Вести:

среда, 13. јануар 2021.

Радио Косово забранио емитовање исповести о страдалим Србима

среда, 13. јануар 2021. | Уреднички колегијум 0

Радио Косово забранио емитовање исповести о страдалим Србима

Уредништво Радио Косова у Приштини једнострано је одлучило да прекине емитовање серијала аудио-драма посвећених несталим особама, зато што се у неколико емисија говори о Србима несталим на Косову и Метохији.

Уредништво Радио Косова у Приштини једнострано је одлучило да прекине емитовање серијала аудио-драма посвећених несталим особама, зато што се у неколико емисија говори о Србима несталим на Косову и Метохији.


Аутор радио-драма је продукција "Интегра" из Приштине под вођством Куштрима Кољићија.

Аудио-драме су настале на основу књиге успомена "Живети са сећањима на нестале", која открива приче 10 породица са 33 особе нестале током сукоба на Косову.

Након финализације продукције аудио-драма, разумевањем и договором, "Интегра" и Радио Косово постигли су споразум да се 10 епизода емитује на Радио Косову, без надокнаде.

Из невладине продукције "Интегра" навели су да су почеци сарадње са Радио Косовом били коректни, да је премијера прве епизоде аудио-драме емитована 14. децембра 2020. године, а сутрадан реприза.

Друга епизода емитована је 21. децембра 2020. године на основу исповести Српкиње из Штрпца, о несталом супругу током рата.

Када су схватили да је та епизода посвећена исповести српске породице, у Радио Косову, без упозорења су одлучили да не емитује репризу заказану за 22. децембар 2020, као ни остале емисије.

"Интегра" је након оваквих одлука сазвала хитан састанак са челницима Радио Косова, који су "љутито" поручили да нису пристали на репризу садржаја на основу исповести породица неалбанских жртава, упркос томе што је 10 епизода аудио-драма унапред договорено".

Из циклуса од 10 епизода три се базирају на исказу неалбанских породица, које у Радио Косову одбијају да емитују, и присиљава "Интегру" да прекине сарадњу.

"Одлука о цензурисању аудио-драма шокирала нас је и забринула, остављајући нас да схватимо да се на Косову наставља и одржава етноцентрични јавни дискурс у односу на прошлост рата, где влада политизовање.

Овом акцијом Радио Косово као јавна установа, крши елементарно право представника жртава цивилног рата.

Овим приступом Радио Косово је прекршио један од кључних принципа демократије – слободу изражавања.

Порицања, цензуре или друге интерпретације истине гледају се као покушај ометања процеса суочавања с прошлошћу, продубљивања пукотина и етничких антагонизама, као и сећања на прошлост", оцењују у "Интегри".

Додају да је положај Радио Косова неетичан и болан за породице несталих особа које су скупиле снаге да сарађују и артикулишу своје захтеве.

Позивају локалне институције, политички спектар, медије, активисте за људска права, организације цивилног друштва и међународне институције да хитно реагују на радио-цензуру, јер оваквим приступом јавном емитовању и суочавању са прошлошћу, ускраћено је право жртава и њихових породица на правду.



* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Само су српске жртве ''непознатог порекла'' док се и идентит и број ''албанских'' зна и пре ископавања гробница - КМ Новине

Само су српске жртве ''непознатог порекла'' док се и идентит и број ''албанских'' зна и пре ископавања гробница Такозвани "премијер" косовских сепаратиста Авдулах Хоти саопштио је да су у Ораховцу и Призрену извршена ископавања и пронађени "људски посмртни остаци". У албанским злочинима саучествују и српски званичници.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

И после 21 године убице Зорана Вукићевића у Ораховцу нису изведене пред лице правде (ВИДЕО) - КМ Новине

И после 21 године убице Зорана Вукићевића у Ораховцу нису изведене пред лице правде (ВИДЕО) У четвртак, 17. децембра навршила се 21 година од бомбашког напада на локал у близини цркве Успења Пресвете Богородице у Ораховцу у којем је живот изгубио 38-огодишњи ОраховчанинЗоран Вукићевић , а седморо његових суграђана рањено.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Драган Тонић, заборављена жртва шиптарског терора наших дана - КМ Новине

Драган Тонић из Скуланева код Липљана, један је од српских страдалника са Косова и Метохије о чијој се несрећи до данас није говорило. УНОСИТИ БИЛО КАКВЕ ИЗМЕНЕ У ТЕКСТ, ИЗБАЦИВАЊЕ БИЛО КОГ ДЕЛА ТЕКСТА КАО НИ СЕЛЕКТИВНА ИЛИ ПОТПУНА УПОТРЕБА ЧИЊЕНИЦА НАВЕДЕНИХ У ТЕКСТУ У НИТИ БИЛО КОЈЕ ДРУГЕ СВРХЕ.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2021 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине