Вести:

субота, 13. јун 2020.

др Марко К. Јакшић у писму Вучићу: За тебе је КиМ само питање тендера

субота, 13. јун 2020. | КМ новине 0

Као члан некадашњег тима Београда за преговоре са Приштином у времену од 2006-2008. године а у светлу будућих преговора које ти водиш у обавези сам да ти се овако јавно обратим.

#MarkoKJakšić #Marko #Jakšić #Kosovo #Metohija #Srbija #Beograd #Izdaja #Vučić #Prodaja
др Марко К. Јакшић

Пише: Др Марко Јакшић



Као твој уступак сепаратистима за наставак преговора обећао си да ће Србија престати да лобира за повлачење признања самопроглашене републике Косово. Од њих ти очекујеш да они не траже пријем у Интерпол или Унеско. Ноторна политичка глупост. Што више земаља повуче признање „Косова“ илизуја је да Приштина може тада да постане део било којих међународних организација. Истину говорећи ниси се много ни претргао око повлачења признања. То су радили углавном Руси. Твој министар спољних послова на географској карти није у стању да пронађе те земље које су повукле признање.

Кажеш да у будућим преговорима грађани Србије не треба да очекују срећно решење по питању јужне српске покрајине. Ко си ти мајсторе да тако нешто кажеш? Твоје је да се држиш Устава и закона Републике Србије па ће онда и решење бити повољно. Ако Устав газиш, као што си до сад радио и решење ће бити несрећно. У ових осам година твоје владавине никакву платформу за преговоре са Приштином немаш. Неозбиљно и недржавнички. Ови из Приштине, како твоја премијерка каже који су дошли из шуме, имају платформу и поштују свој устав на основу кога ће да воде преговоре. А Србија стара државотворна земља почев од династија Дрвенаровића, Клонимировића, Немањића са својим законима из средњег века у преговоре улази без платформе и циља. А успут газиш и Устав и законе на којима почива. А зашто то радиш мајсторе? Да би онако у тишини и мраку на тајним састанцима са Хашимом Тачијем у Паризу, Њујорку итд. могао да тргујеш територијом. Недржавнички а издајнички.

Кажеш да су за стање на Косову и Метохији криви Јосип Броз, Милошевић, ДОС. Само не ти. Чак и један Јосип Броз који је толико мрзео Србе није се усуђивао да Србији узме Косово и Метохију за разлику од тебе који си спреман да га се одрекнеш. Глупо је да кравиш Милошевића када си био у његовој влади. Што му то тада ниси рекао? За разлику од тебе који си потписао издајнички Бриселски споразум и предао институције српске државе на Косову и Метохији, ДОС ништа није потписао. Одбио је Ахтисаријев план а то одбијње је прихватила и Скупштина Србије уз подршку 235 гласова и 15 уздржаних. Уздражани су били посланици посланичке групе Чеде Јовановића. Партија којој си ти тада припадао СРС предњачила је у осуди Ахтисаријевог плана. После само пар година ти не да си прихватио Ахтисаријев план него си прихватио и много мање од њега.


Кажеш да ништа ниси издао. Јеси мајсторе. Сепаратистима си предао и судство, и полицију, и енергетику, и телекомуникације. Успоставио си класичну државну границу између централне Србије и јужне српске покрајине. Дуго си негирао да си ту границу поставио 6. децембра 2012. године док ти се није показао документ. Данас ниједан српски званичник на челу са тобом не може да уђе на КиМ ако нема дозволу сепаратиста. Подсећам те да је Војислав Коштиница 2006. годину дочекао у северном делу Косовске Митровице када се и обратио грађанима а дозволу за улазак на Косово и Метохију ни од кога није тражио. Уместо да се у ових осам година бориш да Косово и Метохију вратиш у састав Републике Србије ти си га од своје матице удаљио корацима од седам миља.

Кажеш још да је за време твоје владавине насиље над Србима на Косову и Метохији смањено. Временом је нормално да се смањи јер и Срба је мање. Али заборавио си да су у време твоје владавине у периоду 1998-2001. године насиље и убиства над Србима била највећа. У време док си био на власти десило се и Старо Гацко и подметнута бомба под аутобус на релацији Грачаница-Приштина и још много других злочина. У ових осам година твоје владавине на северу Косова и Метохије убијено је шесторо Срба. Међу њима и познати народни првак Оливер Ивановић. За ова убиства у више наврата јавно на телевизији си говорио да нису етнички мотивисана. Ако већ знаш да нису Албанци, ко су убице и налогодавци? Кажи нам.





Стално нам спочитаваш да ми на Косову и Метохији немамо ништа. Ако немамо ништа како рече Матија Бећковић „зашто траже да им га дамо“. Говориш нам о реалном стању и бројиш градове и насеља у којима нема Срба. Реално стање је променљива категорија. У време док си био на власти у периоду 1998-2001. године у пећкој општини је живело више 20 хиљада Срба. Гњиланској 30. Призренској 15. Ваљда је задатак твој као председника да се бориш да се ти људи врате на своја огњишта а не да територију која је напуштена и испражњена и твојом кривицом уступаш злочиницма и нашим крвницима.

Кажеш и да не желиш више да се тела српских младића враћају у Србију у сандуцима. Ти имаш најмање право да о томе говориш. Сетимо се само када си се јавно у Скупштини Србије залагао за крилатицу да за једног убијеног Србина треба убити сто Муслимана. Срби са Косова и Метохије очекују, не да ратујеш нити да шаљеш срске младиће у рат али и да не потписујеш сепаратне и капитулационе споразуме са Албанцима као што си то већ једном урадио са Бриселским споразумом.

Реално говорећи, ти си после потисаног Бриселског споразума изгубио легитимитет да водиш преговоре са сепаратистима. Проблем Косова ти и не разумеш. Да би га схватио мораш прво да прочиташ конзулска писма, али ти за њих ниси ни чуо а камоли прочитао. Не разумеш суштину проблема на Косову и Метохији. Да га разумеш ти не би као тако недавно говорио да се манастир Девич налази у Зубином Потоку а језеро Газиводе у Србици. Ти овај проблем и не осећаш јер га не носиш у души. За тебе су косовски мит и косовска епопеја само неке легенде. Глорификујеш султана Мурата а пљујеш на Небеску Србију. Можда грешим али ти из тамо неког Чипулића код Бугојна ниси позван да решаваш најважније српско питање, а то је питање Косова и Метохије. Јер оно што не знаш јесте да је Косово и Метохија темељ наше културе, духовности, писмености, државности... Тебе за Косово везује само да размишљаш о проценитма. Систему даш-дам. За тебе је Косово и Метохија питање тендера, а не питање историје. Систем је дајте ми мрвице, бићу задовољан. 





На крају желим да ти дам један добронамеран родитељски савет имајући у виду да је разлика имеђу нас двојице нешто мање од 20 година. Морам да ти кажем да је твоје време истекло. У интересу и државе и друштва и Косова и Метохије мислим да ти је време да се повучеш. Што пре то урадиш биће лично за тебе и безболније и безбедније. Савет не мораш да прихватиш али макар мало размисли о њему.

др Марко К. Јакшић
Некадашњи народни посланик и
члан председништва
Народног покрета Срба са Косова и Метохије
„Отаџбина“






ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

др Марко Јакшић: Преговори са укусом издаје - КМ Новине

За време посете Косову и Метохији као и касније на Хепи телевизији Александар Вучић ме је оба пута поменуо, нормално, у негативном контексту. На Хепи телевизији је рекао да сам водио преговоре са Тачијем у Бечу импутирајући ми да сам и глумио НАТО четника што ми је остало конфузно и нејасно несхватајући шта је председник желео да каже.




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Марко Јакшић: Вучић од Лаврова тражио измену Резолуције 1244 - КМ Новине

четвртак, 04. јун 2015. | КМ новине Марко Јакшић: Вучић од Ларова тражио измену Резолуције 1244 Представник родољубивих, утврђених и одлучних Срба, да бране своју државу, са севера али и остатка КиМ др Марко Јакшић, у изјави за КМ Новине осврнуо се на Вучићев одлазак у Албанију, посету Лаврова Србији, пријаву српских судија за шиптарске "институције", платформу Председника Србије о КиМ...




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Јакшић: Власт у Београду забранила српске личне карте на КиМ - КМ Новине

Јер не можете примати шиптарски новац а живети по српским законима и са српским документима. Имајући у виду да је један број Срба изашао на прошле шиптарске „изборе", иако веома мали број, то фактички даје за право Европској Унији и властима у Београду да пониште важност српских докумената, како личних карата тако и свега другог.




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине