Вести:

недеља, 5. јул 2020.

Прве тужбе жртава НАТО бомби пред нашим судом

недеља, 5. јул 2020. | Уреднички колегијум 0

Италијански и српски адвокати, Тартаља и Алексић, за "Новости", о правосудној бици. Ускоро процеси у Врању, Нишу, Београду, Крагујевцу и Новом Саду. Стратегија базирана на пресудама у корист италијанских војника

#НАТО #Злочин #Тужба #Осиромашени #Уранијум


Познати италијански адвокат Анђело Фјоре Тартаља, који је у двадесет година тешке борбе у правосудним институцијама у Италији остварио више од 170 пресуда у корист оболелих међу италијанским војницима који су боравили и у мисији на Косову и Метохији, сада креће у помоћ жртвама и оболелима због осиромашеног уранијума у Србији! По договору са колегом из Ниша, адвокатом Срђаном Алексићем, ускоро ће поднети првих пет тужби вишим судовима у Србији.

У ексклузивном разговору, за "Новости", Тартаља објашњава да је дошло време да испуни обећање из новембра прошле године.

- Зауставио нас је на неко време вирус корона, сада крећемо са првим случајевима. Адвокат Алексић и ја смо нашли заједничку стратегију. Почињемо са правним суочавањем са трагичном реалношћу, 21 годину после бомбардовања ваше земље и сејања отрова од којег се увелико умире и данас - истиче италијански адвокат.




http://www.kmnovine.com/p/joe-travel-red-voznje.html



Док разговарамо са Тартаљом, телефоном се јавља и адвокат Алексић, да бисмо сви заједно попричали о стратегији коју су усагласили у више сусрета, овде у Риму, потом и у Нишу.

- Чекам те у Нишу, по договору, после 12. јула, радим константно и као што смо се и договорили, крећемо са првих пет тужби вишим судовима у Србији, у Врању, Нишу, Београду, Крагујевцу и Новом Саду - каже адвокат Алексић. - У питању су тужбе у корист оболелих од канцера, са представљањем необоривих медицинских доказа да је узрочник осиромашени уранијум посејан у време НАТО бомбардовања. Реч је о особама које су или боравиле и радиле на КиМ, или су живеле у Врању.

Анђело Фјоре Тартаља и Срђан Алексић

Адвокате Тартаљу и Алексића чека тешка правничка борба, али они не намеравају да одустану. Ниш ће, практично, постати "друга кућа" Анђелу Тартаљи, све док траје битка за истину.

- Наш напор мора донети резултате у корист народа који пати, оболева, умире. Све се одвија у тишини и на међународном плану, пред међународним институцијама. Следећи корак биће извођење доказа на идентичан начин као за италијанске војнике, иако је реч о цивилима у Србији - појашњава, за наш лист, Тартаља.

Италијански адвокат додаје да ће бити предочено вештачење Универзитетске клинике "Ла сапијенца" у Риму, Института за нанотехнологије у Милану и, што је важно, Универзитета у Торину, који анализом треба да квантитативно верификује присуство тешких метала код оболелих, као и у средини одакле потичу оболели.

- Ангажоваћемо и италијанске онкологе у вештачењу, онако како су вештачили и у случајевима италијанских војника - напомиње Тартаља.

Адвокат Алексић додаје да у Србији не постоји институт за нанотехнологије, а Закон о парничном поступку дозвољава вештачење из иностранства. Српски судови прихватају налазе из иностранства, па тако и из Италије. Алексић истиче да ови процеси у Србији не би били могући без истинског труда и Тартаљине жеље да помогне српском народу, због чега му је веома захвалан.

- Следећи корак је да обавестимо Европски парламент о томе које су све земље учествовале у бомбардовању Србије и поднесемо захтев за чишћење територије загађене осиромашеним уранијумом. Паралелно, следи представка коју ћемо поднети УН, Комитету за заштиту људских права, за више од 1.000 грађана у Србији - појашњава нам Алексић.




Додаје да ће тражити ангажовање независних истражитеља на два плана: за заштиту животне средине и заштиту људских права, и ту представку ће такође упутити и Европском парламенту.

- Желимо да ове институције информишемо о загађености територије на којој се умире од рака у великом броју и 21 годину после бомбардовања - истиче адвокат Алексић.

Тартаља подвлачи да је још рано износити детаље стратегије коју ће применити на том правосудном путу, али је јасно да је реч о процесу у којем никога, па ни надлежне у Србији, неће поштедети одговорности:

- Неопходно је хитно урадити нешто да би подручја загађена осиромашеним уранијумом била очишћена, а народ заштићен. Не ради се само о одштети за пострадале, већ треба учинити нешто да се такве ствари у Србији не понављају. Већ је увелико пунолетна генерација рођена после бомбардовања, која ништа нема са ратом и бомбама, али зато трпи последице и оболева од бачених уранијумских направа.

Тартаља за крај разговора, за "Новости", у који се из Ниша укључио и адвокат Алексић, свом колеги поручује да ускоро долази и да је спреман да до краја брани право на бољи живот људи који трпе последице монструозног НАТО бомбардовања.

ЈАВИЛО СЕ 2.000 ЉУДИ

Детаљно ћемо представити мапу бомбардованих терена осиромашеним уранијумом и сабрати све особе које су оболеле или изгубиле живот због овог чина. Већ сам то и учинио, оних који су ми се јавили је више од 2.000, међу њима су били и они који су у међувремену умрли, оболели или оболевају од последица бомбардовања у тим подручјима - додаје Срђан Алексић.

ИНСТАНЦА У СТРАЗБУРУ

Тартаља наглашава да у чишћењу животне средине морају да се ангажују земље ЕУ које су учествовале у бомбардовању јер НАТО нема својство правног лица:

- Постоји и суд у Стразбуру, али морамо кренути од српских судова да бисмо стигли и до те судске инстанце. Ми са правне тачке гледишта имамо веома јасне идеје и пут који започињемо је једини могући, уверени смо да ће донети одличне плодове. Пресуде које сам остварио у Италији биће полазна тачка на том путу.
Милица Остојић,
Новости




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ФЕЉТОН: Тајна шифра „С/1999/648" У Резолуцији 1244 СБ УН - подметање и последице њене примене - l део - КМ Новине

ФЕЉТОН: Тајна шифра „С/1999/648" У Резолуцији 1244 СБ УН - подметање и последице њене примене - l део #Косово #Метохија #Србија #Резолуција1244 #Подметање #Мржња #Америка #Ватикан #Немачка #Михајло_Макић #Трилатерала #Трилатерална #комисија "Завера САД, Ватикана и Немачке против православља, па према томе и против српског народа, договорена је 1976., 24.




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Москва о НАТО агресији: Ни Хитлер се током Другог светског рата није усудио да бомбардује хемијске фабрике на Балкану - КМ Новине

Говор Сталног представника Руске Федерације Александра Лукашевича на састанку Сталног савета ОЕБС-а поводом 20. годишњице НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије. Манифестација посебно нехуманог исмејавања српског народа биле су и чињенице да су на бомбама и ракетама НАТО пилоти писали: "Да ли и даље желите да будете Срби?" или "Срећан Ускрс!"




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

''Очекивали су да ћу се слагати, али нисам: Бомбардовање СРЈ и признање Kосова је грешка'' - КМ Новине

''Очекивали су да ћу се слагати, али нисам: Бомбардовање СРЈ и признање Kосова је грешка'' #Kosovo, #Metohija, #Bosna #NATO #bombardovanje #Srbija, #Zlločini, #General #Mekenzi #kmnovine Kанадски генерал у пензији, некадашњи командант Унпрофора у Сарајеву, Луис Макензи, поновио да је бомбардовање СРЈ и признање Kосова била "лудост".







КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине