Вести:

среда, 28. јул 2021.

Обијен стан Драгице Гашић у Ђаковици, она одлучна да остане

среда, 28. јул 2021. | Уреднички колегијум 0

Обијен стан Драгици Гашић у Ђаковици, она одлучна да остане

Након ангажовања целокупног албанског политичког, невладиног али и цивилног сектора као и медија, српској повратници у Ђаковици, Драгици Гашић, обијен је стан.

#DragicaGašić #Povrtnica #Đakovica #Kosovo #Metohija #KMnovine #vesti
Драгица Гашић

По повратку из Клине и посете сестри, Драгица је затекла обијен и испретуран станиз кога су јој украдени сигурносна камера и рутер за интернет, уз друге личне ствари и храну коју је добила.

Малтретирање које Драгица доживљава из дана у дан праћено је претњама клањем, каменовање и другим облицима насиља којима је константно изложена.

Блиндирана врата која су обезбедили из Канцеларија за КиМ ради веће личне сигурности, одузета су јој од стране тзв. Косовске полиције уз невероватно објашњење да стан није њен! Њој су све време, а једино због одлуке да се врати тамо одакле је прогнана, ускраћена најосновнија људска права, забрањено јој је да купи хлеб или основне животне намирнице, а сепаратистичке илегалне власти у Ђаковици покушавају и неоснованим правним насиљем да јој одузму стан.

Њено стање и положај додатно су отежани јер је након Бриселског споразума српска држава апсолутно немоћна да јој пружи било какву помоћ те се непрестано тужака и јадикује Бриселу где је без муке предала, тачније издала Косово и Метохију са доласком Александра Вучића на власт.

Председник Привременог органа Општине Ђаковица Миленко Јовановић оценио је да је обијање стана Драгице Гашић последица "терора који над њом траје од тренутка када се вратила у свој град".


#DragicaGašić #Povrtnica #Đakovica #Kosovo #Metohija #KMnovine #vesti

"Овакво стање сведочи о одсуству елементарних норми понашања подразумеваних за друштво које пледира да постане цивилизовано. Ужасавајуће је да албанска заједница у моноетничкој Ђаковици не хаје ни на апеле ОЕБС-а, УНМИK-а, ЕУЛЕKСА и других међународних субјеката на Kосмету који су затражили да се Драгици Гашић омогући уживање људских и грађанских права као и осталим становницима ове општине која се вољом локалних насилника проглашава забрањеном за Србе", истакао је Јовановић.

Kако наводе, из ПО Општине Ђаковица су веома забринути за безбедност Драгице Гашић, али све више и за безбедност монахиња у ђаковичком манастиру Успења Пресвете Богородице, којима је једнако као и Драгици забрањено и хлеб да купују у локалним трговинама и безбедно се крећу градом.

Драгица Гашић каже за РТС да је прво помислила да се неко уселио у стан у којем живи али када је видела да је нико не напада пошто је ушла у стан, схватила је да се ради о пљачки.


Канцеларија за Косово и Метохију #DragicaGašić #Povrtnica #Đakovica #Kosovo #Metohija #KMnovine #vesti

"Јесте ми било непријатно, носим кесе, храну доносим из Клине, из села, купујем у Клини, јер овде ми не дају да купујем храну и када сам видела отворена врата ја сам се изненадила", каже Драгица.

Истиче да је прво помислила да се неко уселио у стан.

"Када сам ногом отворила врата, видим да ме нико не дира и прво сам приметила да ми је камера нестала и папириће по поду", наводи она.

Када је ушла у дечју собу, видела да јој је нестала храна из стана.

На питање ко то ради, Драгица каже да нема појма и да је све пријавила тзв. Косовској полицији.

"Полиција је дошла, одмах је направила увиђај. Њих десетак су били, командир полиције је био, рекао је да ће да се среди и да смири ситуацију. Али врата када су видели каква су они су се запањили. Када сам им рекла да су ми узели кофер са гардеробом црном, што је носим за оцем, јер ми је отац умро они стали људи, смешно им је било, али им незгодно да се смеју", истиче Драгица.


Канцеларија за Косово и Метохију #DragicaGašić #Povrtnica #Đakovica #Kosovo #Metohija #KMnovine #vesti

Наглашава да ово није једина непријатност коју је доживела, да је ту било и лупање на врата, каменовање, лепљење слика.

Одговарајући на питање остаје ли и даље да живи у Ђаковици, Драгица каже да остаје при томе и да је данас превела струју на себе.

Истиче и да је такозвана "Општина Ђаковица" при систему албанских сепаратиста поднела тужбу против ње.

"Узели су ми врата, још не дају да се поставе врата. Сви имају овде блиндирана врата у улазу, само ја немам. Вратили су ми врата, али ми не дају да их поставим. И не дају ми да реновирам стан, кажу да је то општински стан, није твој и не можеш да га реновираш и да врата поставиш", наводи Драгица Гашић и каже да је то чула од других.

На питање има ли неког у граду ко ће да јој помогне да остане, Драгица каже да нема и да јој се нико није обратио.

"Не да су били против, нико ми ништа не каже – ни седи ни иди, ћуте једноставно", каже Драгица Гашић.


* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Насилни и систематски прогон Срба из својих кућа од стране Шиптара и данас актуелан! - КМ Новине

Насилни и систематски прогон Срба из својих кућа од стране Шиптара и данас актуелан! Једно албанско удружење породица несталих током рата на КиМ најавило је за данас протест у Ђаковици. Повод је повратак у Ђаковицу Српкиње Драгице Гашић (59). Из Удружења су запретли да ће је, ако општина не реагује, насилно иселити, преносе шиптарски медији.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Расељени Срби не смеју у Ђаковицу, правду траже од Шиптара - КМ Новине

Расељени Срби не смеју у Ђаковицу, правду траже од Шиптара Чланови Удружења расељених Срба из Ђаковице саопштили су да због најављених протеста Албанаца одустају од одласка у тај град и обичаја да у цркву Успења пресвете Богородице унесу бадњак.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Цркву Спомен-костурницу хиљаде српске деце помрле у Албанији рушили комунисти и Шиптари - КМ Новине

Цркву Спомен-костурницу хиљаде српске деце помрле у Албанији рушили комунисти и Шиптари #Рушење #Црква #Ђаковица #Храм #Шиптари #Косово_је_срце_Србије #мафија, #Косово, #Метохија, Стара црква Свете Тројице у граду Ђаковици је била предвиђена за маузолеј, спомен-костурницу хиљаде српске деце помрле у Албанији и земних остатака изгинулих, побијених и смрзнутих у ратовима 1912-1918.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2021 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине