Вести:

уторак, 15. септембар 2020.

Црква у Бабином Мосту од потписивања Бриселског споразума оскрнављена по 18 пут! (ФОТО)

уторак, 15. септембар 2020. | Уреднички колегијум 0

Црква покрова Пресвете Богородице у Бабином Мосту, код Обилића, оскрнављена је током претходне ноћи.

#Црква #Бабин #Мост #Сркнављење #Обијена #Разбојници #Албанци #Шиптари


Провалник или провалници у објекат Српске православне цркве ушли су тако што су скинули металну решетку са прозора и упали унутра, изјавио је председник привременог органа општине Обилић Горан Данчетовић.

Данчетовић је рекао да је инцидент узнемирио Србе у Бабином Мосту и подсетио да су прошлог месеца у овом селу Албанци претукли четворицу српских младића.

"Таман се ситуација слегла од тог инцидента, сада опет ово, то је додатни притисак на мештане", рекао је Данчетовић.

Свештеник при узурпираној Епархији рашко - призренској, Александар Нашпалић, јутрос је видео да је проваљено у храм:

“Kада сам обишао цркву ујутру видео сам да је источни прозор код спомен костурнице поломљен, морао сам да сачекам полицију  затим сам отворио врата храма која нису била остећена. Kада смо ушли видели смо да је целиваоница оборена, сломљено је једно кандило, олтар је испретуран, оштећена су венчила и лева страна ормарића и фиока у којој стоји новац. Такође сам видео да недостаје парохијска торба, у којој је био мали крст, један епитрахиљ и око 15. 000 динара”, каже он.

Из непознатог разлога медији преносе да се ради о трећој провали чија је мета ова црква у задњих пар година али се у ствари ради о осамнаестом случају скрнављења овог храма од потписивања Бриселског споразума 2013. године! Починиоци, као и у сваком нападу у коме су жртве Срби, нису откривени.


Однета је торба свештеника која је била у цркви, а случај је пријављен такозавној "косовској полицији" познатој по томе што готово ни у једном случају напада на Србе није открила починиоце.








У Бабином Мосту, које је мултиетничко село, до 1999. године живело је око 1100 Срба док их данас ту живи око 800 а Албанаца је око 150.





ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

Цркву Спомен-костурницу хиљаде српске деце помрле у Албанији рушили комунисти и Шиптари

Стара црква Свете Тројице у граду Ђаковици је била предвиђена за маузолеј, спомен-костурницу хиљаде српске деце помрле у Албанији и земних остатака изгинулих, побијених и смрзнутих у ратовима 1912-1918. године. Та црква је завршена 1940 године, априлски рат 1941. године спречио је довршење цркве и њено освећење. Срушена од српских безбожника комуниста 1949.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

Поново обијена црква у Гојбуљи

Црква Св. Параскеве у селу Гојбуља (општина Вучитрн), обијена је по други пут ове године,7. маја. Овдашњи Срби су око 16.00 часова приметили да су врата на цркви разбијена и проваљена. Са икона је узет новац у вредности око 20 евра који су верници оставили за Ђурђевдан.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

Опљачкана црква у Паралову, Косовско Поморавље (ВИДЕО)

Непознати починиоци обили су врата и украли икону и пар хиљада динара у ситним апоенима. Случај је приметио Синиша Симијоновић и одмах је обавештена такозвана "косовска полиција" која је убрзо стигла и обавила увиђа. Мештани, већ навикли на овакве нападе, кажу да није велика материјална штета али да је циљ да се преосталим Србима улије додатни страх како би се одселили.




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине