Вести:

среда, 30. децембар 2020.

Уносни послови сина Светозара Маровића у Србији

среда, 30. децембар 2020. | Уреднички колегијум 1

Уносни послови сина Светозара Маровића у Србији

Од када је 2016. побегао у Србију да избегне затворску казну у Црној Гори, Милош Маровић, син такође одбеглог Светозара Маровића, ушао је у посао производње малина и постао власник земљишта вредног више од милион евра.

Милош Маровић


Четири године након што је побегао из Црне Горе у Србију, која одбија да га изручи, Светозар Маровић, први и последњи председник Државне заједнице Србије и Црне Горе, прекинуо је своје ћутање.

У обраћању јавности у августу ове године, 65-годишњи Маровић је рекао да је његова породица „доведена до руба физичке егзистенције“ због скандала из 2015. када је ухапшен због оптужби за корупцију.

„Мом сину су одузели стан у којем је живео и сада нема где да живи,“ рекао је између осталог Маровић.

Међутим, према истраживању БИРН-а, Маровићев 37-годишњи син Милош, који је такође побегао у Србију избегавајући затворску казну, далеко је од финансијске пропасти.

Маровић млађи власник је преко сто хектара земље у Србији, чија је вредност, према појединим проценама, већа од милион евра. Маровић је и у послу производње малина, а имовина фирми, чији је власник био или је још увек, вредна је више стотина хиљада евра, показује истраживање БИРН-а.


Иако Светозар Маровић тврди да његов син „нема где да живи”, Милош Маровић је као своју адресу становања пријавио луксузну зграду у Београду, на Врачару, која је у власништву неколико познатих регионалних бизнисмена са пословним везама у Русији.

17.07.2009. Милос Маровиц Син Светозара Маровица ФотоИако је Светозар Маровић у недавном интервјуу навео да су његовом сину одузели стан и да нема где да живи, истраживање БИРН-а показује да је он далеко од финансијске пропасти; Фото: Вијести

БИРН је контактирао Маровића у вези са његовим пословима преко адвокатице Радмиле Kрстић, међутим, након што смо питања проследили мејлом, Kрстић је истакла да он није тренутно у могућности да одговори, јер је већи број чланова његове породице позитивно на ЦОВИД-19.

„Kонтактираћемо вас након стабилизације ситуације“, написала је Kрстић.



Србија као сигурна кућа

Светозар Маровић био је суоснивач Демократске партије социјалиста (ДПС), која је ове године изгубила власт након три деценије непрекидне владавине, а био је и један од најближих сарадника Мила Ђукановића. Између 2003. и 2006. био је председник Државне заједнице Србије и Црне Горе, која је укинута након што је Црна Гора тесном већином изгласала независност.

Маровић је ухапшен крајем 2015, а након нагодбе са тужилаштвом осуђен је у септембру 2016. на затворску казну од три године и 10 месеци због низа оптужби за корупцију у родној Будви. Такође, наложено му је и да врати износ од око милион евра. Пре него што је побегао у Србију, остало му је да одслужи годину и десет месеци затвора.

Светозар Маровић је ухапшен крајем 2015. Пре него што је побегао у Србију, остало му је да одслужи годину и десет месеци затвора. Фото: Вијести





Његов син Милош такође се изјаснио кривим у вези са противправном продајом општинског земљишта у индустријској зони Јаза у близини Будве, чиме је општински буџет оштећен за 1,4 милиона евра. Маровић млађи је осуђен на затворску казну од годину дана, а наложено му је и да врати 380,000 евра, што је и учинио. Међутим, и отац и син су затвор избегли и сада безбрижно живе у Србији.

Милош Маровић је у међувремену добио и српско држављанство. Од тужилаштва је тражио да своју једногодишњу затворску казну служи у Србији, али никада није одслужио ни дан. Према црногорском закону, рок за одслужење његове казне и формално је истекао 16. септембра 2020, а ту одлуку још увек треба да потврди Виши суд у Подгорици.

Упркос јавним жалбама, њихови проблеми са законом их нису довели ни близу банкрота, показује истраживање БИРН-а.



Пољопривредни газда у послу са малинама

Од момента пресуде и бекства у Србију, Милош Маровић је стекао више од 130 хектара земље у Војводини.

Агроекономисти процењују да се вредност поседа у Војводини креће између 9.000 и 10.000 евра по хектару. БИРН је нашао огласе за продају пољопривредног земљишта по цени од 10.300 евра по хектару у општини Нови Бечеј, где Милош Маровић поседује 107 хектара. По тим ценама, Маровићева земља вреди више од милион евра.

Маровић је започео и бизнис са малинама. Он и његов партнер Александар Булатовић су 2017. основали предузеће „Агро пројекат“ регистровано за “гајење дрвенастог, жбунастог и језграстог воћа”.

Булатовић је у фирми имао удео од 20 процената и допринео је земљом вредном 21.400 евра, према подацима Агенције за привредне регистре. Маровић је у капитал фирме уписао 86.000 евра, али није јасно да ли је, и када, тај новац стварно унео у предузеће.

Брзо након оснивања, у новембру 2018, Булатовић је пренео свој удео у власништву на Маровића, чиме је овај постао једини власник. Kапитал компаније је крајем те године додатно нарастао за око 176.000 евра, колика је вредност плантаже малина коју су њих двојица засадили, према процени у коју је БИРН имао увид, а коју су извршили стручњаци са Пољопривредног факултета у Београду, које је унајмио Маровић. Те године, „Агро пројекат” је зарадио 24.000 евра.

Шест месеци касније, у тренутку када је вредност капитала компаније била 314.000 евра, Маровић затвара фирму. „Агро пројекат” је званично престао са радом у јануару ове године, а Маровићу су, између осталог, на располагању остали „готовински еквиваленти” у вредности од 270.000 евра.

Међутим, Маровић и Булатовић нису потпуно напустили овај бизнис. У октобру 2018, месец дана пре него што је продао Маровићу своје акције у „Агро пројекту“, Булатовић је основао „
Fruit Universe“, која је сада власник земље на којој је „Агро пројекат“ имао своју плантажу малина.

Исте године, Маровић је основао фирму „
Mattea Agrar“ која се бави истом делатношћу. Ова компанија још увек постоји, али није активна, према подацима из АПР-а.

У Министарству пољопривреде су за БИРН истакли да ниједна од три горепоменуте компаније није добила субвенције нити било какве подстицаје од државе, што је чињеница која збуњује многе који се баве узгојем малина, јер скоро свако ко почиње рад у том сектору може да добије помоћ од државе само ако се пријави.

„Уопште није паметно пропустити такву прилику,“ рекао је један произвођач малине и дугогодишњи прималац субвенција, који је тражио да остане анониман. „Чудно је што то нису искористили“.

У телефонском разговору Булатовић је потврдио да је расположен да разговара са новинаром БИРН-а, наводећи да ће га позвати за 20 минута, чим заврши пословни састанак, међутим, након тога није одговарао на позиве и поруке.



Елитно „пребивалиште” и елитни бизнисмени


Тврдња Светозара Маровића да његов син практично нема кров над главом изузетно је натегнута. Пријављено место пребивалишта Милоша Маровића је на Врачару, у луксузној згради са обезбеђењем, која је у власништву неколико богатих бизнисмена. За неке од њих се сматра да су блиски Светозару Маровићу, а један стан у згради припада ширем члану породице Маровић, открива БИРН.

Један од власника зграде је Душко Kнежевић, власник црногорске „Атлас банке” и више компанија у тој држави. Kнежевић је, такође, оптужен у Црној Гори за злоупотребу положаја. За њега се верује да тренутно живи у Лондону, а 2019. је доспео у жижу јавности након што је медијима признао да је 25 година финансирао Ђукановићев ДПС. Маровићева изјава из августа, његова прва након четири године, била је управо део разговора са Kнежевићем, који је преношен уживо на интернету.

Власници зграде у којој је пријављен Маровић су и два српска бизнисмена позната по раду у Русији – Небојша Шарановић, власник кипарске инвестиционе компаније „Kappa Star Limited“, која контролише велики број фирми у Србији и региону и Десимир Међовић, који се обогатио на грађевинским пословима у Русији.

Ни Светозар ни Милош формално нису пријављени као власници стана у згради, међутим, један апартман припада Ђорђију Прелевићу, брату Маровићеве супруге Ђорђине. Интересантно, заложно право на Прелевићев кредит за куповину стана од 109 метара квадратних, имала је компанија „Tradeunique” која је била укључена у изградњу пословног центра ТQ Плазза у близини Будве – истог пројекта због којег су Маровић и његов син били ухапшени.

Власник „
Tradeunique-а” је Мирко Латиновић, још један бизнисмен са везама у Русији. Латиновић је такође био оптужен за малверзације приликом изградње пословног центра у Будви, али је накнадно постао сведок тужилаштва у случају против Маровића. БИРН је компанији „Tradeunique” послао питања у вези пословног односа са Ђорђијем Прелевићем, братом супруге Светозара Маровића, али до објаве текста нисмо добили никакав одговор.


* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

''Будите Црногорци, али и пре и после подне'' - Интелект без душе - КМ Новине

Промоција Црногорског интелектуалног клуба - ЦГИК у оквиру ''институција'' шиптарских сепаратиста, у српској јавности није изазвала готово никакву пажњу. Истраживали смо због чега? Поред немуште САНУ и одсуства сваког стваралачког и мисаоног прегалаштва нашег народа у овом карактеристичном тренутку, сигурно да ни некакви ''интелектуални'' клубови не могу добити на значају.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

Јово Вукелић: САД, NATO и Запад су од почетка били против постојања заједничке државе Србије и Црне Горе - КМ Новине

Јово Вукелић: САД, NATO и Запад су од почетка били против постојања заједничке државе Србије и Црне Горе Да подсетимо, само неколико дана касније у интервјуу „Политици" (види интервју на Блогу, Коштуница: Расплет налаже нове изборе у СРЈ и Србији, 11.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

Његошев маузолеј направљен да заувек раздвоји Црногорце од Срба - КМ Новине

Зла масонска замисао - српски владари су традиционално сахрањивани у храмовима и портама „Свој последњи сусрет с угледним хрватским историчарем и политичаром (некадашњим хрватским емигрантом у САД) Матом Мештровићем, сином славног хрватског и југословенског вајара Ивана Мештровића, имао сам 5.




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: Бирн    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

1 коментар:

  1. СРАМНО ЈАДНО БЕДНО ПО СРБИЈУ И СРБЕ ,СРБИ КОЈИ СУ СТВОРИЛИ СРБИЈУ СУ РОБОВИ ЦРНОГОРАЦА ЛИЦАНА ХЕРЦЕГОВАЦА,..

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине