Вести:

четвртак, 17. септембар 2020.

У Хрватској и даље траје лов на Србе

четвртак, 17. септембар 2020. | Уреднички колегијум 0

Полиција Хрватске ухапсила је синоћ крајишког Србина Дарка Штакора (52) са Кордуна. Више ни медији нису заинтересовани.

Фото: Илустрација






 

Штакор је ухапшен 12. септембра при уласку у Хрватску из Мађарске највјероватније на основу локалне потјернице коју је расписало хрватско правосуђе.

Хрватска је самовољно издала бројне међународне потернице махом неутемељене на основу којих је до сада широм света ухапшено око 180 Срба. Хапшење Дарка Штакора је четврто ове године. 

Више је него јасно да Хрватска настоји да масовним судским процесима и хапшењима, крајишке Србе прикаже као агресоре и ратне злочинце али, пре свега, да свим прогнаним Србима јасно покаже да нису пожељни у Хрватској и да заплашисваког ко би и помислио да се врати на своје имање.

Скандалозно је да хрватске власти годину за годином несметано настављају да хапсе крајишке Србе и то на основу лажних доказа расписујући чак, као што је поменуто, и међународне потернице.

Из “Веритаса” наводе да се Штакор није налазио на списку осумњичених, осуђених и оптужених за ратне злочине Државног тужилаштва Хрватске са стањем на дан 30. јун 2017. године, а на којем је било 1.396 имена.

Дарко Штакор / Фото: Лична архива

Према подацима које је породица ухапшеног доставила “Веритасу”, Штакор је са родног Кордуна избегао у августу 1995. године и једно време је живио код сестре у Вуковару, одакле је пре двадесетак година отишао у Немачку где је засновао породицу.

Раније је неколико пута одлазио у родно село и приликом сваког доласка полиција га је испитивала у вези његовог учешћа у рату, што је попримало облик малтретирања, због чега неколико протеклих година није ни одлазио у Хрватску.

У суботу, 12. септембра је кренуо у Вуковар да обиђе мајку и болесну сестру, а у тренутку хапшења у аутомобилу са њим је било двоје малолетне деце.

Допуштено му је да позове супругу која је у недељу преузела децу и одвела их у Немачку, а полиција је Штакора одвезла у истражни затвор у Ријеку где се и сада налази.

Рођаци и саборци ухапшеног свједоче да је Штакор био веома миран и у сваком погледу примерног понашања и да не верују да је било шта учинио што би се могло подвести под ратни злочин.

Из “Веритаса” истичу да је процесуирање Срба за ратне злочине пред хрватским правосуђем, укључујући и хапшења, суђења и отпуштања из затвора, постала свакодневна и уобичајена појава за коју више ни медији нису заинтересовани.

Фото: Илустрација



Државне власти Србија истовремено упорно и из необјашњивих разлога пропуштају да ставе Хрватској до знања да је неприхватљиво да и даље траје лов на крајишке Србе. Ово хапшење је додатни повод да Министарство правде упути протест Хрватској због хапшења Дарка Штакора и затражи да буде пуштен на слободу, јер је, каже, очигледно да се ради у монтираном судском процесу.

Једном броју ухапшених преквалификована су дела ратног злочина у оружану побуну, што има за последицу губитак обештећења за време проведено у притвору.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

Џејсон Харингтон: Упутство за правилно прослављање ратног злочина

Док парадирате около са Зиг Хаил поздравима узвикујући пароле о испијању крви ваших унтерменшен комшија, сваки разговор на тему геноцида мора бити искључиво о томе шта су они учинили, никако о вашем славном рекорду. Кога је брига за то што су Срби издвојили жене, децу и старце Сребренице и аутобусима их отпратили на сигурно, док је „Олуја" била усмерена на цивиле.




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: <

Joш један услов Србији за улазак у ЕУ - брисање прошлости!

Иза општих формулација о "помирењу" и "отвореним питањима" крију се и клипови. Ако жели да напредује у процесу придруживања ЕУ, Србија ће морати да раскрсти са својом прошлошћу! Овај захтев званични Загреб уградио је у свој програм председавања Европскоj унији, које је Хрватска 10. јануара и формално започела.




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

Хрватима благо и српске цркве

На врху листе потраживања према Србији, званични Загреб ставио је повратак културних добара која су склоњена у време рата 90-их и похрањена у неким од културних институција у Србији.



КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине