Вести:

недеља, 8. август 2021.

Знаци урушавања америчке хегемоније

недеља, 8. август 2021. | Уреднички колегијум 0

Знаци урушавања америчке хегемоније

Колумниста часописа „Нешенал интерест“ Марк Кац навео је знаке да је америчкој хегемонији на планети дошао крај.

Колумниста часописа „Нешенал интерест“ Марк Кац навео је знаке да је америчкој хегемонији на планети дошао крај.




Према његовим речима, у ери биполарног система међународних односа у свету међусобно две су се такмичиле велике силе – СССР и САД. Распадом Совјетског Савеза и блока социјалистичких земаља чинило се да су Сједињене Америчке Државе постале једина доминантна сила на Земљи, али изазови с почетка 21. века ову тезу подвргавају сумњи, пише аутор.

По његовом мишљењу, следећи догађаји сведоче о крају хегемоније Вашингтона:


  1. Америка није успела да победи у великим и дугим војним операцијама у Авганистану и Ираку.
  2. Сједињене Америчке Државе су слабо одговориле Русији због догађаја из 2008. у Грузији и 2014. у Украјини.
  3. Вашингтон је препустио иницијативу Москви, Техерану и Анкари у решавању сукоба на Блиском истоку – у Сирији и Јемену, и на северу Африке – у Либији.
  4. САД нису успеле да спрече Кину да повећа своју моћ, потврди доминацију у Источном кинеском и Јужном кинеском мору, као и да прошири свој утицај захваљујући економској иницијативи „Један појас, један пут“.
  5. Америка је неуспешно покушавала да се приближи својим противницима (Доналд Трамп је то желео да уради са Северном Корејом, па чак и са Ираном). Осим тога, Вашингтон није успео да одврати своје савезнике од сарадње са ривалима.

Кац је напоменуо да повлачење Оружаних снага САД из Авганистана, као и планирани излазак из Ирака крајем 2021. године представљају најновије знаке да се униполарни свет предвођен Сједињеним Америчким Државама (ако је икада и постојао) ближи крају.



http://www.kmnovine.com/p/joe-travel-red-voznje.html



Међу стручњацима нема консензуса о томе какав ће светски поредак бити у будућности, додаје аутор.

Неки сматрају да би Кина могла постати следећа доминантна сила, други су уверени да ће свет поново постати биполарни – са центрима у Пекингу и Вашингтону. Међутим, у овом систему могла би постојати и трећа сила способна да балансира између Кине и Сједињених Америчких Држава – Русија, закључује се у чланку.
* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com


Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Амерички масакр цивила у вијетнамском селу скриван до данас (ФОТО) - КМ Новине

Амерички масакр цивила у вијетнамском селу скриван до данас (ФОТО) Вијетнам, 16. марта 1968., регуларни амерички војници су упали у село Ми Лаи, око 500 цивила, пре свега жене и децу и стрељали их. Пре него што су их убили, део жена су силовали и унаказили их.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Зоран Влашковић: Јаче право окупатора од окупираног! - КМ Новине

Колико су фашизма до сада показали према српском Косову и Метохији Америка и део ЕУ!? Како то може да буде да Америка, Немачка, Енглеска..... имају јачи интерес на Косову и Метохији од Србије, чије је КиМ саставни део?



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Амбасада геноцидне Америке о Дачићевом исписивању ''Kосово је Србија'' на новчаници - КМ Новине

Амбасада геноциднеАмерике о Дачићевом исписивању ''Kосово је Србија'' #Косово #Метохија #Србија #Америка #Амбасада #САД #Kosovo #Methija #Srbija #Amerika #ambasada #SAD Амбасада САД-а у Београду безобразно је поручила да би министар спољних послова Србије Ивица Дачић требало да размисли о својим поступцима поводом његовог исписивања "Kосово је Србија" на новчаници од сто долара.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2021 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине