Вести:

среда, 16. март 2022.

На данашњи дан догодио се један од најужаснијих америчких ратних злочина - масакр цивила у Вијетнаму (ФОТО)

среда, 16. март 2022. | Уреднички колегијум 0

На данашњи дан догодио се један од најужаснијих америчких ратних злочина - масакр цивила у Вијетнаму (ФОТО) Вијетнам, 16. марта 1968., регуларни амерички војници су упали у село Ми Лаи, са око 500 цивила, пре свега женом и децом које су брутално злостављали, силовали, убијали... и децу и стрељали их.

#Америка, #Масакр, #Злочин, #Вијетнам, #Ми-Лаи,



На фотографијама је приказан тек део ужаса, оне на којима се виде убијене и и змасакриране жртве медији углавном избегавају јер су сцене крајње бруталне. Аутор фотографија и сведок масакра је фотограф Роберт Л. Хаберле (Robert L. Haeberle). "Избегавао сам да гледам убиства, након направљеног снимка сам окретао главу али крајичком ока сам видео како падају" испричао је касније. Убрзо су сви са његових фотографија већ били мртви.

#Америка, #Масакр, #Злочин, #Вијетнам, #Ми-Лаи,
Вилијам Кали
За ово зверство каквог би се и најгори нацисти постидели одговарала је само једна особа, официр Вилијам Кали (William Calley), првобитно је осуђен на доживотну затворску казну за убиство 22 цивила (од 504 према вијетнамским изворима или 427 колико америчка војска тврди да их је било).

Међутим тадашњи амерички председник Ричард Никсон, преиначио је казну на само три и по године кућног притвора, након чега је ослобођен!

Дакле, до данас нико није одговарао за силовања, злостављања и убиства неколико стотина цивила у овом од стране самих американаца потврђеном случају, напротив, и онај један који је оптужен за убиство преко двадесет цивила, прошао је са кућним притвором.

#Америка, #Масакр, #Злочин, #Вијетнам, #Ми-Лаи,
Вилијам Кали у кућном притвору 1970.





Зато не треба да чуди нити да буде било каквих недоумица око тога да Американци подржавају и спроводе злочине широм света, где год да су се умешали било у војном или цивилном облику. Један од најстрашнијих америчих злочина такође се скрива до данас а то је бомбардовање Србије и Црне Горе не само без повода већ искључиво као поптпуно невине стране! Наравно, нико на америчкој или НАТО страни није трпео било какве санције зато што је то бомбардовање извршено чак и без сагласности УН. У том ратном злочину нанета је штета од 140 данашњих милијарди евра а убијено је преко 2500 махох грађана, цивила, а све је било засновано на измишљеном злочину у Рачку. Хоће ли ипак неко икада одговарати за то?

#Америка, #Масакр, #Злочин, #Вијетнам, #Ми-Лаи,
Американци побили преко 500 цивила и сакрили злочин а онда змислили Рачак са 40-так терориста и бомбардовали Србију.




Иначе, масакр у том селу прекинуо је амерички војни пилот хеликоптера Хју Томпсон (Hugh Thompson).

#Америка, #Масакр, #Злочин, #Вијетнам, #Ми-Лаи,
Током маскара у Ми Лаију.

"Почели смо да примећујемо све већи број тела свуда наоколо и питали се шта дешава.

#Америка, #Масакр, #Злочин, #Вијетнам, #Ми-Лаи,
Током маскара у Ми Лаију.


Почели смо да размишљамо о томе али не можете да прихватите помисао да се то заиста дешава јер би то значило да сте свесни да то раде ваше саборци, да раде нешто јако зло" испричао је Томпсон америчким новинарима касније. Он је потврдио да су убијени биле жене, старци, деца и бебе.

#Америка, #Масакр, #Злочин, #Вијетнам, #Ми-Лаи,
Повређене и силоване жене које су убрзо након тога хладнокрвно убијене током овог масакра.

Онда су и он његова борбена екипа из хликоптера угледали цивиле Вијетнамце који су се крили у бункеру и вирили напољу а ка њима се кретала група америчких војника. Одлучили су да се хеликоптером спусте између бункера са цивилима и америчких војника којима је Томпсон пришао и рекао да уколико они отворе ватру на цивиле, он и његов тим ће пуцати по њима. Тада је све стало.

#Америка, #Масакр, #Злочин, #Вијетнам, #Ми-Лаи,
Током масакра у Ми Лаију   





Он је био свестан да на тај начин ризикује свој живот па чак и ситуацију да пуца по својим саборцима како би од њих заштитио цивиле али, како је рекао, "то је био једини начин да се то лудило заустави" и зауставило се. По повратку у базу Томпсон је написао извештај у коме је детаљно представио овај злочин али је војска све заташкала. Током суђења Вилијаму Калију, како пише "ЛА тајмс" Томпсон се појавио као сведок али је Кали имао "много више подршке и почели су бројни напади и клеветања Томпсона". Такво стање је трајало пуних 30 година након рата и тек 1998. године Томпсон је награђен за "херојско дело почињено не у контакту са непријатељем". Са друге стране, никада није дошло до суђења и кажњавања оних који су починили масакр а многи од њих су наставили да граде каријере у америчкој војсци.

#Америка, #Масакр, #Злочин, #Вијетнам, #Ми-Лаи,
Уништавали су све

На тридесету годишњицу од маскара Томпсон је посетио ово село. Старија жена из села га је питала "Зашто нису дошли са тобом они који су починили злочин" што га је потпуно сломило а онда је довршила реченицу "да би смо могли да им опростимо". У том селу је основан омањи музеј који подсећа на тај маскар. Тамо се налази и његова биографија као сећање на човека који им је помогао али и списак деце која су убијена међу којима педесторо од три године и млађе, чак 69 деце узраста од 4 до 7 година и 91 једно дете од 8 до 12 година старости.

#Америка, #Масакр, #Злочин, #Вијетнам, #Ми-Лаи,
Двојица рањених дечака које су, према тврдњи фотографа, убрзо након овог снимка убили амерички војници.






Много је филмова снимано о "храбрим америчким војницима у Вијетнаму" који су у ствари били голи окупатори а често и безобзирне масовне убице и свирепи егзекутори. Снимани су филмови о нацистичким, руским па и српским "злочинима" али о овом масакру никада ни један. Зато се сетите ових фотографија, када већ геноцид над Индијанцима а највећи је икада почињен у историји, није забележен ваљано, и села Ми Лаи (My Lai) сваки пут када Кајл Скот или неки про-европски политичар опет спомене како су "српски националисти криви за све" и када Србе, који су штитили своју земљу и народ од шиптарских терориста на Косову и Метохији, или исламских екстремиста и усташких кољача у западним српским земљама, опет назову "ратним злочинцима".


* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2022 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине