Вести:

понедељак, 25. јануар 2021.

Албанизују манастир првог српског светитеља (ФОТО)

понедељак, 25. јануар 2021. | КМ новине 0

Албанизују манастир првог српског светитеља (ФОТО)

Икону на главном улазу унутра су заменили из разлога што је на њој ћирилицом било написано име светог Јована Владимира. Сада на замењеној икони је латиницом написано „Shen Joan Vladimiri.“

Икону на главном улазу унутра су заменили из разлога што је на њој ћирилицом било написано име светог Јована Владимира. Сада на замењеној икони је латиницом написано „Shen Joan Vladimiri.“


Свете мошти краља српског Јована Владимира, су после два века (око 1215. г.), у време благоверног српског краља Стефана Првовенчаног, пренесене најпре у град Драч, а нешто касније су пренесене у његов манастир Светог Јована (албански: Шин-Ђон) код града Елбасана у средњој Албанији. Светитељеве мошти почивају и дан данас у манастиру Светог Јована Владимира.

Кивот са моштима Светог Јована Владимира





Сваке године о његовом празнику окупља се маса верног народа, и на молитве Светитељеве многи су бивали исцељени и благодатне даре добијали. И сав народ православни, и српски и грчки и арбанашки, називали су светог Мученика чудотворцем и мироточцем.



Јован Владимир, први српски светитељ

Јован Владимир је био владар Дукље и Србије од око 1000. до 1016. године. Његова владавина одвијала се током дуготрајног рата између Византије и Самуиловог царства. Био је у блиским односима са Византијом, што му није помогло да сачува своју земљу од цара Самуила који је освојио Дукљу око 1010. године.

Тада је кнеза Владимира утамничио у Преспи, престоници свог царства,данас на простору БЈР Македоније.

Према Љетопису Попа Дукљанина, Самуилова ћерка Теодора Косара је, завољлевши заробљеног кнеза, молила оца да је уда за њега.

На сцени је албанизација српског светитеља. Свакако ће бити безуспешна али то никако не значи да српски народ треба да стоји мирно и да посматра.

Цар је дао Косару за жену Владимиру, а затим га као зета вратио на дукљански престо да влада као његов вазал.

Владимир је познат као побожан, праведан и мирољубив владар. Није се укључивао у велики рат, који је кулминирао 1014. године византијском победом над Самуилом. Цар је недуго након тога преминуо, а по наређењу његовог синовца Јована Владислава, који је преузео власт над царством 1015. године, Владимир је убијен 22. маја 1016. године. Одрубљена му је глава испред једне цркве у Преспи, где је и сахрањен. Недуго потом канонизован је као светитељ и мученик а празнује се 22. маја. Први је из рода српскога који је канонизован као светитељ.

Албанска православна црква прилично је национализована и упорно се труди да избрише трагове свих српских храмова које је узурпирала у време недовољно јаке српске државе али и Цркве на међународној сцени. О томе какви су то верници, најбоље сведочи видео из прошле године на коме се види како двојица мушкараца у комбинезонима и опреми за дезинфекцију улази у храм у коме почивају мошти овог светитеља како би стерилисали просторију због Корона вируса након што је празник овог светитеља обележен! Видео је објављен на званичној страни ове цркве.

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:






* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

АЛБАНИЈА: Асимилација Срба, промена имена, забрана исповедања православља - КМ Новине

Поводом посете Еди Раме, премијера Албаније Београду, КМ Новине покрећу специјал "Рама у Београду, тама у Албанији". Овим ћемо указивати на катастрофалан положај Срба кроз векове и деценије у тој држави који се ни до данас не мења. Албанија није испунила ни један искрени разлог нити повод за изражавањем позитивних ставова од стране државе Србије.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Срби у Албанији - нестајање под безобзирним терором! - КМ Новине

Овај прилог део је специјала "Рама у Београду, тама у Албанији" кога су КМ Новине покренуле поводом доласка албанског премијера Еди Раме у Београд јер, како српске власти тврде - "наши односи су најбољи у последњих 70 година". Овај текст посвећујем свим Србима-мученицима којима није било нимало лако кроз историју да живе на простору данашње Албаније.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Проблем стар 137 година - Косово и Метохија, рана у срцу Балкана - КМ Новине

Прихватањем да се у преговарачку платформу за отварање погавља 35 уграде одредбе којима се унапред одређује исход бриселског дијалога и намеће став Приштине о статусу Косова, велике силе би ставиле тачку на посао започет 1878. године. Србија се поново налази пред великим изазовом, и опет је у питању Косово.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2021 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине