Вести:

четвртак, 24. фебруар 2022.

Марији Новаковић, прогнаној Српкињи из Приштине, враћен отети стан у њеном граду

четвртак, 24. фебруар 2022. | Уреднички колегијум 1

Марији Новаковић, прогнаној Српкињи из Приштине, враћен отети стан у њеном граду

Марији Новаковић прогнаној из Приштине са породицом јуна 1999. године, враћени кључеви стана.

Марији Новаковић, прогнаној Српкињи из Приштине, враћен отети стан у њеном граду
Марија Новаковић / Фото: медији





Прошло је више од двадесет година како је Марију Новаковић са породицом из њеног родног града, Приштине, прогнао страх од неправедне одмазде и гнева шиптарских терориста а услед потпуне незаштићености по повлачењу српских војних и полицијских снага са КиМ, јуна 1999. године. Након тога и стан јој је отет.

Њој је јуче враћен тај стан враћен али не и целокупна имовина. Kључеве стана преузела је од такозване "Агенције за упоређивање и верификацију имовине" при сепаратистичком систему. Након тога Марија је у пратњи бројних новинарских екипа затим обишла свој стан у насељу Улпијана, где је живела до 1999. године. Међутим, у Маријином власништву је и помоћна просторија од 16 метара квадратних, за коју није јуче добила кључеве!

“Мој живот је овде, рођена сам у овом стану, удала се, родила старијег сина, али ево сад имамо проблем, ја јесам ушла у стан, али оних 16 квадрата који су моји и за које имам папире, то ми није ослобођено”, рекла је Марија новинарима.

Догађај је пратило више медијских екипа те је претпоставка да овај гест шиптарских сепаратиста представља пропагандни а никако правни корак. Та тврдња стоји и због тога што су у последње време све чешћа хапшења Срба који желе да поврате своју имовину а на тај начин бивају малтретирани од система шиптарских сепаратиста како би одустали од онога што је њихово. Сва српска имовина у Приштини узурпирана је, или на српском - отета, од стране шиптарских сепаратиста и то не само у случајевима када се ради о приватној већ и о државној па и црквеној имовини.

Председница Удружења пословних жена Авенија у Лапљем селу Гордана Ђорић, која је од самог почетка помагала Марији да одбрани своје станарско право, каже да неће одустати од захтева да се Марији врати комплетна имовина која јој је узурпирана.

“Укупна површина стана је 58 квадрата са тим просторијама, које нису враћене. Kад сам их питала у Агенцији је л’ сте и то ослободили, они нису одговорили јасно. Kажу – ми смо урадили како треба, шта треба. Договор је сада био када дођемо на лице места да видимо, ако то нису урадили, онда ми морамо опет да се вратимо у Агенцију. Нажалост, данас раде до 16 сати. Већ губимо један дан од 72 сата колико су нам дали рок и рекли да можемо да се јавимо Агенцији. Ујутру идемо тамо одмах да напишемо захтев и да истакнемо да су они делимично извршили дефинитивну одлуку Хабитата и да они имају обавезу да изврше и ослободе и ових 16 квадрата која су у склопу овог стана”, навела је Гордана Ђорић.

У Приштину је дошла и Маријина мајка Славица Филиповић, на чије име се и води стан. Kаже да није веровала да ће дочекати овај дан.

„Једноставно сам без речи, али сам свакако захвална. Нисам очекивала да ће то тако да буде пропраћено. Захваљујем се свима што су дошли. Мило ми је што је моја Маја један корак напред већ остварила, а надам се да ће и даље. Да овде себи обезбеди живот и наравно посао, да би могла да живи“,
рекла је Славица Филиповић.

Марија Новаковић поднела је пре неколико месеци и захтев да се врати на своје радно место у предшколску установу “Ђурђевак” у Грачаници. Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Владе Србије Петар Петковић најавио је пре десетак дана да би Новаковићева од марта месеца требало да буде радно ангажована и да су процедуре око њеног враћања на посао у току. Знајући колико Петар Петковић, и уопште сваки директор ове Канцеларије пре њега, држе до својих обећања износимо отворену сумњу у оно што изјављује медијима те ћемо помно пратити даљи развитак догађаја.

* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2022 ::    Хвала на интересовању

1 коментар:

  1. Samo ne znam kako zeni vratiti izgubljene godine, nadoknaditi stres i muke. Sve najbolje zelim i malo mira da joj se vrati

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине