Вести:

петак, 2. април 2021.

Данас почиње Нова 7530. година по старом српском календару

петак, 2. април 2021. | Уреднички колегијум 2

Када Сунце у 12 часова пређе преко Пећке патријаршије по Српском календару почеће ново Лето 7530., месеца биљара (априла) у другом дану (2. априлa). Почетак српске календарске године одређује Сунце, а не човек.

#Косово #Метохија #КМновине #Вести #Kosovo #Metohija #KMnovine #vesti #RTS #Kosovoonline #TANJUG #TVMost #RTVKIM #KancelarijazaKiM #Kossev

Тог дана укрсте се северна и јужна енергија Сунца и најави долазак Српске нове године. Српско лето траје седам месеци, а зима пет…

Срби су знали да се на Митровдан секу енергије које долазе са Сунца у току једне календарске године. Пресек енергија добија се само коришћењем електромагнетске силе, односно силе Првог покретача свих природних појава…


„Српски календар” је најзначајнији научни и културни споменик српског народа и линија водиља кроз време и историју и чувар српског идентитета. Данашња компјутерска обрада података врши се по протоколу „Српског календара” – година, месец, дан. Овакав протокол нема ниједан други календар у свету… Управни акти свих српских држава датирани су по „Српском календару”, са српским симболом за време који потиче из Винчанске културе…

Srpski kalendar - YouTube

Свети Сава је у лето 6707. унео Српски календар у Законоправило, у први устав Српске православне цркве, па је Српски календар постао званични календар српског народа и Српске православне цркве…

Српски календар Светог Саве, са симболом за време (), био је званични календар свих српских држава и Српске православне цркве све до 1881. Међутим, те године, скривено од српског народа, потписана је „Тајна конвенција” између Аустријског царства и Србије. По налогу потписника „Тајне конвенције” Чедомиља Мијатовића, министра Србије, избрисана је целокупна историја и наука српског народа, која се до тада учила на Великој школи, а са њом и Српски календар.

Крај портрета Чедомира Мијатовића

На основу „Тајне конвенције”, Србија се обавезала да ће увести Јулијански календар као званични календар Србије и Српске православне цркве. Међутим, са овим се није сагласио митрополит Михаило, па је министар црквених дела, историчар Стојан Новаковић, протерао митрополита Михаила из Србије и установио незакониту црквену јерархију.

Незаконита црквена јерархија спровела је наређење цара Фрање Јосифа, и Јулијански календар је од 28. јуна 1881. године, на Видовдан, постао државни и званични календар Српске православне цркве. Тако је први пут у историји Свете српске цркве уведен туђ календар као званични календар.

Тако је дан посвећен Светом Стефану, деспоту српском, са 19. јула померен на 1. август. У Црквинама на гробном камену Светог Стефана пише: „у Лето 6935. месеца јула у 19. дану”. Датирање на гробном камену Светог Стефана је по Српском календару Светог Саве, а српски народ слави дан Светог Стефана деспота српског по туђем Јулијанском календару 1. августа који је наметнуо цар Фрањо Јосиф…


За време српске царске династије Свевладовић, која је владала Србијом од лета 6000. до лета 6181. (од 492. до 675. године по католичком календару папе Гргура 13) и српске краљевске династије Дрвановић, која је владала Србијом од лета 6183. до лета 6662. (675. до 1160. године), српска нова година почињала је када сунце у подне пређе преко тадашње престонице Рашке, односно тамо где живео владар Србије. У време српске царске династије Свевладовић написано је Српско четворојеванђеље на 305 страна, које се сматра Светим српским рукописом. Препис се налази у Даблину (Република Ирска).



http://www.kmnovine.com/p/joe-travel-red-voznje.html



Избором навода драгоцених података Мр Милана Т. Стеванчевића желимо да вас подсетимо на непроценљиво значење српског календара у трајању нашег народа и велику неправду која је нам је нанета његовим потискивањем.




* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Свастика није аријевски симбол - КМ Новине

Свастика није аријевски симбол Погрешно је мислити да је свастика (кукасти крст) древни симбол белих завојевача Аријеваца са севера који су покорили неолитску домородачку Индију, одакле је касније заиста преузет преко будизма од Кинеза и Јапанаца, и актуелизован у Европи у ХХ веку од стране Хитлера који га је узео за званични симбол нацистичке Немачке.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Српска историја по Константину Јиречеку - КМ Новине

Портал "Корени" од данас објављује делове из познате књиге чешког историчара Константина Јиречека, под насловом "Историја Срба". Покушаћемо да се на то веома вредно дело понегде и критички осврнемо. Разматраћемо одређене називе народа, као и топониме, у којима се понекад крије она истина за којом, мање или више, (без)успешно трагамо.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Зоран Влашковић: Поводом 627 година од Косовског боја - Споменик чувар српске историје и јунака - КМ Новине

У споменик уграђено 17.200 камених блокова - Највећи белег српске историје данас чува косовска полиција. - Муратово турбе нико никад није чувао. У историји српског народа најзначајнији датум вековног постојања и битисања на балканском простуру везује се за 28. јун 1389.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: Расен    :: © 2014 - 2021 ::    Хвала на интересовању

2 коментара:

  1. Od sve moje recitosti mogu samo da kazem; Hvala BOGU sto vas dvojica postojite. Stose tice cirilice to Pismo nije prisutno na mojoj pametnoj napravi koja se zove telefon ili mozda ima ali ja za to nisam dovoljno sposoban da nadjem. Zivi vi meni bili u Hristu do svrsetka sveta.

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине