Вести:

петак, 4. март 2022.

У Италији отказано предавање о Достојевском - ''Крив је и мртав Рус''

петак, 4. март 2022. | Уреднички колегијум 0

U Italiji otkazano predavanje o Dostojevskom - ''Кriv je i mrtav Rus''

Јуче је Универзитет Бикока (Милано), отказао предавање професора Паола Норија о Достојевском.

У Италији отказано предавање о Достојевском - ''Крив је и мртав Рус''
Професор Паоло Нори







Нори је ово сазнао када је на свом рачунару отворио електронску пошту. Са Универзитета су му послали електронско писмо у коме је писало: „Поштовани професоре, јутрос ме је проректор за дидактику обавестио о одлуци коју је донео ректор да одложи пут до Достојевског. Циљ је да се избегне било какав облик контроверзе, посебно унутрашње јер је то тренутак јаке тензије”.

Професор Нори је 2021. године објавио књигу о животу овог руског писца под насловом "Још увек крвари. Невероватни живот Федора М. Достојевског”. Ова одлука му је нарочито тешка пала и то не крије, савладали су га неверица и бес. Путем видео-обраћања одмах је ово саопштио јавности.

– Управо сам добио имејл: отказане су моје лекције на тему "Достојевски".


Планирана су четири предавања у трајању од по сат и по, и то да буду отворена и бесплатна за све.


„Данашњој Италији није грешка само бити живи Рус. Али и то што је мртав Рус, који је за живота осуђен 1849. године на смрт јер је прочитао забрањену ствар. Не могу да верујем да италијански универзитет забрањује курс о аутору попут Достојевског, нисам веровао када сам прочитао ово" поделио је Нори своје емоције са јавношћу.


Иако се са Универзитета позивају на тренутну политичку напетост, Нори сматра да је баш то право време да се говори о Достојевском:


„Сада када је рат у Украјини требало би да причамо више о Достојевском" и истакао да он сматра да је „оно што се дешава у Украјини ужасна ствар и долази ми да плачем само при помисли на то. Али оно што се данас дешава у Италији, ове ствари овде, су смешне ствари: цензурисање предавања је смешно".



Ово је изазвало бурно негодовање јавности а многи Норијеви истомишљеници су жестоко протестовали против оваквог потеза током преноса уживо у уторак, 1. марта поподне, тако и у коментарима на објаву.


Удружење које се бави људским правима "Сентинели ди Милано", одлуку је прокоментарисало следећим речима: „одлука Бикоке је глупа и малограђанска. Ово је одлика друге Муслонијеве ере. Борба против Путина, понашајући се као Путин, дисквалификујте ову одлуку без права на жалбу“.


Реакцију професора пренели су сви водећи медији у Италији а и поједини на другим језицима.



* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2022 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине