Вести:

понедељак, 13. јул 2020.

Слободан Самарџић: Вучић поново у Брисел к`о грлом у јагоде

понедељак, 13. јул 2020. | КМ Новине 1

У представи која је трајала три дана потврђен је наставак агоније Србије. Председник наше државе играо је, као и до сада, улогу статисте у процесу који би требало да се заврши његовим прихватањем правног отцепљења јужне покрајине. 




Пише: Слободан Самарџић


Међународно право не познаје појам отцепљења, па према томе ни „правног отцепљења“. Самим тим, оно не може да га спречи уколико сама држава о чијој је територији реч прихвата отцепљење свог дела преко „правно обевезујућег споразума“. То је унутрашња ствар дате државе а не међународног права. Што се њега тиче, оно је потврдило сувереност и територијални интегритет Србије (Резолуција СБ УН 1244). Насупрот томе, управо је отцепљење преко „правно обевезујућег споразума“ тема предстојећег „дијалога“ који би требало да започне 16. јула у Бриселу. Дневни ред и основни циљеви тог дијалога утврђени су током поменуте тродневне представе.

Треба напоменути: Александар Вучић овом приликом није прихватио ништа ново, различито од онога што је преузео пре више од седам година. У Преговарачком оквиру Европске уније за приступне преговоре са Србијом, који је Влада Србије прихватила јануара 2014, стоји обавеза о свеобухватној нормализацији односа са „Косовом“ на основу „правно обавезујућег споразума“ (тачка 23). Пре неколико дана, неформални лидери ЕУ Е. Макрон и А. Меркел у заједничком саопштењу само су потврдили ову већ прихваћену обавезу тадашњих и садашњих власти Србије и сада је поставили као циљ „дијалога“. Ново је само то што су затражили да се „у следећим месецима постигне суштински напредак“ и у то име наговестили самит „у каснијој фази преговора“ (вид. овде). Вучићу, као вечитом аутсајдеру ових западних лидерских радњи, била је намењена улога да се само сложи, што је он и учинио.

Наредних недеља и месеци Србија треба да са понаша као да је осуђена на гиљотину и само пасивно да чека тај час. То је бар сценарио човека који се у земљи понаша хиперактивно и насилно да би према споља гајио свој хиперпасивни и поданички стил. Током осам година није имао ни једну позитивну идеју о Косову и Метохији, а некмоли озбиљну платформу за преговоре у вези виталног државног питања. Он се само реактивирао на иницијативе западних учесника, а оне су биле у строгој вези са њиховим признањем крими-нарко-творевине коју су унапредили у државу. Тако је било са Бриселским споразумом (2013) и низом пратећих споразума. Исту реактивну позицију је заузимао поводом албанских акција у покрајини које су кршиле сва међународна правила и све политичке договоре – окупација Газивода и електроенергетског система Србије, оснивање оружаних снага Косова, увођење драконских царина... Чак и када је деловао као предлагач неког новог решења, онда када су га Европљани и Албанци здружено преварили за заједницу српских општина, када је лансирао празну идеју „разграничења“, није био у нескладу са западном политиком српског признања независности „Косова“. Сада, када западњаци настоје да посао приведу крају, поново иде у Брисел као грлом у јагоде. Без државне стратегије у овом судбинском питању, без преговарачке платформе, без иједног захтева у име Србије као државе.

Слободан Самарџић

Значи ли то да је овај човек неки карактерни хазардер? Никако; ако је хазардер за Србију, није за себе. Његова политика „дијалога“ има смисла само у питању – шта ће он добити што има везе са Србијом али није за Србију. Нешто чиме ће убеђивати Србију да је апсолутни максимум који се могао добити, али што ће у ствари бити његов лични добитак од модерних колонизатора. Шта то може бити?


Прво, то је заједница српских општина на признатом Косову. Значи, оно за шта су га једном преварили исти они са којима опет седа за сто. Овога пута није искључено да ЕУ „одржи обећање“ и гарантује оно што је написано у Бриселском споразуму. Тиме Срби на Косову и Метохији не добајају ништа што већ није "уставна" обавеза албанске стране. Реч је о институцији („заједница општина“) која је у Бриселски споразум комплетно пренета из Ахтисаријевог плана (анекс 4), а пре тога у истоветни текст тзв "Устава Косова" и " Закона о локалној самоуправи". Та чињеница, међутим, не би требало да допадне знања српске јавности. Она ће у овом случају бити бомбардована наговором о српској аутономији, као суштинском добитку за косметске Србе, коју ће гарантовати сама ЕУ.

Друго, то је „наставак пута у Европску унију“. Вучић је у свом првом јављању из Париза рекао да је Србија прихватила тзв. нову методологију преговора о приступању. Ствар у вези с овим је толико компликована, да се њоме може манипулисати до миле воље. Постоји документ Комисије (о томе смо писали овде) о „новој методологији“, али то није званичан документ ЕУ док га не потврде Европски савет и Европски парламент. Значи, Вучић је прихватио незваничан папир, али ко то зна, гурај причу. Потом, тај је документ прилично противречан када говори о олакшањима и убрзањима приступног процеса, јер ако негде нешто пружа, на другом месту узима. Али, какве то везе има кад је добијена нова мантра за бајку о ЕУ. Уосталом, као и у претходним случају, у Србији постоји културна елита која ће потврдити добру перспективност ових „добитака“.

Треће, врло је вероватно да ће Вучић, тражећи наставак подршке његовој аутократској власти за прихватање „споразума“, смислити нове захтеве како би умножио своју пропагандну убедљивост свог убиствено „тешког корака“. Битно је да се оствари трампа између европских посредника и њега лично, да они добију „споразум“ а он њихову подршку за своју личну власт.



http://www.kmnovine.com/p/joe-travel-red-voznje.html



Ето зашто лажни цар Србије никада нема преговарачку платформу када иде на оваква путовања и зашто је неће имати ни овога пута. Умео је да оловком запише циљеве албанског учешћа на дијалогу које је изложио тамошњи председник владе и да нам их резигнирано изнесе, али није хтео ништа, ни у обрисима, да каже о томе шта ће он заступати за земљу чији је председник. Имајући у виду каква му је стварна „агенда“, мора се рећи да то заиста није за јавност.

Када се каже: иде грлом у јагоде, значи иде да се наједе и да ником ништа не донесе. Вучић из Брисела Србији неће ништа донети; штавише, предаће и оно што Србија још увек има а то није мало – своју међународно признату тапију на Косово и Метохију. Али, вратиће се сит јагода задовољан што у башту није отишао забадава.




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

''Где то пише?'' ЗСО - између косовских прописа и „Kosovo law" - КМ Новине

Питање и те како важно за будућност Срба на КиМ - шта ће бити основ за формирање ЗСО - Први бриселски споразум или закони тзв. Републике Косово - наишло је на дијаметрално супротна тумачења у Београду и Бриселу.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

Н. Јовић: Шта се слави у Косовској Митровици, пропаст или нова нада из Брисела? - КМ Новине

Хоће ли "ЗСО" да врати полицајце и судије на посао, да нам укине границу и албанске граничне полицајце и царинике на делу где се Србија сама са собом разграничује, хоће ли нас "ЗСО" ослободити плаћања царине лекова и других производа који морају на царињење у јужни албански део?



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

Западни „амбасадор": циљ ЗСО расформирање ''паралелних'' структура Србије на Косову - КМ Новине

Сада је јасно откуд се Марко Ђурић одједном напрасно забринуо због „лошег функционисања " српских институција на КиМ које он још назива и ПАРАЛЕЛНИМ! (а то су једине легалне институције на КиМ!) и откуд је то Влада Србије храбро решила да се „ухвати у коштац" са овим проблемом.




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

1 коментар:

  1. Добра анализа професора Самарџића о могућем и највероватнијем развоју "преговора" у Бриселу.
    Шта професор Самaрџић лично и/или као члан "Одбора за Косово и Метохију" и/или "Одбор за Косово и Метохију" предлаже да се уради?
    Протестни скупови у Београду су показали интерес углавном за решавање специфичних проблема (проблема студентских домова, проблема полицијског часа. Чим је Узурпатор прихватио њихове услове, носиоци тих протеста у великој већини су престали да долазе. Протест се последња два дана претворио у неку врсту вашара, посебно јуче).
    Клико знам ни професор Самарџић, ни било ко од чланова Одбора, а камо ли Одбор у целини, није дошао да говори на протесту у Београду ових дана.
    Може ли Одбор да организује добро озвучење и да сви његови чланови, и други које они позову, до]у пред Дом Народне скупштине и да сваки дан постављају питања присутнима и да се то чини на протестима широм Србије:
    1. Да ли протест доноси следећу ОДЛУКУ, тј. потврђује ОДЛУКУ протеста од пре неки дан (недеље 11.ог или понедељка 12.ог):
    АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ СЕ РАЗРЕШАВА ФУНКЦИЈе, ПОЛОЖАЈА И ДУЖНОСТИ,ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ.
    2. Да ли протест доноси следећу ОДЛУКУ:
    2. ДА УСТАВНИ СУД ИЗВРШАВА СВОЈУ ДУЖНОСТ ШТИЋЕЊА УСТАВНОСТИ И ЗАКОНИТОСТИ И ДА СТОГА:
    А) ОЦЕНИ УСТАВНОСТ И
    ТЕ ДА ЗБОГ ЊИХОВЕ ПРОТИВУСТАВНОСТИ ПОНИШТИ ЧЛАНОВЕ 41, 81 И 82 ЗАКОНА О ИЗБОРИМА НАРОДНИХ ПОСЛАНИКА И ПОНИШТИ ИЗБОРЕ ОДРЖАНЕ 21. ЈУНА О.Г.,
    Б)ДА ОЦЕНИ УСТАВНОСТ ОДЛУКА ПРОГЛАШЕНОГ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ О УВОЂЕЊУ ДРЖАВНЕ ГРАНИЦЕ У СРЕД РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, ПРИХВАТАЊУ ШЋИПТАРСКОГ ЦАРИНСКОГ ПЕЧАТА И ЊИХОВЕ ЦАРИНЕ, ПРЕДАВАЊА СВИХ ИНСТИТУЦИЈА, ОД ЗЕМЉИШНИХ КЊИГА ДО ПРАВНОГ И ЗДРАВСТВЕНОГ СИСТЕМА, РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ТЗ. ДРЖАВИ «РЕПУБЉИК КОСОВА», ЊЕГОВОГ ПРИХВАТАЊА И СПРОВОЂЕЊА ПРОТИВУСТАВНИХ ОДРЕДБИ БРИСЕЛСКОГ СПОРАЗУМА,УЗУРПИРАЊА ДВОСТРУКОГ ПРЕДСЕДНИШТВА: ДРЖАВЕ И СТРАНКЕ, И ФУНКЦИЈЕ НОСИОЦА ИЗБОРНЕ ЛИСТЕ, ПРОГЛАШЕЊА ПРОТИВУСТАВНИХ ИЗМЕНА ЗАКОНА О ИЗБОРУ НАРОДНИХ ПОСЛАНИКА И СПРОВОЂЕЊА ТАКО УСКЛАЂЕНОГ ЗАКОНА О ИЗБОРУ НАРОДНИХ ПОСЛАНИКА, РАСПИСИВАЊА И ОДРЖАВАЊА ИЗБОРА ПО ТОМ ЗАКОНУ КОЈИ ОЗАКОЊУЈЕ КРАЂУ ГАЛАСОВА БИРАЧА, КРАЂУ ПОСЛАНИЧКИХ МАНДТА, ОДБАЦИВАЊЕ ГЛАСОВА БИРАЧА, КРИВОТВРОЕЊЕ ИЗБОРНОГ РЕЗУЛТАТА (ШТО С СВЕ И КРИВИЧНА ДЕЛА ПО КРИВИЧНОМ ЗАКОНИКУ) , НЕЈЕДНАКОСТ ГРАЂАНА ПРЕД УСТАВОМ И ЗАКОНОМ, ОДБАЦИВАЊЕ СЛОБОДНОГ ПОЛИТИЧКОГ ОПРЕДЕЉЕЊА БИРАЧА, ШТО ЈЕ СВЕ СУПРОТНО УСТАВНИМ ОДРЕДБАМА.



    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине