Вести:

понедељак, 8. фебруар 2021.

Терор над Србима на КиМ биће по први пут верно приказан у филму Душана Милића - ''Мрак''

понедељак, 8. фебруар 2021. | Уреднички колегијум 0

Наслов

Филм "Мрак" Душана Милића, чија се премијера очекује убрзо, у српској кинематографији представља јединствен приступ животу Срба на Косову и Метохији у непрестаном страху током протеке две деценија.

Филм "Мрак" Душана Милића, чија се премијера очекује убрзо, у српској кинематографији представља јединствен приступ животу Срба на Косову и Метохији у непрестаном страху током протеке две деценија. #Косово #Метохија #Филм #Мрак #Терор #Срби #Породица #Страх #март17 #редитељ #Душан #Милић
Редитељ Душан Милић




Средином јула прошле године, после 36 дана снимања у околини Врања и три дана у Трсту, завршено је снимање овог филма а осим режије Милић потписује и сценарио.

По жанру психо-хорор, филм "Мрак" обрађује истинити догађај из мартовског погрома 2004. године. Чак је и сценографија, односно кућа у којој се радња дешава, копија аутентичне локације. Тема је живот у сталном страху српске девојчице Милице, која, пошто су јој отац и ујак нестали, остаје сама с мајком и дедом у старој и оронулој кући.

За потребе снимања филма изграђена је аутентична кућа из приче која је инспирисала Милића да крене у њенуреализацију.







Нарочита је занимљивост да филм иако није завршен, самим тим ни приказан, он је већ освојио једно значајно признање.

Редитељ Душан Милић говори за "КМ новине" о филму чију је премијеру померила актуелна светска пандемија али се она ипак очекује ускоро.

КМ Новине: На самом почетку Вам честитамо на награди "АПРИ медиа 2020" коју је Ваш пројекат, филм "Мрак" освојио у Келну октобра прошле године. Чини се да се врло ретко дешава, да филм освоји награду и пре него што је завршен?

Д. Милић: Хвала Вам на честитакама на награди. Ради се о награди за пројекат у настанку, познате компаније Арри која је је један од најпознатијих произвођача камера. Ради се о Немцима. Дакле они нису видели завршен филм, већ су награду даривали на основу потенцијала који овај филм и прича са собом носе.


Филм настаје као копродукција Србије, Данске, Бугарске, Грчке и Италије, уз подршку Филмског центра Србије. Реч је о истинитој породичној драми једне српске породице на Косову.

КМ Новине: Осим тога, ово је чудно и из разлога које сте у ранијим интервјуима помињали, да једна "српска прича", из нашег угла, буде финансијски подржана из фондова од стране неких земаља чије су владе већ признале илегалну одлуку о самопроглашењу независности Косова и Метохије. Очигледно је уметност однела превагу над политичким ставовима. Да ли је уопште било неких политичких коментара, захтева, било чега што би изазвало неку врсту нелагодности код финансијера?

Д. Милић:
Што се овог питања тиче, морам да кажем да сам ја са овом причом имао доста потешкоћа, да је странци правилно разумеју. Знате, они не праве разлику између Срба и Албанаца. Они мисле да на Косову и Метохији живе неки људи, који се називају Косовари, нека етничка група одређена овим именом. Самим тим мој посао је био двоструки тежи. Зато сам морао да будем довољно мудар да направим причу о Србима, који су изложени терору оне друге етничке групе, а да не будем политички једностран и да ми прича не склизне у дневнополитички памфлет. Никаквих захтева са њихове стране није било, јер сам поставио причу од самог почетка као психолошки хорор који једна породица трпи. Све сам пренео на микро план. Кад се све пренесе на лични ниво, онда све постаје лакше.

КМ Новине: Шта је током снимања и пост-продукције било најзахтевније а шта најдраже, шта Вам је причинило посебно задовољство, током рада на овом филму?

Д. Милић: Највеће задовољство је било кад сам схватио да ми је главна јунакиња Милица, прорадила. Све је могло да буде генијално. и Славко Штимац и Даница Ћурчић и сви остали глумци и камера и режија, али да мала Миона Илов у улози Милице није прорадила, сав наш рад и труд би били бесмислени.

Миона Илов у главној улози

КМ Новине: Да ли је дошло до неких одступања у односу на сценарио или сте се придржавали онога како је већ записано у књизи снимања?

Д. Милић: Ово је мој четврти филм и морам да кажем да сам најмање компромиса овај пут урадио. Тако да је одговор на Ваше питање: направио сам врло мало уступака, и направио најмање компромиса до сад у каријери.

КМ Новине: Филм обрађује тему живота у страху и патњу коју су доживели Срби на Косову и Метохији која упркос огромном интересовању и укупним околностима које би, очекивано, морале да то изнесу на површину, ипак је гурнута у запећак или, још горе, чак злоупотребљена. Шта је Вас подстакло да кренете у реализацију оваквог филма? Да ли постоји одређени тренутаку коме сте "преломили" или је тако нешто тињало у Вама?





Д. Милић: Ја сам ову причу смишљао много година. Хтео сам да направим причу о Србима на КиМ. Онда сам се једног дана сетио једне приповетке из Далмације о Србима, које преко дана један католички свештеник спасава од усташке каме, и скрива их у католички самостан, а ноћу их својеручно коље. И то је била идеја која је заискрила за филм МРАК. Само сам ствари транспоновао на нове околности и међународне мировне снаге.

КМ Новине: Када можемо да очекујемо да ћемо моћи дапогледамо Ваш филм у биоскопима?

Д. Милић: Тренутно сам у постпродукцијији филма. То значи обраду слике и тона. Надам се да ћемо успети све да завршимо до пролећа 2021. године и да филм понудимо великим светским фестивалима. Видећемо шта ће од свега да буде.

Славко Штимац на снимању филма "Мрак"





КМ Новине: Да ли имате жељу да га представите публици на Косову и Метохији? Албанци га сигурно неће дочекати похвално али ће Срби бити захвални за пажњу коју сте поклонили свему ономе кроз шта су пролазили. Чија Вас реакција више "плаши"?

Д. Милић: Наравно да желим да филм представим нашем народу на КиМ. Провео сам доста времена тамо, истражујући за ову причу. Успоставио сам доста контаката и пријатељстава. Врло ми је важно да Срби са КиМ овај филм доживе као део својих живота. Морамо да будемо свесни да смо ми само део, тренутак, трептај, само делић, у широј слици и историји који ће остати за нама. То је моја идеја водиља. Не плашим се ничијег суда.

Редитељ са глумцима током снимања.

Редитељ је скроман и ненаметљив, одаје утисак потпуног самопоуздања у успех своје замисли и исправност онога што ради без икаквих компромиса који трагају за "помирљивошћу" а који нам се сваки пут обију о главу остављајући нас да размишљамо да ли нам је такав филм уопште требао и да ли би било боље да није ни сниман. Милић не говори пуно ни опширно, ништа више од онога што је потребно да се пружи основни опис. Ипак, из свега реченог, избија чврсто уверење да ће филм "Мрак", иако не хронолошки оно естетски и етички представљати први филм у српској кинематографији који се на доследан начин и реално бави, како је већ речено, терором који Срби преживљавају и преживљавали су на Косову и Метохији. Чињеница да је уложен велики труд да прича не склизне у дневнополитичке воде и тако можда заблиста у тренутку али се угаси у времену, указује на пуну свест и одговорност приступа овој теми. Можда и најважније у свему томе јесте то да ће кроз такав универзалан начин прича бити јасна, пластично приказана гледаоцу ма у ком делу свету да он живи. И управо та универзалност кроз општи приступ угрожености голих живота, без локалних примеса које би непотребно оптеретиле, или још горе обмануле оне недовољно упућене, обећава постизање пуног ефекта и свакако ванвременског трајања филма.

Рад на сценографији за овај филм поверен је чувеном српском сценографу Миленку Јеремићу а осим Славка Штимца, Данице Ћурчић и малене дебитанткиње Мионе Илов која игра девојчицу Милицу, у филму се,појављују и Никола Ракочевић, македонски глумац Коле Ангеловски, Славиша Чуровић и Слађана Букејловић.

Интервју водио: Иван Максимовић




* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Борис Трбић: У филмовима себе приказујемо онако како други желе да нас виде - КМ Новине

Борис Трбић: У филмовима себе приказујемо онако како други желе да нас виде Филм никада није припадао само уметности. Са дозом јаче или слабије намере, он је увек био средство за ширење одређених идеја и ставова аутора или продуцената.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Филм ''Седам хиљада душа'' - прича о заборављеним српским страдалницима (ВИДЕО) - КМ Новине

Филм ''Седам хиљада душа" - прича о заборављеним српским страдалницима (ВИДЕО) #Седам_хиљада_душа #Sedam _hiljada_duša #Dokumentarni #Film Снимање документарно-играног филма "Седам хиљада душа" завршено је половином децембра у Чешкој. Сценариста и редитељ филма је Сањин Мирић који већ годинама живи у тој земљи а пореклом из БиХ.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

НАKОН ПРЕМИЈЕРЕ: ''KОРИДОР 92'' - Величанствен историјски догађај - филм за заборав! - КМ Новине

НАKОН ПРЕМИЈЕРЕ: ''KОРИДОР 92'' - Величанствен историјски догађај - филм за заборав! За десет, или двадесет година, млади који буду гледали овај филм неће ништа разумјети. Неће схватити значај операције „Kоридор 92", неће осјетити никакву емоцију, нити нити ће пред собом имати валидан историјски документ.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2021 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине