Вести:

среда, 25. новембар 2020.

Михајло Т. Макић: Судија Небојша Симеуновић не сме бити заборављен

среда, 25. новембар 2020. | Уреднички колегијум 0

Ускоро се навршава 20 година од убиства судије Небојше Симеуновића за кога се каже да је - најпоштенији судија у Србији. Тим поводом КМ новине објављују отворено писмо и захтев да он не буде заборављен.
#Михајло #Макић #Судија #Небојша #Симеуновић #Нестанак #Убиство #Косово, #Метохија #Вести #Kosovo #Metohija #vesti #RTS #Kosovoonline #TANJUG #TVMost #RTVKIM #KancelarijazaKiM #Kossev


Пише: Михајло Т. Макић




ОТВОРЕНО ПИСМО

Председница Друштва судија Србије

Председница Удружења тужилаца Србије

Председник Удружења судија и тужилаца Србије

Председник Форума судија Србије

Председник Алумни клуба Правосудне академије


Б Е О Г Р А Д


Поштовани,

Подсећам Вас, да се 7. новембра 2020. године навршило двадесет година од нестанка Небојше Симеуновића, судије Окружног суда у Београду. Дана 3. децембра 2020. године навршиће се двадесет година од проналаска његовог тела у реци Дунав поред Ушћа у Београду.


Судија Небојша Симеуновић је био дежурни истражни судија Окружног суда у Београду у ноћи између 3. и 4. октобра 2000. године. Те ноћи, судија Симеуновић је у складу са законом, одбио захтев Окружног тужиоца Београд да распише потерницу и одреди хапшење и притварање челника ДОС-а Бориса Тадића и Небојше Човића, као и комплетног штрајкачког одбора рудника Колубаре. Оваква одлука судије Симеуновића није била у складу са очекивањима челника режима Слободана Милошевића. Следи 5. октобар 2000. године и пад Слободана Милошевића. Освета судији Небојши Симеуновићу лебдела је у ваздуху, док су се поједини челници ДОС-а зближили са појединим челницима бившег режима.

Нестанак судије Небојше Симеуновића 7. 11. 2000.године пријављује његова сестра Јелена Симеуновић. Дана 3.12. 2000. године пронађено је његово тело. Дежурни истражи судија и јавни тужилац не излазе на лице места ради обављања судског увиђаја, по казивању судијине сестре Јелене. Према одредбама тада важећег Закона о кривичном поступку излазак истражног судије и јавног тужиоца је био обавезан у оваквим и сличним ситуацијама.

Према изјавама сестре судије Симеуновића и њеног пуномоћника обдукциони налаз има одређене недостатке. У телу судије Симеуновића пронађен је амонијак који је највероватније изазвао његову смрт.

Прва исхитрена и неоснована верзија, да је судија Небојша Симеуновић извршио самоубиство, полако пада у воду и клупко почиње да се одмотава.

Председник Србије Борис Тадић изјављује 2010. године, да рудари Колубаре, Небојша Човић и он, сво време трагају за истином о смрти судије Небојше Симеуновића и да верују да званични извештај о смрти судије Симеуновића није тачан. Инсистирају да се мора сазнати права истина о смрти судије. Одмах је реаговала Републичкиа јавна тужитељица Загорка Доловац и Више јавно тужилаштво у Београду је покренуло предистражни поступак у циљу расветљавања узрока смрти судије Небојше Симеуновића.

Прошло је десет година, званичног обавештења надлежних органа нема о току предистражних радњи о случају нашег колеге Небојше Симеуновића нема.

Поштоване колегинице и колеге, немамо право да ћутимо. Не смемо препустити забораву нашег колегу Небојшу Сименовића.

Имамо професионалну и колегијалну обавезу да реагујемо.


На основу свега напред наведеног ,предлажем:

1. Да организујете заједничку конференцију за штампу дана 3.12.2020.године поводом двадесете годишњице проналаска тела покојног судије Небојше Симеуновића и затражите од надлежних органа наставак предистражних радњи у циљу расветљавања узрока и свих околности везаних за смрт судије Симеуновића.

Да у својству учесника на конференцију позовете Јелену Симеуновић, њеног пуномоћника адвоката Милорада Пањевића, челнике ДОС-а Бориса Тадића и Небојшу Човића сви из Београда, као и чланове штрајкачког одбора рудника Колубаре из Лазаревца.

2. Да након одржане конференције издате заједничко саопштење,

Судија Небојша Симеуновић

3. Да почев од ове, па сваке следеће године 4. октобра организујете конференцију за штампу, евоцирате успомене на судију Небојшу Симеуновића и захтевате од надлежних органа интезивирање истражног поступка у циљу расветљавања узрока и свих околности везаних за смрт судије Небојше Симеуновића,

4. Да покренете иницијативу пред надлежним органима да 4. октобар буде дан независности српског правосуђа у знак сећања на часног, храброг и одважног судију Небојшу Симеуновића.


У Деспотовцу
дана 21. 11. 2020. године
Михајло Т. Макић,
судија у пензији из Деспотовца
бивши члан УО Друштва судија Србије
ИМЕЈЛ : mihajlomakic@gmail.com




Ако сте стигли довде, онда треба да знате и ово:

КМ новине су једини потпуно независни медиј са Косова и Метохије
и то са поносом истичемо. Али... слобода ипак кошта, као и борба.

Да би смо могли и даље реално да извештавамо о ономе што други искривљено представљају или прећуткују, потребна нам је ваша
подршка јер све што ради у корист истине о Србији и њеном народу, данас је препуштено себи. Тако је и са нама.

Кликом на поље испод, износом који сами одређујете, помажете да наставимо да трајемо!



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

ФЕЉТОН: Тајна шифра „С/1999/648“ У Резолуцији 1244 СБ УН - подметање и последице њене примене - l део

"Завера САД, Ватикана и Немачке против православља, па према томе и против српског народа, договорена је 1976., 24. године, пре оружане агресије НАТО пакта" Ускоро се навршава 21 година од доношења Резолуција СБ УН 1244 којом је окончана НАТО агресија чије су последице по државу и здравље екстремне и данас.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

Бенефицирани радни стаж за све Србе на Косову и Метохији

Албански терористи су убили децу у Гораждевцу,жетеоце у Старом Грацком, хапсе и Србе у Ранилугу, Шилову Горњем Кусцу, краду стоку у српским енклавама. Албански терористи, под окриљем такозваних међународних снага КФОРА, врше терор над Србима са малим прекидима од јуна месеца 1999.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

Михајло Макић: Хеј Србине, стави прст на чело, па сачувај своје родно село!

Народни мудрац је казао „Ако је село снажно и јако, онда је и држава снажна и јака ". Српски сељак је одувек био човек за све прилике. Некада је на селу живело више народа него у градовима. Српски сељак је увек умео да своју државу храни, а кад је требало и да је од непријатеља брани и одбрани.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине