Вести:

Thursday, June 9, 2022

Немачки илегални ''амбасадор'' на Косову и Метохији: Србе је дозвољено убијати?

Thursday, June 9, 2022 | Уреднички колегијум 0

Немачки илегални ''амбасадор'' на Косову и Метохији: Србе је дозвољено убијати?Запањујуће је колико отворено и без "да трепну", Немци немају никакав проблем да прећуте убијање Срба када су у те злочине умешани они или њиховипослушници, макар их се данас одрицали!

Немачки илегални ''амбасадор'' на Косову и Метохији: Србе је дозвољено убијати?
Јорн Роде, илегални амбасадор* Немачке на Косову и Метохији


Илегални "амбасадор" Немачке* на Kосову и Метохији Јорн Роде који је почетком фебруара забринуто реаговао након вести о рестаурацији куће Џафера Деве, појаснио је да Немачка нема проблем са рестаурацијом историјских кућа, већ са ликом Џафера Деве, за којег са уверењем каже да је био сарадник нациста и да је био део злогласне дивизије „Скендербег“, преноси шиптарски "Kљан Kосова".

Ипак, на крају, изгледа да то и не смета ревише јер како је истакао „кућа ће бити реновирана, али Џафер Дева је био веома контроверзна личност“.

Овде је већ појам "контроверзан" проблематичан. Овај термин се употребљава тамо где постоји супротно мишљење у односу на већ изнето и између та два става се води полемика. Врло је битно знатида је природа контроверзе да се спор не завршава с намером коначног решења! Дакле, иако постоји тврдња да је Џафер Дева не обичан нацистички сарадник већ директно одговоран за бројне и најужасније масакре над српским цивилима, што је историјски и материјално лако доказано и необориво, додавањем епитета "контроверзе" осавља се простор да се тумачи и другачије и да се све то чини са намером да се до коначног закључка не дође већ да они који желе да мисле да је био позитивна личност, то слободно могу и даље!

Роде је затим наставио.

„’Врло лепо, кућа Џафера Деве се реновира'. То звучи као да је био сјајан човек. Требало би да се познаје личност Џафера Деве. Био је сарадник и протагониста дивизије-СС `Скендербег`", истакао је Роде.