Вести:

недеља, 6. децембар 2020.

Балет, ем у Грачаници, ем онлајн... Шта још Срби могу да пожеле?

недеља, 6. децембар 2020. | Уреднички колегијум 0

Балет, ем у Грачаници, ем онлајн... Шта још Срби могу да пожеле?

Иститут за уметничку игру из Београда у сарадњи са Домом културе Грачаница, наставиће од сутра са онлајне наставом класичног балета за ученике те Школе балета у Грачаници, објавили су. 

#balet #Gračanica #Kosovo #Metohija #Srbija #KMnovine

Наставу за децу воде Милица Безмаревић, прва солисткиња балета Народног позоришта у Београду и педагог класичног балета, Никола Кораћ, студент Института за уметничку игру и корепетитор Ана Спремић.

Школа балета у Грачаници има више од 70 ученика подељених у две групе који раде по плану и програму Института за уметничку игру.

Ова установа је основана 2017. године на иницијативу Снежане Петровић уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.


И то је вест о овој школи. Рекло би се - добра ствар. Међутим, осим што је школа балета отворена у једном селу, Грачаници, коме као и сваком селу на КиМ све друго много више треба, она подстиче и мере које додатно сужавају простор становништву ионако ограничене слободе кретања. Свакако да треба бити опрезан и чувати се али овде се пројавио још један проблем.

О Србима са Косова и Метохије старала се њихова држава, што је логично и природно. Иако не као данас али је и у време Милошевића могао више да напредује онај ко је у странци па су многи то и користили. Међутим, након окупације КиМ 1999. године, са одговорнима на власти који су буквално први побегли, одлази и део вредних и способних људи. Нарочито из Приштине која се иселали у једном дану, готово свих 40.000 Срба је напустило тај град. Остаје их тек стотинак у неподношљим условима и сталној животној угрожености. Социјалистичка власт, коју су чинили махом људи огрезли у безакоњу и криминалу према свима, да не би била једина која напушта простор Косова и Метохије, застрашује, шири панику и за собом одводи колико год може цивилног становништва. Рупу која је тако настала покушава да употпуни Епархија рашко - призренска и епископ Артемије који сабира око Цркве све што иоле вреди.

Тако организовани почињу да окупљају оне који знају да раде било шта како би вратили живот у српске средине које су сад махом сеоске. Тада долазе не они који су ту живели и били издани од власти већ они који су препознали прилику и шансу да се домогну одређене функције, новца, привилегија. Њима је то био једини мотив, тај мотив их и данас води. Ти људи данас управљају Грачаницом и управо Домом културе у комепостоји ова балетска школа. Иако српски, овај Дом културе функционише у оквиру шиптарског, сепаратистичког система али се водећи људи не одричу ни такозваних "косовских" плата. За узврат, у том Дому културе се редовно ПРОСЛАВЉА да шиптарске "општине" Грачаница. Иначе, обавезно је и неизбежно да свако ко је запослен, а камоли обавља ма какву важнију функцију, буде члан "Српске листе" односно Српске наредне странке. О њиховим резултатима сведочи следећа фотографија.



А колика је брига о том народу схватићете када причате са било којим младим човеком. Они мисле да су слободни, рећи ће вам да могу да се крећу било куда и у свако време. Али када их питате да ли смеју да иду у Приштину, Гњилане, Пећ и било који град, одговориће ће вам да не смеју.

Њих нико није "упутио" у услове њиховог живота. Нико им није рекао да су најпотчињенија класа у Европи, да су народ са најмање права. Није јер то нису "пројекти" који су исплативи. За такве ствари и приче западни спонзори не дају пара. О животима и судбини тих Срба нико не брине јер то нико и не плаћа! Али ће организовати "школу балета", "школу калиграфије", "школу филма" па и школу напредне свемирске технологије ако треба само не људе који ће се борити за своја права, за свој идентитет, за свој народ. Јер то - нико не плаћа.

Зато ће и отворити и затворити сваку "школу" у моменту када то спонзори пожеле. Не зато што је то брига о том народу, него зато јер неко плаћа да се тако чини. Тако ће они којима је слобода кретања ограничена са једне стране бодљикавом жицом, са друге страхом да ће бити убијени јер су Срби, сада моћи да се "крећу" онлајн.

* * *

Ако сте стигли довде, онда треба да знате и ово:

КМ новине су једини потпуно независни медиј са Косова и Метохије
и то са поносом истичемо. Али... слобода ипак кошта, као и борба.

Да би смо могли и даље реално да извештавамо о ономе што други искривљено представљају или прећуткују, потребна нам је ваша
подршка јер све што ради у корист истине о Србији и њеном народу, данас је препуштено себи. Тако је и са нама.

Кликом на поље испод, износом који сами одређујете, помажете да наставимо да трајемо!



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com




Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

СНС кадрови албанизују српску децу у Грачаници - КМ Новине

У спортском комплексу "Драган Џајић" у Грачаници одржана је "церемонија доделе признања и спортских награда" за најуспешније ученике и спортисте. Наиме, "Општина Грачаница" је обезбедила награде за најуспешније ученике основних и средњих школа као и спортисте и спортске клубове који су остварили запажене резултате током претходне године.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

Иван Максимовић: Сабирање Вучићевих Срба, одузимање српске земље - КМ Новине

Иван Максимовић: Сабирање Вучићевих Срба, одузимање српске земље Напредњачка Србија успешна је у само једној области, сламању сопствене државности. Због тога не може а да не забрине сваки потез који повуче влада нарочито они за које сазнајемо путем медија а иза њих стоји Александар Вучић.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

Теодосије 'освештао' прву цркву коју гради тзв ''република Косово''! - КМ Новине

Почетак изградње новог храма на територији Епархије рашко-призренске финансираног парама тзв. "републике Косово", по свему судећи представља и почетак изградње "косовске православне цркве", посебно имајући у виду редовне међуверске сусрете и Теодосијево ангажовање у њима. Ова, слободно можемо рећи, политичка "црква", посвећена је једном од најуспешнијих српских владара и једном од највећих бораца и државника за све време постојања Србије - светом Деспоту Стефану Лазаревићу.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине