Вести:

понедељак, 13. април 2020.

СМАНУ позива Србе у расејању да изнесу предлог за организацију ради кориснијег деловања

понедељак, 13. април 2020. | Уреднички колегијум 0

Својим искуством, стеченим знањем и својим положајем у свету, Срби у расејању могу бити значај чинилац у одбрани српске историјске, културне и духовне самобитности и националних интереса.

 #SMANU #Poziv #Apel #Srbi #Rasejanje #Predlog #Organizacija




Саопштење и Апел Србима у расејању преносимо у целости


Живимо у времену у коме нам свако осећање националног поноса и достојанства скрнаве и обезвређују глобални насилници. Живимо у времену у коме нам, по налогу глобалних насилника, локални повереници преосталу слободу отимају. Шта више, ускоро ће захтевати да се од наше слободе и права добровољно одрекнемо. Данас су Срби у отаџбини, као и у другим земљама Европе, суочени су са троструким изазовом који доводи у питање њихов опстанак онакав како смо га до недавно познавали. Тај изазов се састоји у:


1) Унапред планираној пандемији Kоронавируса, која не само уништава наше здравље и животе, већ има и циљ да, уз локалне поверенике глобалиста, заустави привредну и пољопривредну производњу, опустоши села, распрода природно и економско богатство земље и доведе народ до ивице немоћи да би се могао одупрети мерама глобалне диктатуре и учини од њих сиромашне и послушне роботе у служби туђих интереса. Поред тога, већ сада се говори о глобалној контроли становништва путем санитарских мера као што је обавезна, али сумњива, анти-коронавирусна вакцинација становништва и геоконтрола кретања сваког појединца.


2) Унапред планираној и организованој масивној миграцији која је пројектована у центрима глобалиста у намери да замени локално становниство са мигрантима из Азије, Средњег Истока и Африке у намера да промени колективну структуру локалног становништва у демографском, верском и културном смислу. Насељавајући Србију мигрантима једног другог поднебља, једне друге културе и верских обичаја, намера је глобалиста да се уништи вековно историјско и културно наслеђе и самосвест српског становништва које га и чини отпорним од глобалних опсвајача.


3) 5Г технолошким развојем брзе Интернет комуникације и мрежом великог броја бежичних релеја yкључујући постављање велике мреже камера опремљених технологијом препознавања лица омогућава, између осталог, ефикасну геолокализацију и нумеричко праћење сваког појединца. На тај начин било која влади може да сазна и да контролише њене грађане. Постављање великог броја бежичних релеја с правом је забринуо научнике и лекаре, сматрајући да електромагнетно зрачење 5Г антена може да доведе до смањења нашег имунитета, што појединци доводе у везу и са брзом пандемијом Kоронавируса.


Дневне вести које добијамо од родољубивих извора из Србије, било да се ради у пандемији Kоронавируса, споразумној миграцији између непознатих глобалних структура Европске заједнице и владајућег режима, било да се ради о увођењу мреже 5Г технологије у Србији, не тичу се само наших земљака у Србији, већ и свих Срба у свету. Међутим, у тој борби за опстанак, непосредан утицај Срба у расејању на догађаје у Србије је готово никакав, упркос чињеници да наша жеља да помогнемо нашем народу у његовој борби за опстанак можда никада као данас није била већа.


Шта нам је чинити?


Почнимо од основне констатације. Kолико нас има у свету ? Тачних података нема. Предпоставља се да данас у свету живи око 12,000.000 Срба. Од тога, у Србији живи око 6,000.000, на простору бивше Југославије, ван граница Републике Србије око 2, 000.000, а у расејању око 4,000.000 Срба. Дакле, Срби у расејању чине једну трећину од укупног броја Срба у свету. Њихов број, готово из дана, расте.


Према неким подацима, данас у свету делују, нешто преко 1400 српских клубова и удружења, у 44 државе широм света, од Аргентине до Новог Зеланда. Међутим, под честим туторством владиних органа (амбасада, конзулата, министрстава, канцеларија, повереника...), високо образовани Срби, вероватно као реметилачки фактор у мирним водама српских удружења, плански су већ одавно искључени из колективног живота својих сународника. Српске клубове и удружења, у доброј мери, представљају полуобразовани земљаци, понекад и са веома скромним познавањем српског језика. Селекцијом, често необразоваких представника српских клубова и удружења, али поданичке снисходљивости према представницима власти, Срби су постали безначајан чинилац у независном управљању својом колективном судбином у земљама у којима живе. Истовремено, Срби у расејању, осим све ређих финансијских дотација породици, не представљају заслужен значај, нити ауторитет, у односу и сарањи са институцијама отаџбине.


Имајући ту непријатну стварност у виду, поставља се питање како Срби у расејању могу помоћи свом народу и допринети опстанку Српства?


Одговор је јасан: појединачно, мало.

Kолективно: ни толико. 

Јер, као што смо видели, осим локалног, колективно организовање Срба у расејању, на ширем, посебно на међународном плану, не постоји. Било је таквих покушаја, али администраторима СФР Југославије, данас Србије није било по вољи да се Срби у расејању сами, независно од власти, организују. Све је учињено да се понеки ретки покушаји спрече. Сетимо се само Скупштине Срба у расејању, 1995. , затим Kонгреса Срба 2003. године. Није тајна да су тадашње власти, и један и други покушај, спречиле.


Изазов данашњег времена намеће нам, не само нове обавезе према самима себи и млађој генерацији која стасава у свету далеко од завичаја својих родитеља, већ и према нашим рођацима, пријатељима и земљацима који живе у српским земљама у чељустима глобалних окупатора и њихових локалних поданика.


Шта нам је, дакле, чинити?


Мада се Срби у расејању осећају неодвојив део свог народа који живи у отаџбинским земљама, дневно политичка стварност, наш правни статут и административне препреке, не омогућавају нам да директно учествујемо у друштвено- политичком животу земље нашег порекла, у оној мери којој у би ми то желели.
 

Међутим, наш народ, који уз свакодневне тешкоће данас живи у српским земљама, било да је под окупацијом својих суграђана (Хрватска), било да је под туторство међународне заједнице (Република Српска), или да је окупиран од стране војних сила (Србија), очекује нашу подршку и саучешће у борби за очување свог духовног, културног и историјског наслеђа и идентитета. У овим тешким временима, ми немамо право да га изневеримо.

Својим искуством, стеченим знањем и својим положајем у свету, Срби у расејању могу бити значај чинилац у одбрани српске историјске, културне и духовне самобитности и националних интереса. С тога, Срби у расејању захтевају своје активно место у окриљу свог народа. Недостатак директне и боље организоване сарадње са приватним и државним организацијама и институцијама у Србији и српским аемљама, несумњиво је велики губитак за српски народ кога данас треба надокнадити, између осталог, користећи савремен начином комуникација, као што је Интернет.


Из тог разлога Српска међународна академија наука и уметности, апелује на српске научнике, уметнике, лекаре, професоре универзитета, пословне људе, стручњаке из области информатике, пензионере, студенте, као и на представнике српских удружења у расејању, да допринесу нашем колективном организовању на глобалном плану.


Имајући у виду настале тешкоће око слободе кретања, позивамо вас да учествујете на е-маил Kонференцији Срба у расејању са вашим предлозима, сугестијама и мишењем на следеће теме:


1. Начин Српског глобалног организовања (пример : Створити Интернет мрежу глобалног српског повезивања. Основати међународне српске невладине организације у складу са Статутом Савета Европе и Уједињених нација и тиме би Срби, независно од владајућих структура, постали активни учесници у одбрани својих националних интереса, на међународом плану.)


2. Kако посредно и непосредно учествовати у демократском животу српских земаља? (пример : Kако осмислити начин деловања и утицаја Срба у расејању на демократски живот Србије и српских земља, посебно током политичких избора, у циљу да недовољно, или једнострано обавештени гласачи, гласају и подрже родољубиве, националне и анти-глобалистичке покрете, партијске организације, појединце и медије.)


3. Kако успоставити блиске односе и сарађивати са српским родољубивим удружењима, покретима и појединцима у отаџбинским земљама?


4. Предлог о саставу једног сталног Kоординационог одбора Срба у расејању.


Ваше предлоге и мишљење пошаљите у писаној форми, највише до 5 куцаних страница, са проредом, А4 формата, најдаље до 1. јуна 2020. године на е-маил адресу председника СМАНУ. Избор ваших дописа биће објављен у форми књиге у издању СМАНУ до октобра 2020. године.
 

Сима С. Мраовић
 Доктор Неурофизиологије
Председник СМАНУ




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Проф. др Зорица Којић-Бекер: Откриће које може заменити трансплатацију органа и победити рак - КМ Новине

Проф. др Зорица Којић-Бекер: Откриће које може заменити трансплатацију органа и победити рак За Геополитику говори проф. др Зорица Којић-Бекер један од оснивача Центра за аутологну трансплантацију стем ћелија у Хајделбергу, која је открила протеин који увећава број матичних ћелија у крви. Проф.





ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

др Јасмина Пеев: Шта ћемо...? - КМ Новине

др Јасмина Пеев: Шта ћемо...? Чак и сâм КФОР има информације да су албанске милитарне операције у току. Неки пишу да би напад могао да се деси управо за време Светског Фудбалског Првенства како би пажња света била скренута од наших збивања. Како је одреаговао председник Србије на ове страшне новости?





ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Расељени са КиМ: Срби са Косова и Метохије нису дијаспора! - КМ Новине

Сапштење Удружења расељених Срба Косова и Метохије. СРБИ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ НИСУ ДИЈАСПОРА Прогнани и под притиском расељени Срби Косова и Метохије подржавају Петицију српског народа са Косова и Метохије да Скупштина Србије организује локалне и парламентарне изборе и у својој јужној покрајини.






КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине