Вести:

петак, 12. март 2021.

Прекид протеста у Пасјану: ''Неко је спреман да жртвује 100 хиљада људи због личних интереса групе''

петак, 12. март 2021. | Уреднички колегијум 0

Наслов

Први протести Срба на Косову и Метохији од доласка Александра Вучића на власт и оснивања "Српске листе", обрадовали су многе на Косову и Метохији који су у њима видели трачак наде, светлост слободе и отпора. Али не задуго.

Prvi protesti Srba na Кosovu i Metohiji o dolaska Aleksandra Vučića na vlast i osnivanja "Srpske liste", obradovali su mnoge na Кosovu i Metohiji koji su u njima videli tračak nade, svetlost slobode i otproa. Ali ne zadugo.  #Protest #Posao #Pasjane #Косово #Метохија #КМновине #Вести #Kosovo #Metohija #KMnovine #vesti #RTS #Kosovoonline #TANJUG #TVMost #RTVKIM #KancelarijazaKiM #Kossev

На Косову и Метохији су безмало сви Срби знали да су протести започети објавама на Фејсбук страници Косово и Метохија која у недостатку слободних медија, представља један од ретких светионика слободног протока информација на овом простору. Објављивањем спискова запослених преко везе, по рођачкој и политичкој линји, страница је подигла већ постојеће незадовољство на виши ниво и народ је коначно изашао на улицу да тражи своја права и права за свој народ. Не од Шиптара, како се по логици претпоставља када су проблеми Срба на КиМ питању, већ од Срба, представника локалне власти чију позицију брани и чува званични Београд.

Одржана су три протеста које су пропратили много водећи медији на српском језику што је почело да привлачи пажњу укупне српске јавности. Али већ после првог састанка са политичарима све је стало, без икаквог објашњења. Ово је додатно обесхрабрило утучен и ојађен српски народ на Косову и Метохији али и оне који управљају страницом и који су доживели притиске и претње али ипак били одлучни да са народом истрају у овој борби јер би она била почетак ослобађања од стеги криминала и терора саме власти. КМ новине ексклузивно објављују интервју са уређивачима странице о спреченом отпору који је могао да постане и историсјки моменат.

Доносимо интервју са уредницима Фејсбук групе "Косово и Метохија" која је помогла да до ових протеста и дође а који из прве руке имају сазнања о условима живота Срба на КиМ.



КМ новине: Протести су започети захваљујући “кампањи” на вашој страници. Објављивали сте податке о нерегуларности приликом запошљавања и друге податке. Како је све текло?

ФБ КиМ: Дневно добијемо више порука у којима људи углавном изражавају своје незадовољство према начину на који се држава, односно људи који представљају државу на КиМ, односе према њима.

Када је у питању случај у Пасјану, добили смо на стотине порука и апсолутно све су се завршавале истом реченицу: „молимо вас да останемо анонимни“.

Ова страница је од самога почетка била на страни народа и просто је било незамисливо да не буде речи о нечему што је рак рана овога друштва, а то је родбинско запошљавање, због чега се са КиМ иселио најписменији слој друштва.

Молбе ових очајника да се истина о њима чује што даље су пристизале из минута у минут. Сви су имали различите проблеме.

Није потребно да си тамо на лицу места да би сазнао све што се догађа. Данас свако има мобилни телефон, сними и шаље видео прилоге , који су касније и објављени на нашој страници онако како је то изгледало.


Прегледани су верујемо и десет пута више него на порталима великих медијских кућа које су површно пратиле овај случај, што се да и проверити.

Због тога је овим људима и била значајна подршка наше странице.

Ако неко мисли да је све то једноставно, грдно се вара. Пуно је труда уложено, а да би све изгледало тако како изгледа потребно је и мало знања људи који воде ову страницу.

КМ новине:
С обзиром да је то био први протест од како је формирана “Српска листа”, са којом за српски народ на КиМ почињу тешка времена, и да имамо Косовску Митровицу, затим Штрпце и Грачаницу као веће центре око којих су окупљени Срби у покрајини а да се отпор нигде не јавља, да ли сте очекивали да ће до тога да дође?

ФБ КиМ: Овај мали, а тако велики протест је изгледа био изненађење пре свега за руководство поморавских општина, али и за људе у Косовском Поморављу и не само ту, већ и шире, и утисак је да су овај протест сви, али баш сви у поморављу посматрали крајичком ока и из прикрајка, јер је у овим околностима ово било најхрабрије дело неких Срба у последњих десет година.

Силне поруке подршке у којима људи моле да им се не открије идентитет су јасан показатељ у каквом се страху налази друштво. Тај страх је на почетку егзистенцијалне природе, а касније прелази у страх од физичких напада.

Исто је тако и на протесту, од 195 пријављених кандидата, на протест је виђено тек неколико учесника на конкурсу и то са породицом како би чинили што већи број.

Сви би хтели да неко други „пострада“ за остале, а да други само утрче на терен након завршене битке и заузму своје место.

Све је то текло до једне подношљиве границе за власт, а то је увек и увек „одлазак у Београд“ и страх од подршке народа у Београду.

Зашто је то тако испало на крају и зашто смо ми и написали то иако то није била идеја људи који су протестовали? Па зато да би их натерали да неко стварно саслуша ове људе.

Ви можете да претите да ћете да гладујете, да протестујете данима, никога то не занима, али ако обујете ципеле и кажете ја идем тамо где ће ме чути, онда је то плафон и онда одједанпут приметите да вас чују.

Ми смо на ову нерегуларност у запошљавању у здравству на КиМ указивали пре недавних такозавних "косовских" избора, јер смо од извора из врха локалних власти добили информацију да је то баш због тога остављено након избора, јер, ако би се оваква прашина подигла пре избора, негативно би утицало на изборни резултат.

Нажалост, народ то није разумео.

Тако се и десило!



http://www.kmnovine.com/p/joe-travel-red-voznje.html



КМ новине: како су протести постали интензивнији, почеле су да вам стижу претње, да и локалне власти од потчињених захтевају да вашу страницу пријаве, блокирају и остало, да ли сте можда били забринути због нечега што би могло да се деси?

ФБ КиМ: Опште је позната ствар да је страница Косово и Метохија нешто као сметња и то искључиво за оне који примају више плата и ти напади се интензивирају баш када су актуелне такве теме. Онда не бирају средства и он што је чудно када немају шта да критикују, јер је све истинито, они се ухвате за назив странице, јер им смета „Косово и Метохија“. То је невероватно.

То је тек прича која најјасније одсликава људе којима је дато да воде народ, чиме се они баве и који је њихови опис посла.

Опште је позната ствар да руководиоци на нашој страниоци коментаришу са лажних Фејсбук профила, па има ту и председника општина па чак и министара у такозваној „Влади Косова“.

Тај феномен „три и више плата“ и претње људи који то „право“ остварују да ће укинути социјална давања оним људима који на било који начин изражавају своје незадовољство, што им пре свега због социјално-друштвеног статуса и припада, је уствари највећа издаја Срба на Косову и Метохији.

Такав феномен је, нема сумње, одобрен од Владе Србије људима који представљају овај народ, и што је најгоре „прихваћен“ је у народу као добро које помаже опстанку Срба на Косову и Метохији. То се јасно показало и ове недеље и ко жели да живи на Косову и Метохији мора да прихвати то као нужно зло.

Ћутање-одобравање.

Једно вече су почеле да пристижу скриншот поруке са задатком који су у „Вајбер“ групама од руководиоца општина, где се јасно види које су особе у питању, да ову страницу пријаве за говор мржње. Страницу која покушава да укаже на неправилности којим би четрдесет егзистенцијално најугроженијих породица добило плату!

Очигледно је да су људи самим тим што су те поруке слали нама у инбокс игнорисали тај позив.

За њих је страница која је уз народ и која помаже народу очигледно издајничка.

Да се разумемо, у питању је неколико човека који се тиме баве и који свој утицај на основну објашњеног феноменна користе да би манипулисали људима и на сваки начин чувају своја енормно висока породична примања. Контролу њиховог имовинског стања не жели да обави нико, а то је све на штету опстанка Срба на КиМ.

И заиста, ако Београд ћути и жртвује народ на КиМ због неколико људи, то значи да им одговара што мање Срба на КиМ.

Posted by Косово и Метохија on Уторак, 09. март 2021.


Наравно то нама није сметало да наставимо, а није ни први пут, али данас само слеп не жели да види колика је интелектуална способност тих људи када се баве таквим стварима, а о стварном ауторитету ће говорити неко будуће време, ако не доживимо крај пре краја.

Након тога су инсталирани нови профили људи који су у коментарима имали задатак да пишу све и свашта, да вређају, многи да прете. Сви су игнорисани и блокирани одмах након што су примећени и уредно пријављени.

КМ новине: На крају, иако је све одлично кренуло и постала једна озбиљна прича, наједном се “гаси” жеља за побуном. Очигледно је дошло до неког споразума са властима, међутим ви сте очекивали нешто друго, нешто што ће реално да помогне народу а не групици људи. Како је то утицало на вас?

ФБ КиМ: Ми, као и народ, очекивали смо да неко коначно удари шаком о сто и каже, досто је овога и толико је очигчедно да се десило нешто за шта се у нормалним друштвима кривично одговара.

То би био најнормалнији след околности.

Запослено је четрдесеторо људи, од њих су сви родбински повезани са управом болнице, са руководствима општина и осталих институција.

То су углавном људи чији чланови породица раде и остварују више прихода истовремено, што је опште позната ствар на Косову и Метохији. Неки од њих су годинама запослени у "косовском" систему.

На другој страни имате људе који живе од социјалне помоћи и који моле да остану да живе на Косову и Метохији, а потребно им је тако мало, они протестују, док ови први чине све да их у томе спрече. Другим речима, једни се боре за прву плату, а други чувају својих десет и више плата у породици.

Међутим, имате руководство болнице које се једино огласило по овом питању у коме се каже:

„испоштовани су критеријуми и наши рођаци морају да раде“. Колико је то рођака, хоће ли неко да преброји?

Да ли је правна служба ове институције у законској обавези да пријави случај непотизма ако постоји и најмања сумња, а овде су људи порестовали?

Ако већ постоји сумња да су чињене нечасне работе, критеријуме треба да провере надлежне институције које су специјализоване да се тиме баве.

Оно што је људски и морални критеријум за Србе на КиМ јесте то да треба да се заснива на основу месечних породичних прихода и броја деце у породици.

Ајде да то неко уради, па да објави листу и да видимо да ли се издајници крију на овој страници или тамо негде на буџету РС и истовремено на буџету "Косова", па неки чак и више пута?

Та искра наде за ове породице је трајала три дана и угашена је јуче.

Јуче је јавност обавештена једним очигледно на другом месту написаном саопштењу које је изгледа послато свима који су се бавили извештавањем са протеста, па и нама, да се протести ПРЕКИДАЈУ.

Протести против родбинског запошљавања у Здравственом центру Гњилане су прекинути данас! Угашена је још једна искра...

Posted by Косово и Метохија on Четвртак, 11. март 2021.


Од када је то објављено људи који су гајили наду да ће се нешто добро изродити, шаљу поруке и питају шта је и с' ким договорено и шта то уопште значи?

Међутим, то је изгледа тајна преговарача.

Док смо још били у контакту са организатором протеста, најдобронамерније смо им саветовали да не ступају у преговоре и не прекидају протест до испуњења првог услова, а то је поништавање конкурса.

Након тога се може разговарати за свих четрдесет радних места. Очигледно је да су лични интереси изнад интереса читаве групе.

Међутим, то је очигледно било неко јаче обећање, које има једини циљ да ових четрдесеторо већ запослених остави на послу.

То ће се на крају и десити.

Добра ствар у свему овоме је што је народу показано, колика је заиста брига људи  који представљају власт за Србе на Косову и Метохији, колико им значи њихова патња и како се воли своја родбина.

На другој страни је показано колико сиротиња има страх да каже да су им деца гладна и колики је страх да брат подржи брата или рођак-рођака у броби за правду.

Дакле, неко је очигледно спреман да жртвује сто хиљада људи због једне интересне групе која ће ако ово прође и убудуће да ради сличне ствари.

Зато је било важно да се чује глас народа и ми као страница смо поносни што смо учествовали у томе, иако су нас на крају организатори протеста који су од нас тражили помоћ, што смо чињеницама и показали у обајава и коментарима на нашој страници, назвали „издајничкоим страницом“.

То није први пут, јер кад се људима пружи шанса да уграбе плату, онда су спремни да газе преко свих нас да би постигли циљ. И за то имамо разумевања.

Имамо потребу да напишемо, да је ова страница учествовала у бројним акцијама помоћи појединцима који су помоћ тражили управо од институција, а нису је добили.

Углавном су то болесни и немоћни људи, али захваљујући људима који прате нашу страницу, успели смо да им макар мало ублажимо патњу.

У бројним објавамо смо подстакли инстутуције да раде свој посао.

Критички став према нечасним радњама људи који представљају власт, даје им за право да нас називају погрдним именима, али је глас народа најбитнија ствар, као и снага уцвељеног народа који трпи неправду.


Фејсбук страницу "Косово и Метохија" можете пратити и означити да Вам се свиђа, кликом на дои везу испод:



* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Први протест Срба на КиМ против непотизма од оснивања ''Српске листе''! - КМ Новине

Први протест Срба на КиМ против непотизма од оснивања ''Српске листе''! Око тридесетак људи уз поштавање епидемиолошких мера исказало је своје незадовољство због тога што је на конкурсу примљено четрдесеторо људи који су у искључиво родбинским, пријатељским или политичким везама са водећим људима у Косовском Поморављу.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Бинач: Украден споменик Сокола Симића (ВИДЕО) - КМ Новине

Бинач: Украден споменик Сокола Симића (ВИДЕО) Шездесетогодишњи Непознати починиоци су у ноћи између суботе И недеље на православном гробљу у селу Бинач, надомак Косовске Витине, украли надгробни споменик Сокола Симића који је сахрањен још 1996. године.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

После пљачке новца разбојници запалили камион и побегли - КМ Новине

Такозвана "Косовска полиција" наишла је на запаљен камион у близини Гњилана, који су маскирани разбојници користили приликом покушаја пљачке возила за превоз новца. Током пљачке рањене су двојица припадника обезбеђања, а за починиоцима се још увек трага, преноси штампа на албанском.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2021 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине