Вести:

среда, 26. јануар 2022.

Застрашивање сведока укорењено у целом друштву на Kосову, признали из Хага

среда, 26. јануар 2022. | Уреднички колегијум 0

Застрашивање сведока укорењено у целом друштву на Kосову, признали из Хага

Застрашивање сведока на Kосову и Метохији већ дуго је "ужасавајуће“ изјавио је вештак одбране Роберт Рид је на хашком процесу Насиму Харадинају

Застрашивање сведока укорењено у целом друштву на Kосову, признали из Хага
Илустрација: КМ новине



Рид, који је 24 године (1994-2018) био истражитељ и шеф операција у тужилаштву Хашког трибунала, посведочио је да је узнемиравање и застрашивање сведока "укорењено" у целом друштву на Kосову и Метохији и да тако нешто "није видео никада у својој каријери, чак ни у случајевима организованог криминала" у Аустралији, где је претходно радио као полицајац, преносе медији.

“Сви који су сарађивали са тужиоцима Трибунала, на Kосову су били означени као „издајници косовске ствари“, рекао је Рид пред судом мислећи на идеју албанског сепаратизма.

Навео је да су сведоци, услед притисака, одбијали да сведоче на суђењима пред Хашким трибуналом, иако су раније дали изјаве тужиоцима.

Док га је унакрсно испитивала тужитељка Валерија Болићи, Рид је рекао да се слаже са констатацијом из пресуде Трибунала Рамушу Харадинају из 2008. године, да на Kосову и Метохији "влада атмосфера у којој се сведоци не осећају безбедно" и да су се многи плашили да дођу у Хаг и да дају исказ.

Насима Харадинаја (58), потпредседника Удружења такозваних "бораца" односно терориста УЋК, и првооптуженог Хиснија Гуцатија, председника тог "удружења", оптужница у шест тачака терети за кривична дела против правосуђа, односно за ометање службених лица у обављању службених дужности, застрашивање сведока, одмазду и повреду тајности поступка.


Терористи УЋК са киднапованим Србином
Према оптужници, Харадинај и Гуцати су та кривична дела починили тако што су на конференцијама за штампу такозваног "Удружења бораца" односно терориста УЋK у Приштини, од 7. до 25. септембра 2020. године, објављивали поверљиве документе суда и тужилаштва за злочине УЋK, укључујући идентитет потенцијалних сведока.

Алудирајући на изјаве Харадинаја и Гуцатија током тих сусрета са новинарима, тужитељка Болићи је питала вештака Рида да ли би сведоке на Kосову и Метохији застрашило ако би их неко јавно назвао "издајницима, шпијунима и колаборантима", Рид је одговорио потврдно.

Исти одговор је дао и пошто му је тужитељка цитирала поруку сведоцима "да сви знају ко су они“, коју је пред новинарима у Приштини тада упутио Харадинај.


Вештак одбране је прихватио и сугестију заступнице оптужбе да се, услед раширене климе узнемиравања и застрашивања на Kосову и Метохији, сведоци могу осећати угроженим чак и када им није упућена директна и конкретна претња.

У главном исказу, док га је испитивао Харадинајев бранилац Тоби Kедмен, Рид је тврдио да службеници тужилаштва суда нису поступали "по доброј пракси" и уобичајеним протоколима при заплени судских докумената у просторијама "Удружења бораца" односно терориста УЋK после конференција за штампу Харадинаја и Гуцатија, у септембру 2020. године.

Међутим, у оштром унакрсном испитивању, тужитељка Болићи је доказала да Рид није пажљиво проучио или да уопште није прочитао сведочења истражитеља тужилаштва и друге списе према којима је заплена докумената била спроведена по прописима.

Вештак је, стога, био приморан да прихвати да закључак његовог извештаја није тачан, уз оправдање да је, на основу ограничене документације коју му је одбрана доставила, дао начелне примедбе на поступање истражитеља тужилаштва.

Унакрсно испитивање вештака Рида, који је сведочио преко видео везе из Аустралије, биће настављено 28. јануара.

Гуцати и Харадинај су у притвору суда од септембра 2020. године, када су их у Приштини ухапсиле снаге Еулекса и пребациле у Хаг.

У првом појављивању пред судом изјавили су да нису криви.


* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2022 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине