Вести:

недеља, 23. август 2020.

Након Лаврова и Харченко: Решење за КиМ искључиво у интересу Србије и по Р 1244

недеља, 23. август 2020. | Уреднички колегијум 0

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко изјавио да је једино и одрживо решење за Косово и Метохију само оно које је у интересу Београда на основу Резолуције 1244 СБ УН. 

#Лавров #Боцан_Харченко #Косово #Меохија #Реѕолуција1244


Он је рекао да је решење косовског питања само оно које ће бити подржано од Савета безбедности УН, а какво могуће решење може да буде, засад нико не зна.

Боцан-Харченко је нагласио да званична Москва не признаје Kосово које је квазидржава.

"Русија не признаје Kосово, јер је проглашење независности било једнострано, после коришћења снаге, није било у складу са међународним правом и Резолуцијом 1244 СБ УН. Разговори су били прекинути. Kао резултат, Kосово је квазидржава, не обавља функције... Остаје територија са много проблема, остаје црна рупа, извор тероризма и злочина. Администрација привремених институција није функционална и ефикасна", рекао је Боцан-Харченко оно што се и од српске власти упорно прећуткује и погрешно представља.

Говорећи о решењу за косовско питање, он је навео да је једино и одрживо могуће решење само оно које је у интересу Београда на основу Резолуције 1244 СБ УН.

"За нас је једино и одрживо могуће решење само оно које је у интересу Београда на основу Резолуције 1244 СБ УН, односно само оно решење које ће бити подржано од Савета безбедности УН. Kакво могуће решење може да буде, засад нико не зна. Резултат се назире током узастопног правичног дијалога. Ми смо против наметнутих одлука. Став који је сада Приштина заузела - само признање независности и остало нас не брине, неће дати никакав напредак. Такав приступ је неопходно променити и Приштина мора изаћи са конструктивним ставом", објаснио је Боцан-Харченко.


Сепаратисти са Косова и Метохије који су живо наслеђе онога што је и руски амбасадор поменуо - тероризма и мафије, нису у стању да изађу са било каквим конструктивним предлогом јер није реч ни о каквим цивилизованим политичарима или интелектуалцима већ о злочинцима чије крваве руке уврнуте и на леђима чврсто држи Америка. А она полако али сигурно губи позицију водећег и најутицајнијег фактора у свету. То место мора да дели како са Кином тако и са Русјом и то нарочито са њом јер она и јесте један од креатора и гаранта Резолуције Уједињених нација 1244.

То је у неколико наврата речено а и половином јуна када је у Београду боравио министар иностарних послова Русије, Сергеј Лавров који је то поновио и пре два дана.

Министар сппољбих послова Сергеј Лавров изјавио је пре два дана да преговори о будућим односима Београда и Приштине могу бити успешни искључиво уколико се буду поштовали законски интереси косовских Срба, без уцена и увртања руку једне стране.

Лавров је у интервјуу за лист „Рад“ (Труд), политички врх Косова и Метохије, попут руског амбасадора, назвао правим именом - квазидржавом и нагласио да они игноришу међународно право, као и законске захтеве и интересе Србије и српског народа, покушавајући да легализује своје постојање.

„Данас је дијалог у стагнацији. У међувремену није пронађена алтернатива за њега, без обзира колико би неко волео да се пресече овај Гордијев чвор. Брисел и Вашингтон сада појачавају своје активности како би поново покренули преговарачки процес. Важно је запамтити да је потребан озбиљан разговор о будућим односима Београда и Приштине“, рекао је Лавров.

Он је нагласио и да би спољна помоћ у дијалогу требало да се одвија „без уцена и увртања руку једне стране уз истовремено подстицање сумњивих апетита друге стране“.
 

„Алтернатива дијалогу била би изузетно опасна за све“, додао је Лавров.

Лавров је истовремено подсетио да је дијалог започет 2010. године уз посредство ЕУ, али да се зацртани пут до обострано прихватљивих споразума, посебно у вези са осигурањем безбедности Срба на Косову, није остварио због потеза косовских Албанаца.

Овакав став јесте до сада најбоља прилика да се свет, али нарочито косовски Албанци и сепаратисти, приведу "к' познанију права" и то више уопште не изгледа тако немогуће.

Или ћемо дозволити да Александар Вучић о свему одлучи сам и тако поколеба и подршку Русије која није била јача у последњих неколико деценија?

У међувремену је састанак у Вашингтону, на коме је Вучић требало да се сретне са представницима албанских сепаратиста, одложен за 4. септембар.





ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

Михајло Макић: Браћо Срби, уздајмо се у се и у наше пријатеље Кинезе и Русе

Највећи српски песник Петар Петровић Његош је написао „У добру је лако добро бити,на муци се познају јунаци". Данас се свет као и Србија суочава са још једним непријатељем који је невидљив, али опасан а за старије особе смртоносан. Тако тврде стручњаци а прихватају политичари. Тај вирус се зове корона.




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

НП ''Отаџбина'': Колико год се Вучић батргао, Русија неће дозволити да КиМ постане држава

Изјава Драгана Шормаза дата телевизији Н1 да је Русија сама себе искључила из преговора на релацији Београд-Приштина у најмању руку је чудна и необична. Овај високопозицинирани кадровик СНС-а и посланик у Скупштини Србије још каже да Русија сем што има нуклеарно наоружање више не представља никакву чак ни регионалну силу и да она нема шта да се пита по питању решавања статуса јужне српске покрајине.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

Сведочанство Ивана Јастребова о расрбљавању на КиМ: Путовање кроз српски пакао

Пут кроз помрчину незнања и неразумевања српске прошлости однедавно је боље осветљен новим лучама са старих путовања руског научника и дипломате Ивана Јастребова. Он је у 19. веку с револвером у џепу предузимао рискантна истраживања нестајуће српске баштине на простору Косова, Метохије, Македоније и Албаније.




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине