Вести:

петак, 18. септембар 2020.

''Брат мој'', наш и печат нашег времена у новој песми Предрага Јакшића

петак, 18. септембар 2020. | Уреднички колегијум 0

"Полакомио се лако путем лаким да крене, Србин да не буде, Брат мој" стихови су нове песме Предрага Јакшића, драматурга, песника и филмског ствараоца.

''Брат мој'', наш и печат нашег времена у новој песми Предрага Јакшића


Јакшић је већ сасвим јасно дефинисао себе као уметника отпора и непристајања* кроз своје стваралаштво, и један је од најаутентичнијих представника ангажоване и критичке поезијекод Срба.

Његова нова песма "Брат мој" због онога што је акумулирала у себи представља снажан поетски документ нашег времена и онога какви су постали они који су дужни да се о духу овог народа старају, пасвојим отпадништвом и дух народа заторовали.

За КМ новине Јакшић говори о томе како је песма настала и шта га је подстакло да на тај начин реагује, да о томе проговори.


"Написана је брзо што значи да се дуго стварала. Унутрашњи је порив био јак, а повод је ово што се дешава око нас са српским народом, и равнодушношћу које наш народ већ дуже време показује према сопствеом пропадању свуде по српским земљама, а у самој Србији понајвише.

Огроман кукавичлук, пре свега пропагиран од стране највиших државних и црквених институција, какав није виђен колико ја познајем српску историју, никада. Готово потпуно сагласје и жељи свих народиних представника да српски народ промени идентитет, буквално да се прода, и тиме нестане као заветни народ. Чини ми се као да је терет ношења српског имена толики да свака ситница може да преломи човека да се одрекне сопствене суштине и да одбаци себе, а ситница и јесте све када се упореди са Истином.

И ако смо искрени не морамо гледати далеко и размишљати о другима, свако од нас има такве примере и у свом најближем окружењу, и у породици које то више и нису, а некада је то окружење и огледало, што доказује да је ова појаве узела размере катастрофе. Не знам како је заиста било пре, сем онога што сам читао, но делује ми да смо поново на путу потпуног отпадништва, и да ћемо поново морати да претрпимо жесток казну да би дошло до искупљења. Сад, да ли ће се то десити или неће, то зависи и од тога хоће ли остати некога ко је рад да се искупљује. Ово зато и није песма о нацији, већ о одбацивању Истине. Кад је одбациш, а то значи и када пристанеш на компромис и када заћутиш када треба да се изјасниш, тада више ништа није важно и све постаје бесмислено. Истина не трпи компромис. И ти који компромис предлажу, шта год тај компромис био, и ти који га прихватају, јесу људи који живе у лажи, зато једина алтернатива и јесте пуки материјализам, тиме и неминовно проподање, што и гледамо свуда око нас.

Није случајно што православци једни друге зову браћом, јер ми то јесмо. Сви смо ми браћа Бога Живога. А Бог нам није дао да бисмо одбацивали и продавали, већ да бисмо хранили и бранили. Зато су те издаје толико страшне, јер шта је страшније него кад брат твој одбаци себе и Бога у себи. Болно је све то гледати и код неког друго, а тиме болније гледати код свог брата. И још кад брат твој несумњиво одбаци себе, а тиме и Бога, а сматра себе и даље хришћанином задржавајући ритуале којима приступа идолопоклонички, то су баш језиве, језиве заблуде. Такви су зато врло лаки у самоправдању себе када не прискачу у помоћ својим сународницима, својој браћи у невољи, нити их је брига за њихову муку и страдање. Страшан је то испит за све нас" наводи Јакшић одлике времена које су га натерале да напише песму сагледава тренутно стање али истовремено критикује и опомиње... ако још има кога.

Предраг Јакшић / Фото: Стево Мрђен, КМ новине


Нека се свако запита вреди ли да вас неко овако опимње, и који сте Ви од ова два брата?




          БРАТ МОЈ



          Имам брата,

          Србин био.

          Мајка га Српкиња родила,

          И отац му је Србин.

          Није да је то битно.

          Могао је и Рус да буде,

          И Грк,

          Турчин ил' Енглез.

          Бог му дао Србин да буде.

          И био.

          Живота пола.

          И више од пола.

          А онда престао.

          Тек тако.

          И даље он себе Србином зове,

          А није.

          Друго је нешто.

          Ко зна шта.

          Ни он не зна.

          Полакомио се лако путем лаким да крене,

          Србин да не буде,

          Брат мој.

          Брата имам, није Србин.
          И није то страшно ништа,

          Страшно је што се Исус Христ иза имена српског нама Србима

          дао,

          Па ко име српско одбаци тешко ће с друма лакомог сићи.

          Имам брата, Србин није,

          А био је.

          Срце ми се поцепало од туге.

          Плачем још за њим.




Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

* Збирка песама ''Горња соба'' промовисана у Удружењу књижевника Србије

Збирка песама ''Горња соба'', аутора Предрага Јакшића, промовисана је у просторијама Удружења књижевника Србије. Књигу су представили и оњој говорили "Снажан утисак песме су оставиле и на Гордану Влајић која је рекла да Гордана Влајић, књижевница, Миљурко Вукадиновић, књижевник и уредник програма у Удружењу књижевника Србије, песме је читао Милан Вучковић, драмски уметник а o самом настанку књиге говорио је аутор Предраг Јакшић.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

КМ интервју: Предраг Јакшић - Постављањем приоритета разоткрићемо ко нас лаже о КиМ

Зачетник теорије о крипто - ријалитију, драматург и редитељ Предраг Јакшић, гост је КМ интервјуа који нам открива како да видимо ствари које се одигравају тик испред наших очију а замаскиране су лажном "реалношћу".




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Предраг Јакшић: Не постоји ''заједнички јужнословенски језик'' а милиони су убијени јер су им разлике биле битне

Ставити фотографију која приказује једну од најстрашнијих епизода у историји модерног човечанства, у сврху идеолошко-квазиуметничке промоције, још је један доказ зла које прети пре света из области културе.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине