Вести:

петак, 4. децембар 2020.

Драгољуб Милановић из Штрпца стваралаштвом побеђује психолошки притисак Корона агенде

петак, 4. децембар 2020. | Уреднички колегијум 0

Драгољуб Милановић из Штрпца стваралаштвом побеђује психолошки притисак Корона агенде

Човек не мора да буде инфициран Корона вирусом да би био погођен утицајем јер, иако под знаком питања и сумњиве оправданости, пандемија је створила огроман психолошки притисак на људе са којим се на личном плану води много већа борба.

#Драгољуб #Милановић #Штрпце #Корона #Вирус #Скулптура #Уметност #Косово #Метохија #Вести #Kosovo #Metohija #vesti #RTS #Kosovoonline #TANJUG #TVMost #RTVKIM #KancelarijazaKiM #Kossev
Драгољуб Милановић / Фото: Лична архива

Исто тако, није неопходно ни бити заражен вирусом, да би победио његову опаку природа која је своје пипке већ увукла у све поре нашег живота. Успешно се са тим изборио саговорник КМ новина,  Драгољуб Милановић из Штрпца и то стваралаштвом.

Злоупотребом опасности од вируса Ковид - 19, медији стварају огроман притисак на свакодневни живот и психу људи широм света. Много је њих који су због тога у паници постали опседнути дневним извештајима непрестано хранећи сопствени страх. Изборити се са тим, велика је ствар а опет, док се многи муче како да се ослободе нагомиланог стреса и тескобе коју паника агенда Корона вируса изазива, Драгољуб то чини без превише напора и то са фантастичним крајњим резултатом.

У интервјуу за КМ новине он открива како се носи са тим. У томе му помаже породица али и "стара љубав". Још удетињству је заволео аутомобиле, фотографију, снимање... Тако се понајвише определио за механику.

"Све што видим, било који део машине, видим га у три димензије,  видим шта је позади. Одувек је тако било. Неке ствари не могу да објасним. Много тога сам направио, сам осмишљавао и радио их у дрвету, металу и другим материјалима. Тако ме и ова "Цорона" инспирисала. Више пута је на телевизији приказано како стручњаци виде овај вирус и то ме је подстакло да га направим од гвожђа" започиње Драгољуб причу о свом уметничком раду.

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:



"Тако нисам мислио на Корону и време је пролазило без нервозе на моје велико задовољство".

"Пошто сам у пензији већ скоро пет година остало ми је материјала од мењача које сам ја једини у околини поправљао. Нисам могао да седим и гледам ТВ, алат нисам продао, јер сам држао једну малу гаражицу за оправку возила. Тако сам се "лансирао" да радим нешто по својој вољи. Свашта сам направио" каже он.

Поклопило се са његовим занимањем да је војску служио у ЈНА као тенкиста на полигону за обуку гађања у покретне мете. Моћна машинерија и оклопна возила оставила су на њега јак и трајан утисак који је и данас веома изражен у његовом стваралаштву...


Kако то већ бива, са одласком у пензију мења се и његов живот.

"Од кад сам отишао у пензију људи су схватили да више немају доброг аутомеханичара који је свашта поправљао. Времена се мењају, сад никоме не требам, нико никога не шиша сви су богати, и моји пријатељи су окренули леђа. Често кажу да ништа не могу да постигнем, кажу 'видиш и сам овде има школованих који раде само за себе и појединце који их подржавају'. Да могу, пустио би ову моју Корону "на испашу" за појединце који уништавају Сиринићку жупу" каже Драгољуб мало у шали, мада и не сасвим... Тужно је како народ и лепота овог краја ништа не значе једном броју људи жељних да остваре искључиво личне амбиције" каже наш саговорник.

Драгољуб је задовољан тиме што он, за разлику од многих, има чиме и уме да се ослободи кроз медије нагомиланог стреса и зато наставља да ствара.

"Kада би више људи пронашло и предало се свом неком малом сакривеном задовољству, и сами би били срећнији. Не би, или би много мање, размишљали о актуелним недаћама. То мало задовољство, барем код мене, траје нешто дуже време, осећам се срећним због тога, задовољан сам. Исто тако ме чини задовољним када нешто интересантно снимим или фотографишем па прикажем свима, пренесем реалност, упозорим на оно што их чека" објашњава Драгољуб за КМ новине како би се тиме променило и расположење народа када би се више посветили ономе што их чини срећнима него пичи о самој пандемији Корона вируса.

Осим умености, њега чини срећним и народна свест о потреби очувања српског идентитета.

"Дивим се када видим како људи чувају своју традицију, вер... пуно ми је срце кад видим колико младих иде у Цркву, како се договарају ко ће идуће године бити домаћин славе. Сећам се када смо градили цркву Светог Стефана на Брезовици, колико нас је ту било. Сви смо осећали велику радост што ћемо имати где да се помолимо. То ме крепи, ни сада ми није тешко па сваке године, кад је слава, снимам до касно увече" са нескривеним задовољством прича нам Драгољуб.

Овај човек истински необично снажне и позитивне енергије, успео је да створи завидан архивски материјал о догађајима и животу српског народа Сиринићке жупе. Све то из чистог ентузијазма. Поред тога он наставља да ствара и на ликовном плану а као што видимо, и ту је већ настају дела вредна пажње, самим тим постао је узор и пример могућности да се пронађе начин и исплива из опште смутње која је захватила свет.

Разговарао Иван Максимовић



Ако сте стигли довде, онда треба да знате и ово:

КМ новине су једини потпуно независни медиј са Косова и Метохије
и то са поносом истичемо. Али... слобода ипак кошта, као и борба.

Да би смо могли и даље реално да извештавамо о ономе што други искривљено представљају или прећуткују, потребна нам је ваша
подршка јер све што ради у корист истине о Србији и њеном народу, данас је препуштено себи. Тако је и са нама.

Кликом на поље испод, износом који сами одређујете, помажете да наставимо да трајемо!



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

Брезовица: Река Лепенац избацила цеви МХЕ из свог корита и променила ток (ВИДЕО)

Брезовица: Река Лепенац избацила цеви МХЕ из свог корита и променила ток (ВИДЕО) #Бујица, #Цеви, #Мини_хидроелектране, #МХЕ, #Србија, #Брезовица, #Штрпце, #Шар-шланина, #Косово, #Метохија, Река Лепенац на најлепшој српској планини, Брезовици, чији је ток сабијен у цеви за експлоатацију мини-хидролекетране у изградње, избацила је јуче цеви из свог корита и променила ток.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

Штрпце: Народ се на Преображење масовно заклео да неће дозволити изградњу МХЕ (ВИДЕО)

Изградњу мини хидро-електрана на најлепшој српској планини, Брезовици, до сада је једино народ покушао да спречи. Издани од свих, на Преображење су масовно положили заклетву у овдашњој цркви.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

Звонко Михајловић: У Штрпцу бранимо легитимна права - чини се да је и СНС умешана у прљав посао (ВИДЕО)

Звонко Михајловић: У Штрпцу бранимо легитимна права - чини се да је и СНС умешана у прљав посао (ВИДЕО) #Kosovo #Metohija #Srbija #Štrpce #MHE #Protest #Elektrane Брутално малтретирање и повређивање Срба у Штрпцу узбуркало је домаћу јавност. Један од присутних, Звонко Михајловић, последњи председник ове општине по систему Р.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине