипак, на крају, изгледа да то и не смета ревише јер како је истакао „кућа ће бити реновирана, али Џафер Дева је био веома контроверзна личност“.

Овде је већ појам "контроверзан" проблематичан. Овај термин се употребљава тамо где постоји супротно мишљење у односу на већ изнето и између та два става се води полемика. Врло је битно знатида је природа контроверзе да се спор не завршава с намером коначног решења! Дакле, иако постоји тврдња да је Џафер Дева не обичан нацистички сарадник већ директно одговоран за бројне и најужасније масакре над српским цивилима, што је историјски и материјално лако доказано и необориво, додавањем епитета "контроверзе" осавља се простор да се тумачи и другачије и да се све то чини са намером да се до коначног закључка не дође већ да они који желе да мисле да је био позитивна личност, то слободно могу и даље!

Роде је затим наставио.

„’Врло лепо, кућа Џафера Деве се реновира'. То звучи као да је био сјајан човек. Требало би да се познаје личност Џафера Деве. Био је сарадник и протагониста дивизије-СС `Скендербег`", истакао је Роде.


Немачки илегални ''амбасадор'' на Косову и Метохији: Србе је дозвољено убијати?

Он је додао да је прочитао књиге и извештај немачких војних снага у Албанији који каже да злогласна дивизија „Скендербег“ не би била формирана без Џафера Деве.

"Овде имам три књиге о немачкој окупацији у Албанији. У свима је обрађена фигура Џафера Деве. Искрено речено: Немци су били лоши момци. Почели смо Други светски рат и свуда је (немачка војска) користила локалне снаге. У овом извештају немачких војних снага за Џафера Деву пише: 'Ми Kосовари имамо Џафера Деву као стуб немачке политике'“, навео је Роде.

Kако је рекао и швајцарски, албански и амерички историчари такође пишу да без њега не би била формирана СС дивизија „Скендербег“.

"Био је један од водећих регрута. Био је и сарадник немачке обавештајне службе. Затим, у овим књигама постоје поглавља о историји Јевреја. Дошло је до истребљења Јевреја у свим областима под немачком окупацијом. Једино место где је током немачке окупације било више Јевреја била је Албанија. Али то није случај на Kосову. На Kосову је СС-Скендербег дивизија истребљивала Јевреје, а у томе је учествовао и Џафер Дева. Тако пише у овим документима и могу да вам их дам", рекао је Роде.

Према ономе што он говори, једини су проблем Јевреји. Прогон и убијање Срба којих је страдало неколико пута више, очигледно не сматра да треба да представља било какав проблем.

Чак и да се десило да је Роде поменуо убиства и геноцид над Србима од стране Шитара, или како су их Нацисти тада прозвали - Косовара, за време Другог светског рата, а да су их медији на албанском прећутали, то би значило да Шиптари верују да је убити Србина сасвим оправдани чин. Међутим, како Роде није накнадно реаговао, ипак остаје уверење да то и Немачка мисли.

Према ономе што се зна, у мају 1944. године, припадници дивизије "Скендербег" су ухапсили 281 Јевреја у Приштини и предали их Немцима, који су их транспортовали у концентрациони логор Берген-Белзен, где су многи убијени. Сама дивизија је била познатија по овој акцији и по убијању, силовању и пљачкању, масовном прогону, као и оснивању мини-концентрационих логора у којима су махом држали заточене Србе.

Немачки илегални ''амбасадор'' на Косову и Метохији: Србе је дозвољено убијати?

Нису се прославили по учешћу у борбеним дејствима за немачке ратне циљеве, чак су их Немци означили као поптуни фијаско и штетне због своје суровости и примитивности.


*Све такозване "амбасаде" на Косову и Метохији су у илегалном статусу. Не само зато што је илегална одлука о признању шипарске квази-независности већ и зато што свака држава може да има једну амбасаду на територији друге државе а у већина земаља их већ има у Београду. Све остало могу да буду само конзулати.


* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2022 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине