Вести:

петак, 15. октобар 2021.

Хрватска: Пресушило језеро – изронила православна светиња

петак, 15. октобар 2021. | Уреднички колегијум 1

Хрватска: Пресушило језеро – изронила православна светиња Површина језера Перућа у Хрватској све се више спушта, а ових дана из воде је извирио део старог православног манастира Драговић из 1395. године, који је 1958, због градње акумулацијског језера и хидроелектране – потопљен.

Хрватска: Пресушило језеро – изронила православна светиња
Потопљени манастир Драговић, архивска фотографија


Перућко језеро је ових дана на озбиљно ниском водостају, а из воде израњају камени зидови.

Тада је расељено 1500 људи, језеро је прогутало куће и плодна земљишта, али они који су живи и њихови потомци добро се сећају својих села и прича родитеља.


„Моја свекрва је цели живот причала о тим пољима, ливадама, овцама, дружењима. До смрти је причала о томе“, присећа се Марија Цвитковић за Дневник.хр.

Перућко језеро је вештачко језеро на реци Цетини, између планина Динаре и Свилаје у Хрватској. Пре почетка јесењих киша водостај досеже најнижи годишњи ниво и није реткост да се вода повлачи све до некадашњег природног корита реке Цетине, остављајући необичне призоре и подсећајући на тајне које леже испод површине воде.



Манастир Драговић са својим кућама у Кољанима, Врлика, пре потапања 1958. године

Прича о манастиру Драговић има посебан значај. Наиме, у питању је један од три историјска српска манастира у Далмацији, подигнут шест година после легендарне Косовске битке, у периоду тешком за српски народ.


На основу ”Повијести о Светорождественском манастиру Драговићу у Православној епархији далматинској” из 1859, манастир је понео име по Драгу који је са браћом прешао из Босне у Цетинску крајину, а по народном предању по речици која је извирала у близини. Манастир је до 1995. године чувао у својој библиотеци право благо – октоих из 14. века, минеј за месец мај из 1531. године, писан у Студеници, кратке записе Доситеја Обрадовића, који је на својим путовањима ту свраћао, као и Лаза Костић, Симо Матавуљ… У ризници се чувао антиминс патријарха Арсенија Чарнојевића из 1692. (први барокни антимис у Срба) и многе друге драгоцености.

Манастир Драговић спада у ред три најзначајнија далматинска манастира. Поред Крупе и Крке, који су саграђени нешто раније.


Након потапања, изграђен је нови манастир, на узвишењу изнад језера, који је 1995. опустошен и до реновирања почетком двехиљадитих, његове просторије су наводно служиле као штала.






* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Хрватска формира војни кaмп на Кoсoву и Метoхији - КМ Новине

Министар спољних послова Хрватске Гордан Грлић Радман најавио да ће Хрватска на Kосову и Метохији формирати војни камп, ради, како је рекао, "веће безбедности". Грлић је данас у Приштини рекао и да Хрватска подржава дијалог Београда са албанским сепаратистима и да се противи "било каквој промени граница" у источној Европи што збуњује јер ако то важи дословно, онда значи да Хрватска више не подржава шиптарске сепаратисте јер су Косово и Метохија саставни део Србије.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Хрватима благо и српске цркве - КМ Новине

На врху листе потраживања према Србији, званични Загреб ставио је повратак културних добара која су склоњена у време рата 90-их и похрањена у неким од културних институција у Србији.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Геноцид - константа хрватског односа према Србима - КМ Новине

Геноцид - константа хрватског односа према Србима " И тако смо ми, Ватикан и бечки двор, 1836. године,почели да стварамо хрватски народ". Лајош Талоци (1857-1916) "Хрватска енциклопедија" казује да је хрватска бановина из августа 1939. године "имала велико значење, јер је њоме обновље­на хрватска државност, изгубљена 1918., консолидиран је на­ци­онални простор, а...





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2021 ::    Хвала на интересовању

1 коментар:

  1. Хвала Богу живоме и вечном - даће Бог да све наше срБско извири и да наша деца и наши људи, опет мирно живе по Крајини, Лици, Далмацији, Херцеговони.... и свим срБким земљама, занавак!
    Замислите, XIV век а нису заштитили !?

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине