Вести:

субота, 16. мај 2020.

Зоран Влашковић: Од 1025 НАТО ваздушних напада на КиМ само 58 сматра се успешним

субота, 16. мај 2020. | Уреднички колегијум 0

Како је НАТО лагао, измишљао и лажно приказивао успех у погађању војне технике на КиМ

#Kosovo #Metohija #NATO #Srbija #Vojska #Odbraa #Tenk #Agresija #Avion #Rat
"Не чекајте ме": Део пропагадног летка којим је НАТО током агресија покушавао да заплаши српску војску.


Пише: Зоран Влашковић




Напад НАТО савезника на СРЈ је започео 24. марта 1999 год и трајао је пуних 78 дана, све до закључења Кумановског споразума 10. јуна 1999 године. Да би испунила своје ратне циљеве зликовачка алијанса НАТО је поред разарања цивилне и војне инфраструктуре, посебну пажњу обратила уништавању војног потенцијала Треће армије, односно 52. Приштинског корпуса, чији је задатак био одбрана Косова и Метохије.

У току кампање НАТО авијација је извела 3.000 авио полетања која су за циљ имала уништавање мобилних циљева ВЈ на Косову и Метохији, првенствено оклопних возила, артиљерије и војних возила. У 1.995 случајева пилоти НАТО –а су тврдили да су нешто погодили. Током трајања ваздушних напада НАТО је објавио да је уништен чак 181 тенк, 317 оклопних транспортера, 857 артиљеријских оруђа и 600 војних возила. Све лаж.

Пред крај рата извештај је коригован на: 120 тенкова, 220 оклопних транспортера и 449 артиљеријских оруђа. Коначно 16. септембра 1999 год. на конференцији за штампу НАТО –а објављени су дефинитивни резултати, (опет лажи) који су настали после детаљне истраге на Косову и Метохији : уништено 93 тенкова, 153 оклоипна транспортера, 389 артиљеријских оруђа и 339 војних возила.

#Vesti #Kosovo #Metohija #Srbija #Rat #NATO #Agresija


Током ратних дејстава на Косову и Метохији у ратној формацији Приштинског корпуса биле су подчињене 15. оклопна бригада (тенкови Т-55), 211.ок.бр. (М-84) и 252.ок.бр. (М-84), те тенковски батаљони 243. механизоване бригаде и батаљони моторизованих бригада ( у свом саставу тенкове су имале 78, 125 и 549.мт.бр.) - Све скупа до 300-350 тенкова.

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:


ВЈ је објавила следеће губитке у техници на простору Косова и Метохије : 13 тенкова, 8 оклопних транспортера и 27 артиљеријских оруђа.

Већ крајем јуна 1999. г. на Косово и Метохију долази специјални тим од 35 људи, који су чинили НАТО и већим делом УСАФ официри, са задатком утврђивања стварног броја уништених мобилних циљева на Косову. У наредном периоду тим је обишао 429 локације на Косову и Метохији по којима је дејствовано у циљу уништења тенкова и осталих циљева.

Са око 2.600 начињених фотографија тим се враћа у штаб авијације у Рамштајну у Немачкој. Извештај је говорио да је авијација била ефикасна у уништавању непокретних циљева, попут бункера и мостова, али да је пронађено мало уништених мобилних циљева, те да се на основу тога могу само 58 напада сматрати успешним (од 1025, који су сматрани успешним).

Практично тим је потврдио речи генерала Небојше Павковића о губицима ВЈ на Косовуи Метохији. Нико није био задовољан извештајем па се приступило изради студије, која би на основу расположивог материјала дошла до повољнијег резултата.

#Vesti #Kosovo #Metohija #Srbija #Rat #NATO #Agresija
Генерали које НАТО није могао да победи - Лазаревић и Павковић

Конкретно, што се тиче тенкова кренуло се од тога да је у 181 авио нападу дејствовано по њима. Тим за претрагу је на лицу места пронашао 26 олупина - 14 тенкова и 12 самоходних оруђа.

За остала 67 тенка и самоходна оруђа, чији остаци нису пронађени, докази су добијени комбинацијом и упоређивањем: снимака из кокпита, извештајем пилота авиона, снимака пре и после дејства по циљевима (са сателита, беспилотних летелица и сл.) и на основу разних обавештајних извора.

Што се тиче осталих напада сматра се да је у 9 случајева дејствовано по лажним циљевима, 19 напада је било вишекратно (више напада у истом дану, по истом типу мета у радијусу од 2НМ). У 60 случајева није било могуће доказати успешност напада.

#Vesti #Kosovo #Metohija #Srbija #Rat #NATO #Agresija

Релативно мало уништених тенкова, који су пронађени на Косову и Метохији НАТО експерти оправдавају чињеницом, опет лажима, да је ВЈ редовно после напада извлачила и склањала оштећену технику.

Званична информација Војске Југославије је да је уништено само 13 тенкова на Косову и поред хиљада налета НАТО авијације.

#Vesti #Kosovo #Metohija #Srbija #Rat #NATO #Agresija
Неке губитке је ипак било могуће доказати - попут обарања америчког легендарнодг "невидљивог" авиона.
Чињеница је да НАТО зликовци нису смели копнено на КиМ и да им је за то требало бар пола милиона војника. НАТО бомбама су се иживљавали бацајући их са 15 километара висине најчешће на цивиле и цивилне објекте.





author-pic Аутор: Зоран Влашковић

Дугогодишњи је новинар листа "Јединство" који се до 1999. године штампао у Приштини. Вишеструки је добитник награде матичног листа за најбољег новинара године. Аутор је три књиге о Косову и Метохији.

Први је обишао караулу Кошаре после окупације КиМ од стране НАТО-а, први фотографисао немачке војнике окупаторских снага на бункерима из Другог светског рата које су такође Немци саградили на северу КиМ. Данас је сарадник многих гласила у Србији али и широм света где се издају листови на српском језику.

Рођен је и живи у Косовској Митровици.

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине