Вести:

недеља, 20. септембар 2020.

Албанским сепаратистима прети катастрофа - због Корона вируса затворено 5.000 фирми

недеља, 20. септембар 2020. | Уреднички колегијум 0

Око 5.000 предузећа у власништву косовских Албанаца затворено је на Kосову и Метохији због последица пандемије, а овај број до краја године може да буде и већи, пишу медији на албанском.

#Економија #Пропаст #Катастрофа #Косово #Метохија #Сепаратисти #вести #Кмновине

Према речима председника такозване "Kосовске пословне асоцијације" Агима Шахинија те информације су веома забрињавањуће.

"Од марта па надаље, према нашим проценама и информацијама са терена, око 5.000 предузећа је зауставило своју активност, банкротирало и ово је велика брига. Верујем да ће овај број бити још већи до краја године, а процедуре за гашење предузећа су компликоване“, рекао је.

Приштина





Шахини каже да је економија косовских сепаратиста у паду због смањења страних инвестиција као и интересовања локалних предузећа за нове инвестиције.

"Привреда се суочава са озбиљним падом, било због страних инвестиција, било услед пада интереса локалних предузећа за нове инвестиције. Смањила су се и улагања дијаспоре, где смо имали само 10 процената онога што смо имали прошле године, а овом тржишту недостаје око 500 милиона евра свежег новца који долазе из дијаспоре“, навео је он.

Према његовим речима, Фонд за ванредне ситуације, „који има више од 170 милиона евра, и даље се примењује у одсуству закона, а неодговорни посланици оклевају да пруже руку и помогну приватном сектору“, рекао је.

Пандемија је нанела и велику штету Хазизу Тафајту, власнику компаније која се бави прерадом вина.

Рекао је да је затварањем угоститељских објеката њихова производња опала за 70 одсто.

"Пандемија је свуда у свим предузећима изазвала потешкоће. Наравно, код нас је то директно утицало на смањење потрошње, јер више од 70 одсто угоститељскх објеката није радило, па је у том проценту забележен и пад. Надам се да ће ова ситуација бит превазиђена што је пре могуће и надам се да ће институције (косовских сепаратиста) успети да имају на уму да је локалној производњи у овом тренутку потребна подршка да би превазишла ову изузетно тешку ситуацију“, рекао је он.

Бутик "Врхунска мода"одмах поред резербних делова за тракторе, верна је слика "економске" климе код косовских сепаратиста.









Тафај каже да су изгубили су велики део потрошње, али се нада да ће повратком угоститељства бити обновљено локално тржиште.

"Настојали смо да ублажимо ову ситуацију бавећи се другим производима, али и даље су губици проузроковани пандемијом очигледни. Изгубили смо велики део потрошње и надам се да ћемо се повратком угоститељског сектора вратити на тржиште“, рекао је он.

Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

Шиптари приморани да купују маске, рукавице чак и склапеле јер их болнице немају!

Под ознаком "узнемиравајуће" шиптарски медији преносе вести о алармантном стању у оквиру здравственог система под контролом сепаратиста. Чак шта више, такво стање није новост већ "је и даље узнемиравајуће". Готово за сваку сложену терапију мора се отићи ван Косова и Метохије.




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

Катаклизма траје: Око 90 шиптарских лекара напустило КиМ у последња три месеца, по један дневно!

Здравственим установама шиптарских сепаратиста прети несташица лекара што је последица како екстремног сиромаштва које их тера у земље запада, тако и опште неспособности на свим нивоима. Такозвани "Лекарска комора Косова", "Синдикат здравства" и "посланици Скупштине" при сепаратистичком систему на Косову и Метохији изражавају забринутост због чињенице да је око 90 шиптарских лекара за последња три месеца напустило Косово и Метохију, а појава поприма све шире размере, јављају шиптарски медији.




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

Запаљено 1000 бала сена повратничкој породици на Косову

Повратничкој породици у селу Синаје, у општини Исток на Косову и Метохији, јутрос око пола 6 запаљено је 1000 бала сена, јавиле су агенције. У овом селу Срби живе у потпуном шиптарском окружењу. Истој породици пре две године Шиптари су украли и трактор али је породица, као помоћ, добила други како би успела да опстане.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине