Вести:

среда, 17. март 2021.

Обележено 25 година од егзодуса 120.000 сарајевских Срба који је уследио после Дејтона

среда, 17. март 2021. | КМ новине 0

Обележено 25 година од егзодуса 120.000 сарајевских Срба који је уследио после Дејтона

На Сокоцу и на Равној Романији јуче је обележено 25 година од егзодуса око 120.000 сарајевских Срба.

На Сокоцу и на Равној Романији јуче је обележено 25 година од егзодуса око 120.000 сарајевских Срба.  #Годишњица #Егзодус #Сарајево #Срби #Косово #Метохија #КМновине #Вести #Kosovo #Metohija #KMnovine #vesti #RTS #Kosovoonline #TANJUG #TVMost #RTVKIM #KancelarijazaKiM #Kossev

Тим поводом на војничком гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу служен је помен, којем су присуствовали највиши званичници Владе Републике Српске.

Положени су венци и цвеће на спомен-крст на гробљу Мали Зејтинлик, а затим је одржан и парастос у манастиру Соколица на Равној Романији.

Обележавање 25 година од егзодуса око 120.000 сарајевских Срба организује Одбор Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова.

Sjećanje na egzhodus Srba - Foto: RTRS

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је јуче да је обиљежавање 25 година од егзодуса сарајевских Срба у календару важних историјским догађаја у скоријој историји.

Егзодус сарајевских Срба уседио је након потписивања Дејтонског споразума када је шест општина Српског Сарајева у целини припало Федерацији БиХ, док је пет општина подељено између Републике Српске и ФБиХ.


- Срби су напустили своје куће и станове јер нису желели да живе под муслиманско-хрватском влашћу - подсетио је Милуновић.

Према његовим речима, иако је исељавање почело већ у децембру 1995. године, масован егзодус је покренут 17. фебруара 1996. године и трајао је до 16. марта.

- Осим тога што су српски цивили морали да спакују најнужније ствари и крену у неизвјесност, многи становници Илијаша, Грбавице, Хаџића, Вогошће и општине Центар откопавали су посмртне остатке својих покојника, не желећи да муслимански вандали скрнаве гробове њихових најмилијих. На Сокоцу је изграђено српско војничко спомен-гробље Мали Зејтинлик, на којем се налазе посмртни остаци 969 бораца Војске Републике Српске - рекао је Милуновић.



Он је додао да је, према попису из 1991. године, у 10 сарајевских општина живјело 29,9 одсто Срба и 10,7 одсто Југословена, а половина њих је припадала српском народу, док су данас, како је рекао, Срби у Сарајеву статистичка грешка.

Српски борци Сарајевско-романијске регије током Одбрамбено-отаџбинског рата зауставили су 35 офанзива муслиманско-хрватске војске и одбранили своје домове.

За одбрану ових простора, живот је дало више од 4.000 бораца, око 3.500 их је рањено.



http://www.kmnovine.com/p/joe-travel-red-voznje.html


* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

КАНАДСКИ ЦЕНТАР ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ ГЛОБАЛИЗАЦИЈЕ: Пресуда Караџићу је међунaроднa НЕПРAВДA - КМ Новине

наводи у тексту објављеном на сајту канадског Центра за истраживање глобализације а аутор текста Дајан Џонстон истиче да злочини у БиХ нису били једнострани, те да је у тој земљи вођен грађански рат, уз учешће три оружане стране, плус спољни фактор. Хорор приче на суђењу дебело зачињене гласинама, порицањем, мање-више натегнутим интерпретацијама завршавају се „утапањем рибе".



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Рат у Босни почео убиством Србина на свадби - КМ Новине

Венчање Милана Гардовића и Дијане Тамбур је обављено у 14.30 часова у храму Преображења Господњег (црква на Старој станици), на Пофалићима. Нико није слутио да ће весеље постати прекретница за остварење великомуслиманске и злочиначке идеје усмерене против Срба. Венчање је обавио прота Воја Чаркић.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Поводом годишњице геноцида над Србима у Сарајеву 1992-1995 - КМ Новине

Прес конференција, Поводом годишњице геноцида над Србима у Сарајеву 1992-1995, биће одржана у среду, 1. марта 2017. у 11ч у "Пресс центру Удружења новинара Србије," Кнез Михаилова 6/III, Београд. Поводом годишњице геноцида над Србима у Сарајеву 1992-1995 1. Сарајево је 1992.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2021 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине