Вести:

понедељак, 14. септембар 2020.

Дејан Баљошевић: Руси, ми и Запад

понедељак, 14. септембар 2020. | Уреднички колегијум 0

Однос Срба и Руса одувек је окупирао пажњу "Запада". На блиске везе ова два православна и словенска народа, одувек су гледали са подозрењем и свим силама настојали да их прекину.

#Rusija #Zapad #Srbija #Kosovo #Metohija #Amerika
Илустрација: КМ новине



















Пише: Дејан Баљошевић



Да је то и сада тако, показује и један одломак из мојих разговора, који сам, као тадашњи Координатор Координационог центра РС за општину Ораховац, водио са представницима међународних организација на КиМ, 2007. године

Представници међународних организација на Косову и Метохији, пре свега они са Запада, су знали, нарочито пред једнострано проглашење независности Косова од стране Албанаца, које је по њима било очекивано и логично, а ја бих рекао од њих самих претходно и припремљено, да ми, као тадашњем представнику локалне српске заједнице, постављају питања, као што су:

• Да ли очекујемо да ће нас Русија бранити?
• Да ли очекујемо да ће нам Русија помоћи да сачувамо Косово
и Метохију?
• Да им објаснимо нашу, по њима, ирационалну везаност за
Русе. итд.

Одговарао сам им отприлике овако: „Ми Срби и Руси имамо много тога заједничког. Заједничку веру - православну, заједничко порекло - словенско, сличан језик, културу, обичаје, слично писмо – ћирилићно, сличну страдалну и бурну ратну историју кроз коју смо увек били савезници и много тога још сродног крвног и духовног, и дуго бих могао да вам набрајам по чему смо све слични и зашто је логично да нас Руси доживљавају као своју браћу и да нас бране. Заправо, они нас, пре свега, бране и зато што сматрају да је правда на нашој страни, јер ми никог нисмо напали, већ се само бранимо, бранимо свој државни суверенитет и територијални интегритет, што је по свим мећународним законима, легитимно право сваког народа. А реците ви мени шта ви са Запада имате заједничког са косметским Албанцима, на чију сте страну тако великодушно стали и због којих сте нас бомбардовали. Удаљени сте од њих и географски и куртуролошки, немате заједнички језик, порекло, не делите исте вредности и др.“

Ово моје контра питање збуњивало би представнике међународних организација и услед затечености остајали би без коментара, па бих, да би им помогао, сам давао одговор у наставку разговора.

Дејан Баљошевић
„Једино што ви са Запада имате заједничког са Албанцима је заједнички непријатељ – Срби. Ваши геостратешки циљеви у походу на исток су се поклопили са Албанским циљевима за стварањем велике Албаније и сви други разлози за оправдавање бомбардовања Србије су чиста лаж и пропаганда.“

Сећам се да ми је један од њих, коме се моје објашњење наших блиских веза са Русијом, није свидело, подсмешљиво и да би ме испровоцирао, рекао: „Русија има своје велике проблеме и не очекујете ваљда да ће се у таквој ситуацији бавити вама, тако да не разумем ваша очекивања и наду коју полажете на Русију, уосталом Русија није у браку са Србијом, да би имала некакве обавезе према вама“.

Одговорио сам му: „Свака држава па и Русија има своје проблеме, али их свака озбиљна држава сама и решава, не запостављајући при том своје спољно-политичке интересе и обавезе. А ако на однос између Србије и Русије гледате као на неки брак, као што сте рекли, верујте да, ако је то тако, онда је он склопљен из љубави а не из рачуна какав сте ви са Запада склопили са Албанцима. Сложиће те се са мном да је брак из љубави моралнији, чистији а и од Бога благословен, за разлику од брака из рачуна.“




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

Циљано насиље Шиптара над Србима не престаје, траје и даље

Поводом мартовског погрома Шиптара над Србима седамнаестог марта 2004. године. Што су нам Албанци више наносили неправду, ми Срби, постајали смо свеснији да смо на праведном Божијем путу, путу страдања. За мартовски погром многи су мислили да ће бити последње насиље које су Албанци починили над Србима, јер је био толиког интензитета да је коначно морао да скрене пажњу међународној заједници на послератно страдање Срба на Косову и Метохији.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

Документарни програм: Живети у Ораховцу

уторак, 06. март 2018. | КМ новине Радио емисија Београда 202 У овој аутентничној и храброј причи чућете како данас живе Срби на Косову и Метохији, како они доживљавају оно што се дешава али и шта мисле о Бриселском споразуму и како виде своју будућност кроз сведочење О животу без слободе, страху, али и поносу - у причи ауторке Ораховац, место у коме је пре рата живело 2.500 Срба, данас је углавном насељено Шиптарима.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

Кућа у Орахoвцу изгорела вероватно из жеље Албанаца за забавом (ФОТО, ВИДЕО)

"Лично мислим да то није узрок пожара, већ да се ради о намерном паљењу кућа, којом су Албанци, у еуфорији славља Нове године, из хира, зачинили весеље, како би новогодишњу ноћ додатно себи учинили узбудљивијом". У новогодишњој ноћи, нешто после 03:00 часа, нестала је струја у горњем, српском делу Ораховца.

 

КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине